Ο τοκετός στο νερό είναι ένα υδάτινο ταξίδι από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο να προσφερθεί στο νεογέννητο ένα περιβάλλον αντίστοιχο με αυτό της μήτρας ώστε ο ερχομός του να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλός και ευχάριστος, τόσο για το ίδιο όσο και για την επίτοκο.

Μέσα από τις παρατηρήσεις των μαιών, τις απόψεις των γυναικών και ορισμένων μελετών προκύπτει ότι η επίδραση του νερού  διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τοκετού και στην αντίληψη του πόνου.

Συγκεκριμένα, κατά την βύθιση της επιτόκου στο νερό ασκείτε η δύναμη της άνωσης με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντιλαμβάνεται το σωματικό της βάρος και να διευκολύνετε η κίνηση και η χαλάρωση του σώματός της. Επιπλέον , το νερό, το άγγιγμα. το μασάζ, και η θερμότητα διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις, δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα και αυξάνοντας τις ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού μας. Όταν αυξάνονται οι ενδορφίνες μειώνετε η αίσθηση του πόνου και της κόπωσης.

Επιπλέον, η βύθιση στο νερό βοηθάει στην μείωση της Αρτηριακής Πίεσης, όταν εκείνη οφείλετε σε άγχος (δεν ισχύει το ίδιο όταν υπάρχει παθολογία της Αρτηριακής Πίεσης π.χ προεκλαμψία).

Ακόμη έχει φανεί ότι επιταχύνετε η διαστολή του τραχήλου (ειδικά όταν η βύθιση γίνετε μετά τα 5 εκατοστά).

Ένα άλλο σημείο που επωφελείται της παραμονής της επιτόκου στο νερό είναι το περίνεο, το οποίο χαλαρώνει και η ικανότητά του να διαταθεί αυξάνετε λόγω της καλύτερης ελαστικότητας που αποκτά στο νερό. Επίσης έχει φανεί ότι υπάρχει λιγότερη επεμβατικότητα στο περίνεο καθώς η περινεοτομή καθίσταται πιο δύσκολη σε σχέση με έξω από το νερό.

Η γυναίκα κατά την εξώθηση και τον τοκετό στο νερό μπορεί να πάρει όποια στάση και θέση την βολεύει είτε είναι γονατιστή, καθιστή, βαθύ κάθισμα (η τελευταία δεν ωφελεί ωστόσο στον τοκετό λόγω αύξησης της πίεσης του περινέου και των κακώσεων αυτού) ή όποια ενδείκνυται ως  λιγότερο επώδυνη και περισσότερο ασφαλής και αποτελεσματική  για την γέννηση του μωρού.

Το νεογέννητο προσαρμόζεται ομαλά από ένα υδάτινο και ζεστό περιβάλλον σε ένα αντίστοιχο, καταλήγοντας στην αγκαλιά της μητέρας του.

Η παραμονή ή ο τοκετός στο νερό είναι μια πολύ όμορφη και μοναδική εμπειρία, την οποία μπορεί να ζήσει μια επίτοκος εφόσον η ίδια το επιθυμεί και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το σίγουρο είναι ότι η ανάμνηση της εμπειρίας θα είναι θετική!

Σύλβια Λέσκου  Μαία συνεργάτης των μαιευτηρίων ΙΑΣΩ, ΛΗΤΩ, ΡΕΑ

Σύμβουλος Μητρικού θηλασμού , ειδικευμένη στο μασάζ εγκυμοσύνης , διεθνώς πιστοποιημένη εκπαιδευτής βρεφικού μασάζ, δασκάλα πιλάτες και εγκυμοσύνης

#########