Σύμφωνα με ερευνητές, η καρδιά μπορεί όντως να υποστεί ζημιά μετά από λυπηρό συμβάν, που θα σοκάρει το άτομο. Και για αυτό, μπορεί να ευθύνεται ο εγκέφαλος.

Ελβετοί ερευνητές μελέτησαν άτομα με ένα σπάνιο πρόβλημα υγείας, το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς».

Στο πλαίσιο του συνδρόμου, η καρδιά αποδυναμώνεται και παρουσιάζει απότομα προβλήματα λειτουργίας, μετά από ένα συμβάν έντονης συναισθηματικής φόρτισης, όπως η απώλεια ενός προσώπου.

Το φαινόμενο της «ραγισμένης καρδιάς» δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.

Ωστόσο, σε επιστημονικό άρθρο στο European Heart Journal, αναφέρεται πως η αντίδραση του μυαλού στο στρες παίζει ρόλο.

Το σύνδρομο τακοτσούμπο (αναφορά στο σχήμα της καρδιάς των ανθρώπων που πάσχουν από αυτό, το οποίο παραπέμπει σε ιαπωνικό σκεύος με το ίδιο όνομα), το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» μπορεί να προκληθεί από σοκ.

Είναι διαφορετικό από την καρδιακή προσβολή, αλλά έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στο στήθος.

Συνήθως, αυτό που το προκαλεί είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά μπορεί να συνδέεται και με ευχάριστα, μεγάλα γεγονότα, όπως ένας γάμος. Μπορεί να είναι προσωρινό και να διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να είναι και θανάσιμο.

Δεν είναι γνωστό ακόμη το ακριβές αίτιο, αλλά θεωρείται πως μπορεί να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ορμονών στρες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, εξέτασα τους εγκεφάλους 15 ασθενών με το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς». Σύγκριναν τους εγκεφάλους των ασθενών με εκείνους 39 υγιών ασθενών και δεν υπήρχαν διαφορές.

Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε λιγότερη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών ζωνών που σχετίζονταν με τον έλεγχο των συναισθημάτων και ασυναίσθητων ή αυτομάτων σωματικών αντιδράσεων, όπως ο χτύπος της καρδιάς.

Αυτές οι εγκεφαλικές ζώνες θεωρείται πως ελέγχουν τις αντιδράσεις στο στρες.

«Η επεξεργασία των συναισθημάτων γίνεται στον εγκέφαλο, οπότε μπορεί να θεωρηθεί πως η ασθένεια πηγάζει από τον εγκέφαλο, με επιρροή στην καρδιά», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για να γίνει κατανοητό το φαινόμενο και χρειάζεται περισσότερη επιστημονική μελέτη.

[πηγή]

#########