Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα με την χρήση μιας οδοντόκρεμας φθοριούχου εγκεκριμένη από τις αρμόδιες υγιεινομικές αρχές
Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη οδοντόβουρτσας , εμείς θα σας υποδείξουμε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει η κατάλληλη οδοντόβουρτσα.
1.Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να είναι από συνθετικό υλικό, μεγέθους μεσαίου ή μαλακού , ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις ενδύκνειται η χρήση οδοντόβουρτσας με ίνες σκληρού μεγέθους. Οι ίνες της οδοντόβουρτσας να έχουν αποστρογγυλωμένα ακρα.
2. Το εύρος των θυσσάνων να είναι όσο το δυνατόν μικρό
1,5-2cm περίπου , ώστε να καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια δοντιών και να ελέγχεται.
3.Η λαβή της οδοντόβουρτσας να είναι εύχρηστη , να μην γλυστράει και να μην έχει αιχμηρές γωνίες και προεξοχές. Μια λαβή με μεγαλύτερη διάμετρο μπορεί να είναι χρήσιμη στους ασθενείς με μειωμένη ικανότητα χειρισμού , όπως τα παιδιά , οι ηλικιωμένοι, ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
4. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αερίζεται και να καθαρίζεται εύκολα , να μην διαπερνάται από την υγρασία
5.Να αντικαθίσταται κάθε 3-6 μήνες
6. Να προσαρμόζεται στις προσωπικές απαιτήσεις του ασθενούς όσο αφορά το μέγεθος και το σχήμα , γιατί διαφορετική πρέπει να είναι για τα βρέφη , τους ενήλικες , τους ηλικιωμένους , τα ατομα που φορούν σιδεράκια και τέλος διαφορετική πρέπει να είναι σε άτομα που υποφέρουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα
Στα είδη στοματικής υγιεινής ή καλλίτερα θα λέγαμε στα όπλα στοματικής υγιεινής , εκτός από την οδοντόβουρτσα, εχουμε
1.Τό οδοντικό νήμα ,
2.Το μεσοδόντιο βουτσάκι
3.Τόν ελαστικό εντριπτήρα
4.Τόν καθαριστή της γλώσσας
5.Τό οδοντόνημα plus
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Τά δόντια σας καλύπτονται από μια κολλώδη μεμβράνη βακτηρίων που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα (ΟΜΠ).
Μετά από κάθε γεύμα ή σνακ που τρώτε , τα βακτήρια αυτά απελευθερώνουν οξέα που στρέφονται εναντίον της αδαμαντίνης των δοντιών. Η συνεχής επίδραση αυτών των οξέων μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της αδαμαντίνης που οδηγεί στο σχηματισμό κοιλοτήτων τερηδόνας.
Η ΟΜΠ που δεν αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών ή με τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων μπορεί τελικά να ενασβεστιωθεί δηλαδή να σκληρύνει σχηματίζοντας τρυγία, τη γνωστή πέτρα των δοντιών. Το βούτσισμα των δοντιών και ο μεσοδόντιος καθαρισμός δυσχεραίνονται όταν η τρυγία αρχίσει να συσσωρευεται πάνω από το ύψος των ελευθέρων ούλων.
Ο ουλικός ιστός μπορεί να αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά και να φλεγμαίνει .Τά ούλα μπορεί να παρουσιάσουν υφιζήσεις και να αιμορραγούν.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ουλίτιδα και αποτελεί πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Ωστόσο είναι ευχάριστο το γεγονός πως οι βλάβες της ουλίτιδας είναι αναστρέψιμες με έναν καθαρισμό (αποτρύγωση) στο οδοντιατρείο και καλή στοματικη υγιεινή στη συνέχεια εκ μέρους του ασθενούς.
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί , τα ούλα μπορεί να αποκολληθούν από τα δόντια και να σχηματίσουν θυλάκους οι οποίοι είναι συνήθως μολυσμένοι. Χωρίς θεραπεία , μπορεί να προκύψει απώλεια φατνιακού οστού και τα δόντια να γίνουν εύσειστα, να πέσουν ή να χρειάζονται εξαγωγή.
Το βούρτσισμα των δοντιών σε συνδυασμό με μεσοδόντιο καθαρισμό με τη χρήση οδοντικού νήματος ή κάποιου άλλου μέσου δύο φορές την ημέρα βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων των τροφών και ΟΜΠ από τη στοματικη κοιλότητα και είναι απαραίτητα στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΟΥΤΣΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Βουρτίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με τη χρήση μιας φθοριούχου οδοντόκρεμας εγκεκριμένης από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Επειδή υπάρχουν πολλές τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών , θα ήταν σκόπιμο να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας με το σωστό τρόπο.
1.Τοποθετείστε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας έτσι ώστε να σχηματίζουν μια μικρή γωνία με τα ούλα όταν βουρτσίζετε κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
2.Μή βάζετε πολλή δύναμη κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη για να απομακρύνετε την ΟΜΠ από τα δόντια σας , ενώ το έντονο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
3.Βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας συμπεριλαμβανόμενων των εσωτερικών (γλωσσικών ) οδοντικών επιφανειών
4.των παρειακών οδοντικών επιφανειών
5.καθώς και τις εσωτερικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών.
6. Βουρτσίζετε ελαφρά τη γλώσσα σας και από τις δύο πλευρές για να απομακρύνετε τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.
ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Ακόμη και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα , τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα παραμένουν στα μεσοδόντια διαστήματα, εκεί όπου οι θύσανοι της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να φτάσουν. Η χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει την ΟΜΠ και τα υπολείμματα των τροφών από τα μεσοδόντια διαστήματα και κάτω από το ελεύθερο άκρο των ούλων. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσει οδηγίες για τη σωστή χρήση του οδοντικού νήματος . Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν.
1.Κόψτε ένα κομμάτι νήματος μήκους περίπου 50 εκατοστά σε μήκος και τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του σε ένα από τα μεσαία σας δάκτυλα.
2.Τυλίξτε το υπόλοιπο νήμα γύρω από το ίδιο δάκτυλο του άλλου χεριού.
Στο δάκτυλο αυτό θα τυλιχτεί και το άλλο τμήμα του νήματος κατά τη διάρκεια της χρήσης του.
3. Κρατήστε σφιχτά το νήμα ανάμεσά στους δείκτες και τους αντίχειρες κάθε χεριού, αφήνοντας ένα μήκος νήματος περίπου 5 εκατοστά σε μήκος μεταξύ των δύο χεριών. Με ήπιες κινήσεις περάστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας. Το νήμα δεν θα πρέπει να κινείται απότομα ή να προσπαθήσετε να το κόψετε πάνω στα ουλα.
Αν δεν έχετε κάνει στο παρελθόν μεσοδόντιο καθαρισμό, ίσως τα ούλα σας να πονάνε και να αιμορραγούν σχεδόν για τις πέντε πρώτες μέρες που θα τον εφαρμόσετε. Αυτό θα σταματήσει όταν η ΟΜΠ διασπαστεί και τα μικρόβια απομακρυνθούν. Αν δεν σταματήσει η αιμορραγία επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Αν σας δυσκολευει η χρήση του οδοντικού νήματος, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα με συγκρατητήρα ή κάποιο άλλο μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού. Στα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού. Στα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού συμπεριλαμβάνονται διάφορα είδη οδοντιατρικών οδοντογλυφίδων ή κάποια ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια που απομακρύνουν την ΟΜΠ από τα μεσοδόντια διαστήματα. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας υποδείξει τη σωστή χρήση αυτών
4. Όταν το νήμα φτάσει στο ελεύθερο άκρο των ούλων, δώστε του ένα σχήμα όπως το λατινικό γράμμα C ενώ θα εφάπτεται στην επιφάνεια του δοντιού. Στη συνέχεια προωθείστε με ήπιες κινήσεις το νήμα ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο μέχρι να νοιώσετε κάποια αντίσταση.
5. Κρατείστε το νήμα σε επαφή με το δόντι. Τρίψτε με ήπιες κινήσεις την επιφάνεια του δοντιού απομακρύνοντας παράλληλα το νήμα από τα ούλα.
6. Μη ξεχάσετε να καθαρίσετε με το νήμα την πίσω επιφάνεια του τελευταίου οπίσθιου δοντιού. Το σημείο αυτό είναι σημαντικό γιατί συχνά εκεί αθροίζεται Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα.
Μαρία Παπαδάκη
Χειρούργος Οδοντίατρος – Βελονίστρια
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το 1995 μετέβη στην Νέα Υόρκη όπου και ειδικεύτηκε στην Αισθητική Οδοντιατρική .
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για επιπλέον ορίζοντες στην επιστήμη της, την οδήγησαν να σπουδάσει και παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Ασχολείται με τον Βελονισμό μόνο όσο αφορά την αντιμετώπιση οδοντιατρικών παθήσεων όπως ουλίτις, περιοδοντίτις, αποστήματα οδοντικά , χαλάρωση στην προετοιμασία του ασθενούς ,(φοβίες, στρες κα.)
Εχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια Οδοντιατρικής F.D.I σε Ελλάδα και Εξωτερικό (USA ,ITALY,LONDON,ΚΙΝΑ )