Η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου Athens Biotechnology Conference «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας» που διεξάγεται στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza από το Health Daily.

 

Η μεταφορά της βιοτεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Νάσου Αλεβιζόπουλου, BioBusiness Executive, Consultant & Entrepreneur. Ο σκοπός της καινοτομίας, εξήγησε, σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα να γίνουν όλες οι διαδικασίες από την αρχή μέχρι να φθάσει ένα σκεύασμα στην αγορά, αντίθετα η χώρα μας θα μπορούσε να αναλάβει μερικά βήματα της διαδικασίας, που μπορούν να είναι εξίσου κερδοφόρα. «Όταν μεταφράζουμε μια καινοτομία, θα πρέπει να δούμε αρχικά το ενδιαφέρον που έχει για την αγορά, αλλά και το που θέλουμε να πουλήσουμε» σημείωσε. Η Ελλάδα έχει ακόμη χαμηλά ποσοστά στον τομέα των αιτήσεων πατεντών βιοτεχνολογίας, με χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο. Επίσης, και το πιο ανησυχητικό, είναι πως η χώρα μας έχει από τα μικρότερα ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα, αλλά και της επανεπένδυσης στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

 

Το νομικό πλαίσιο στον τομέα της βιοτεχνολογίας ανέλυσε η κ. Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Medical, Pharma and Life Sciences Lawyer, LawGroup. Όπως ανέφερε, η νομική πολυπλοκότητα έγκειται στο γεγονός πως υπάρχει πλήθος νόμων για τα προϊόντα προηγμένης θεραπείας. Ανέλυσε τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τα βιο- μοειδή φάρμακα, αλλά και τις διαφορές στη νομοθεσία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

Στις δράσεις του Ινστιτούτου στον τομέα της βιοτεχνολογίας ειδικά στον τομέα των οστικών μοσχευμάτων και της αναγεννητικής ιατρικής αναφέρθηκε η κ. Έφη Τσιλιμπάρη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών και τ. Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην ομιλία της με θέμα «Η κρίση ως κινητήρια δύναμη για μεταφορά τεχνογνωσίας προς την επιχειρηματικότητα στο χώρο της Υγείας», εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πως θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ασθενείς, αλλά και να μειωθεί η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

 

«Μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες: εμπειρίες από το χώρο της πανεπιστημιακής επιχειρηματικότητας» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο κ. Σπύρος Κίντζιος, Κοσμήτορας, Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  «Έχουμε λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα πανεπιστήμια και η έρευνα που διεξάγεται σε αυτά θα μπορούσε να βοηθήσει στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας, καθώς η τεχνογνωσία που παρέχει είναι δυνατό να μεταφερθεί στην παραγωγή. Τέλος, με δεδομένο πως στην Ελλάδα η χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία για την άντλησή της.

 

Επένδυση στην κλινική έρευνα

 

Στις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη φαρμάκων και διαγνωστικών αναφέρθηκε ο κ. Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Kαθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατά την επόμενη ενότητα του συνεδρίου με θέμα τις προοπτικές επενδύσεων στην κλινική έρευνα.

 

Η βελτίωση της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Γιάννη Μπουκοβίνα, MD, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, με δεδομένο πως οι δαπάνες Υγείας στη χώρα μας, αλλά και οι δαπάνες για κλινικές έρευνες, ειδικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

 

Ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Μέλος Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, μίλησε για την αδιαφορία της Πολιτείας στο θέμα της προαγωγής των κλινικών ερευνών, αλλά και για τα οφέλη που θα είχε, τόσο από πλευράς εισροής κεφαλαίων, όσο και ανάπτυξης των νοσοκομειακών δομών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις δοκιμές.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Iατρικής, Α.Π.Θ  και Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, επίσης εστίασε την ομιλία του στα εμπόδια που συναντούν οι εταιρείες που θέλουν να διεξάγουν μελέτες στην Ελλάδα, την απουσία μεντόρων, εξειδικευμένων μόνιμων ερευνητών, υποστήριξης της δραστηριότητας και των κατάλληλων συνθηκών για την ολοκλήρωσή τους.

 

Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα της ηθικής στο πεδίο της βιοτεχνολογίας  και τους κώδικες δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας.

#########