Τα «Πρόσωπα της Χρονιάς 2023» που ξεχώρισαν για την εξαιρετική συνεισφορά τους σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, βραβεύθηκαν στην 10η επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον δημοσιογραφικό όμιλο «Πελοπόννησος» το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2024 στην Πάτρα. Ο Όμιλος Affidea για άλλη μια χρονιά, εκτός από την σταθερή υποστήριξη στο θεσμό, δίνει και το όνομά του στο βραβείο μιας διακεκριμένης προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας.

Φέτος, το βραβείο Affidea απονεμήθηκε στον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Χρούσο σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διδασκαλία και την έρευνα, καθώς και της εξαιρετικής συνολικής συμβολής του στον τομέα της παιδιατρικής, ενδοκρινολογίας και βιοϊατρικής στη θεραπεία ασθενειών. Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος  της Έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική από το 2010, και επί σειρά ετών, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την συνεισφορά του στην έρευνα της Ενδοκρινολογίας και του Μεταβολισμού, ιδιαίτερα στην Βιολογία και την Ιατρική του Στρες και στις διαταραχές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Χάρη στις μελέτες του,  έβαλε τον ακρογωνιαίο λίθο στην κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο και αποκρυπτογράφησε τις μεταβολικές και κλινικές λειτουργίες και επιπτώσεις του στην υγεία και τη νόσο. Το έργο του άνοιξε δρόμους στην έρευνα για ένα ευρύ φάσμα χρόνιων και σύνθετων ανθρώπινων διαταραχών, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες παθήσεις, και συνεισέφερε στις θεραπείες τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών (ISI highly cited), είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική αλλά και στην Βιολογία και Βιοχημεία, καθώς και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με την δράση του εκτιμάται ότι είναι ένας από τους 50 σπουδαιότερους και πλέον αναγνωρισμένους βιοϊατρικούς επιστήμονες στον κόσμο.

Το βραβείο Affidea απέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος Θεόδωρος Καρούτζος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε τον Καθηγητή Γεώργιο Χρούσο, έναν από τους 50 σπουδαιότερους βιοϊατρικούς επιστήμονες στον κόσμο, για την εντυπωσιακή επιστημονική συνεισφορά και την προσφορά του στην εκπαίδευση ιατρών, επιστημόνων και ερευνητών. Αποστολή μας στην Affidea είναι να πρωτοπορούμε στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, αλλά και να έχουμε ενεργή συμμετοχή στα επιστημονικά και κοινωνικά δρώμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που αγκαλιάζουμε έμπρακτα την προσπάθεια ανάδειξης όσων κάνουν την διαφορά με το τιμητικό βραβείο Affidea».

Τα «Πρόσωπα της Χρονιάς» αφορούν προσωπικότητες που διακρίθηκαν στους τομείς της Κοινωνικής προσφοράς, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, Τέχνης και Πολιτισμού, Επιχειρηματικότητας και Αθλητισμού, αποτελούν θετικά παραδείγματα για τα επιτεύγματά τους και εμπνέουν την κοινωνία μας. Κεντρικό κριτήριο της βράβευσης αποτελεί η διαχρονικότητα της αξίας του επιτεύγματος ή της πορείας των βραβευόμενων, οι οποίοι με αφοσίωση και πίστη κάνουν το όραμα πράξη. Ο θεσμός της απονομής βραβείων, που κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους, ενισχύοντας την αναγνώριση της αριστείας σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

 

 

#########