Οι παππούδες μας δεν είναι μόνο το παρελθόν μας . Είναι και το μέλλον μας . Είναι αυτό που θα είμαστε εμείς  σε λίγο καιρό …αυτό που θα γίνουν τα παιδιά μας ..  Όλα είναι μια κυλιόμενη σκάλα!

Στις παλαιότερες κοινωνίες υπήρχε η Γερουσία που ακόμα ως θεσμός υπάρχει στην Αμερική και σε κάποια άλλα κράτη. Σε μας είναι αποδυναμωμένος θεσμός Τι σήμαινε η Γερουσία …

Δεν σήμαινε , τιμώ τον  παππού μου τη γιαγιά μου ή τον ηλικιωμένο πατέρα μου, με τον να μην τον κολλήσω απλά τον κορωναϊό , δηλαδή να του δώσω απλά μια επιβίωση!

Τον τιμώ γιατί έρχεται στο τέλος το κράτος και χρησιμοποιεί την πείρα του  Στην Αρχαία Σπάρτη υπήρχε Γερουσία που ήταν άνω των 60. Δηλαδή ,  οσοι διακρίθηκαν για την ανδρεία τους για την τιμιότητά τους την ποιότητά τους για την προσφορά τους στην πόλη  κλπ.

Μαζί με τους δύο βασιλείς ,η Γερουσία έπαιρνε  τις κυριότερες αποφάσεις

Δηλαδή δεν τούς δίνω μια σύνταξη και τους λέω κάτσε στο καφενείο να παίζεις Τούς δίνω κίνητρα . Τούς βάζω μέσα στη ζωή ,τους κάνω συμβούλους ανθρώπους που μπορούν να έχουν κίνητρα να προσφέρουν όχι μόνο στο εγγόνι τους αλλά στα εγγόνια μας.

θα έπρεπε να επανενταχθεί η τρίτη ηλικία με έναν άλλο τρόπο και να είναι η σοφία, η συνειδητοποίηση οι εμπειρίες που έχουν περάσει . Οι δυσκολίες που έχουν αντέξει! Δεν θα έπρεπε να εξανεμίζονται στην πόλη ,σε ένα κρεβάτι ή σε ένα καφενείο στο ψάρεμα , στα χαρτιά κλπ

Ολη αυτή η σοφία έπρεπε να χρησιμοποιείται.Δυστυχώς  στο σύγχρονο πολιτισμό οι γέροι είναι αναλώσιμοι .

Τώρα θυμηθήκανε τους παππούδες …πολύ ύποπτο!

Βάλανε τους παππούδες μπροστά για να κλείσουν τους νέους μέσα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ειναι η ρίζα της σπονδυλικής στήλης . Ειναι ο νωτιαίος μυελός ….εκεί απ όπου ανατροφοδοτείται η κοινωνία . Δεν τους θυμάμαι μόνο όταν επιβιώνω . Τους τιμάμε με το να τούς ακούμε σ ενα ταξίδι υπέρβασης .

Στην Αρχαία Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο όπως τώρα ,είμαι σίγουρος ότι ένα μεγάλο ποσοστό παππούδων μόνοι τους θα λέγανε.

“Παιδιά δεν θα κλείσετε τα μαγαζιά σας δεν θα διαλυθεί η πόλη δεν  θα σταματήσει η τέχνη δεν θα σταματήσει η πολιτική δεν θα σταματήσει ο έρωτας επειδή υπάρχει πιθανότητα να πεθάνω εγώ

Εμείς θα πάμε στα βουνά θα απομονωθούμε .Και αν περάσει το κακό θα ξανάρθουμε .Αν δεν περάσει θα θυσιαστούμε εμείς! Αλλη νοοτροπία.Τελείως διαφορετική απο την δικιά μας

Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν τιμούσαν τούς υπερήλικες . Το αντίθετο.

Τους τιμούσαν ενεργά . Τώρα έχουμε απραξία. Τώρα έχουμε μπει σε μια παθητική συμμόρφωση . Σε μια παθητική συμμόρφωση δεν τιμάμε τους παππούδες!  Κάποιοι απο αυτούς πολέμησαν , χρειάστηκε να ξεκινήσουν από το τίποτα..εφτιαξαν σπιτια (και δεν εννοώ τα ντουβάρια). Εφτιαξαν οικογένειες  αυτοδημιούργητοι , εκτισαν νοοτροπίες , εκτισαν ανθεκτικότητες .

Δεν τους τιμώ με το να μην πεθάνει κάποιος αλλά τους τιμώ αν τους εχω μέσα στη ζωή ενεργούς . Αρα οι παππούδες μας δεν είναι μόνο το παρελθόν μας . Είναι και το μέλλον μας . Είναι αυτό που θα είμαστε εμείς  σε λίγο καιρό …αυτό που θα γίνουν τα παιδιά μας ..  Όλα είναι μια κυλιόμενη σκάλα!

Πρέπει  να είμαστε έτοιμοι μέσα από τους παππούδες να αντικρίσουμε την δικιά μας εσωτερική σοφία

Παλαιότερα παππούς γιαγιά σήμαινε …πιο σοφός

Τώρα παππούς γιαγιά σημαίνει …εχει λίγο αλτσχαιμερ, δίνει χρήματα , ειναι λίγο περιεργος…βοηθάει με τα παιδιά αλλά θέλει και να παρεμβαίνει….γιατί θέλει να παρεμβαίνει  …επειδή βλέπει πολλή τηλεόραση και ολα τα σήριαλ ειναι Ιντριγκα …αρα και ο παππούς και η γιαγιά “εκπαιδεύεται” στο  οτι , το να έχει λόγο ύπαρξης πρεπει να παρεμβαίνει , να ανακατεύει τα πράγματα κλπ

Απόσπασμα από την συνέντευξη στο YouTube με τον δάσκαλο Ρητορικής και Φιλοσοφίας Γιάννη Ανδριανάτο

————————————————————————————–

Γιαννης Χουρσαλάς (Ο καρδιολόγος της οικογένειας )

Με τον παππού μου (98 ετών) στο χωριό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Ως ιατρός καρδιολόγος και ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Θεραπείας Υπερηλίκων του ΕΚΘΑ νιώθω ευτυχής που υπηρετώ την αύξηση του προσδόκιμου της επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής αυτών των ατόμων.

Θεόδωρος Ντόλαντζας Ιατρός,παππούς,ζωγράφος, συγγραφέας, αθλητής και πολλά άλλα….

#########