Το TRX είναι μία εναλλακτική μέθοδος προπόνησης , που γίνεται με την χρήση – βοήθεια ενός ιμάντα  και είναι αποτελεσματική για τον ασκούμενο αφού γυμνάζει όλο το σώμα.

Το TRX σχεδιάστηκε από έναν πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού, ο οποίος ήθελε να διατηρεί τη φόρμα του αλλά  βρισκόταν σε περιορισμένο μικρό χώρο και  δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό  ούτε και την  δυνατότητα να τον μεταφέρει παντού.

Πρόκειται για έναν ανθεκτικό ιμάντα με λαβές, που μπορείτε να γυμνάσετε όλες τις μυϊκές σας ομάδες με μία άσκηση και ειδικά τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας.  Είναι ειδικοί ιμάντες που κρέμονται από το ταβάνι του γυμναστηρίου και εσείς τραβάτε χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σας.

Σε αυτές τις ασκήσεις χρησιμοποιείτε  τη βαρύτητα και το βάρος του σώματός σας, με σκοπό να αναπτύξετε δύναμη, ευλυγισία, ισορροπία , σταθερότητα κορμού και αρθρώσεων και συντονισμό, αυξάνοντας την οστική μάζα και αποφεύγοντας κακώσεις και τραυματισμούς επίσης κινητοποιεί τον μεταβολισμό σας.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του TRX είναι πολλά. Ανεξάρτητα προπονητικών στόχων, το TRX μπορεί να βοηθήσει αφού ελαχιστοποιεί το χρόνο άσκησης, δουλεύοντας όλο το σώμα και εναλλάσσοντας ασκήσεις σε δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να βελτιώσετε το μυϊκό σας σύστημα και σε μέγεθος και σε δύναμη , γυμνάζοντας το σώμα σας με τρόπο που δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του TRX είναι ότι χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας για να ρυθμίσετε την ένταση της άσκησης ,  απλά περπατώντας κοντά ή μακριά από το σημείο προβολής του TRX στο έδαφος. Βοηθάει τέλος και στη διατήρηση της οστικής μάζας. Ενεργοποιεί το μέγιστο αριθμό των μυϊκών ινών, εκτοξεύοντας στα ύψη το μεταβολισμό.

Νίκος Δρούζας Πτυχιούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ,  Τ.Ε.Φ.Α.Α., Mat work Pilates instructor, TRX trainer & tennis fitness trainer.