Στην εγκυμοσύνη δεν μπορείτε να πάρετε όσο βάρος θέλετε, καθώς η παχυσαρκία θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα . Θεωρητικά το βάρος που πρέπει να παίρνει μια έγκυος , κυμαίνεται από 10-15 κιλά .Θά πρέπει να προσέξουμε ότι μια υπερβολική αύξηση βάρους δεν έχει κανένα προτέρημα, αντιθέτως δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό,καθώς το σώμα αποθηκεύει λίπος ακόμη και την περιοχή της μικρήςλεκάνης. Ας μην υποτιμάμε και την αισθητική πλευρά…
Μπορείτε να υπολογίσετε ότι θα πάρετε το 1ο τρίμηνο 1-2 κιλά , το δεύτερο περίπου 6 κιλά και το τρίτο τρίμηνο περίπου 5 κιλά
Στην εγκυμοσύνη ισχύουν σε γενικές γραμμές όλοι οι κανόνες της υγιεινής διατροφής.
Αφθονα φρούτα και λαχανικά (πολύ καλά πλυμένα) πρωτείνες (κρέας, ψάρι,αυγό, καλά ψημένα ή βρασμένα), υδατάνθρακες με μέτρο και, αν είναι δυνατόν, ολικής αλέσεως για να σας προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγα λίπη (κατά προτίμηση ελαιόλαδο).
Ο Γυναικολόγος Θανάσης Κοντοπάνος σας
συμβουλεύει γύρω από το τι πρεπει να αποφύγετε,
-Τις εξεργασμένες τροφές, γιατί η κονσερβοποίηση ή η παστερίωση και η κατάψυξη περιορίζουν ή και καταστρέφουν εντελώς τις θρεπτικές ουσίες .
-Τον καφέ ή το τσάι, γιατί η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη σε μεγάλες ποσότητες δεν κάνουν καλό στο μωρό. Ένα φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό.
-Μαλακά τυριά , πατέ και ωμά αυτά , καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για σαλμονέλα.
Η λιστερίαση, που μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη σας.
-Τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί συντηρητικά, καρυκεύματα και χρωστικές, λόγω υψηλού ποσοστού χρωστικών ουσιών.
-Αναψυκτικά γιατί περιέχουν άχρηστες θερμίδες και πρόσθετα.
-Ζάχαρη και λευκό αλεύρι σε μεγάλη ποσότητα, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες , ενώ δεν έχουν αρκετή θρεπτική αξία
-Το πολύ αλάτι ,ειδικά αν εχετε κατακράτηση υγρών (είστε πρησμένες) ή εχετε υπέρταση