Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Ιωάννη Σωτηρίου πραγματοποίησε διαδικτυακά την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Στη συνάντηση από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σωτηρίου διαβεβαίωσε την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί περίπου 9.000 – 10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg και επιβεβαίωσε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

Άμεσα, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι κωδικοί από το ΙΦΕΤ θα επικολληθούν στις συσκευασίες και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν προωθηθεί στις φαρμακαποθήκες και από εκεί στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Η  μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€, ενώ για το σκεύασμα του 1mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40€, αντί των 11€ που ίσχυε, πριν την προκληθείσα έλλειψη, για το σκεύασμα των 0,5 mg και των 28€ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1mg.

Η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου, δηλαδή, η εταιρία NOVO NORDISC, που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι… τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ; Πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;

Τα πλήρως εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1350 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή.

Σταγόνα στον ωκεανό!

Κύριε Φιλίππου, Πρόεδρε του ΕΟΦ, τι σας εμποδίζει και δε δίνετε και τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;

Το Υπουργείο Υγείας τελικά, δείχνει πως θέλει… αλλά… δεν μπορεί;

Τα στελέχη τα οποία όρισε επικεφαλής των οργανισμών του και λογοδοτούν στον Υπουργό… ακολουθούν τη δική τους πολιτική γραμμή πλεύσης;

Τελικά, το θαύμα παραμένει… μισό με τους ιθύνοντες να προσποιούνται (… ή όχι;) ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης!

Κύριε Υπουργέ, όπως δώσατε λύση στο θέμα των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αυξάνοντας τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, ελπίζουμε να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται και να δοθούν οι κωδικοί διακίνησης και στις υπόλοιπες 4000 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του προαναφερθέντος ενέσιμου σκευάσματος του 1mg.

Η ρύθμιση του Διαβήτη και η υγεία χιλιάδων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 εξαρτώνται από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο παραμένει, αδικαιολόγητα, αδιάθετο στις αποθήκες του ΙΦΕΤ με την αγωνία των πασχόντων να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της!

Ας δοθεί επιτέλους η οριστική λύση στο προκείμενο σοβαρό πρόβλημα!

Ο Διαβήτης δεν ξέρει να περιμένει! Η αναμονή τον κάνει επικίνδυνο για τους πάσχοντες!

 

#########