Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν το καλοκαίρι, γιατί μεταξύ άλλων, δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία για να ανάψουμε το  μπάρμπεκιου ή  να απολαύσουμε  την απίθανη γεύση  κάποιου παγωτού. Κάποια όμως τρόφιμα που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, δεν είναι τα πιο κατάλληλα εάν πάσχουμε  από καούρα και δυσπεψία όπως τονίζει ο κ.Μανώλης Συμβουλάκης , Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center.

Ας ρίξουμε μια ματιά, λοιπόν, σε μερικά καλοκαιρινά φαγητά, που πιθανόν προκαλούν καούρα και δυσπεψία και ας σκεφτούμε κάποιες  νόστιμες εναλλακτικές λύσεις.

Φαγητό στα κάρβουνα

Η επιλογή είναι τεράστια αλλά εάν πάσχετε από καούρα ή δυσπεψία1, αγαπημένα φαγητά όπως μπιφτέκια και λουκάνικα που είναι τρόφιμα με πολλά λιπαρά καλό είναι να τα αποφύγετε ή να αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας. Επίσης, καλό είναι να  αποφύγετε  τις  πικάντικες γεύσεις  και μην προσθέτετε καυτερή σάλτσα/σως!

Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ψάρια και θαλασσινά, όπως ψητό λαβράκι, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλες ή χτένια κ.α.  και να τα συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.

 

Milkshakes και παγωτό

Το καλοκαίρι δεν θα ήταν  καλοκαίρι χωρίς milkshakes και απολαυστικά  παγωτά. Αλλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα και το γάλα, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι γνωστοί παράγοντες για καούρα και δυσπεψία. Ζητάτε λοιπόν μικρές μερίδες π.χ  μία μπάλα παγωτού αντί για δύο.

Μπύρες και αφρώδεις οίνοι

Η μπύρα και  τα αφρώδη αλκοολούχα ποτά θεωρούνται ιδανικά για να σας δροσίσουν κατά τη διάρκεια μιας ωραίας ζεστής μέρας ή νύκτας όμως μπορεί να προκαλέσουν και αυτά καούρα και δυσπεψία. Γι’ αυτό προτιμήστε κάποιο χυμό ή μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει ο σφιγκτήρας στη βάση του οισοφάγου και να  αφήσει το γαστρικό οξύ σε παλινδρομήσει πιο εύκολα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα και δυσπεψία2.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα:

  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες για περίπου 2 ώρες μετά το φαγητό
  • Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ
  • Μειώστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αεριούχων και αλκοολούχων ποτών (κυρίως μπύρας)
  • Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες και μασάτε αργά.

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα,  τότε θα μπορείτε να  κάνετε χρήση αλγηνικών σκευασμάτων π.χ. Gaviscon Double Action, που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα, αφού α) δημιουργούν  ένα στρώμα γέλης, το οποίο «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών(οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση. Β) Ανακουφίζουν   από τα συμπτώματα μέσα σε 3 λεπτά και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες (έως και δύο φορές περισσότερο από  ότι τα αντιόξινα).

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες καλοκαιρινές γεύσεις, προσέχοντας όμως να μην καταναλώνετε τρόφιμα που πιθανόν να δημιουργήσουν καούρα και δυσπεψία.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν είναι  απαραίτητο να  επισκεφθείτε το γαστρεντερολόγο.

 

#########