Έφθασε η ώρα για την καθιερωμένη επίσκεψη στην Παιδίατρο. Σας έρχονται και πάλι στο μυαλό στιγμές της προηγούμενης επίσκεψης με το μικρό σας, όταν βιώσατε ζωντανά σκηνές… αρχαίας ελληνικής τραγωδίας! Άραγε πώς πρέπει να λειτουργήσετε αυτήν τη φορά για το καλό του παιδιού σας; Πρέπει να το προετοιμάσετε για ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Ο φόβος για το Γιατρό είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο και αφορά είτε συνήθως σε παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κάποια χειρουργική επέμβαση, είτε σε παιδιά τα οποία εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να ταυτίζουν την παρουσία του γιατρού με τον πόνο.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε, ώστε να απαλύνετε το φόβο του παιδιού σας και να δώσετε στην παιδιατρική εξέταση μια ευχάριστη χροιά για το μικρό σας;

Αρχικά, μην του λέτε ψέματα για το ότι θα πάτε στο Γιατρό. Επίσης, εξηγήστε του με όμορφα λόγια που αρμόζουν στην ηλικία του, πόσο σημαντικός είναι ο παιδιατρικός έλεγχος για την υγεία του, καθώς και ότι θα παραμείνετε δίπλα του καθ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Αποφύγετε τις απειλές! Μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις του τύπου «εάν δεν καθίσεις φρόνιμα η Γιατρός θα σου κάνει ένεση» κτλ. Ποτέ δεν πετυχαίνουμε αυτό που επιθυμούμε από τα παιδιά μας με τον εξαναγκασμό, αλλά με το διάλογο, την επεξήγηση και με πολλή πολλή υπομονή.
Διαβάστε του κάποιο παραμύθι και παροτρύνετέ το να ασχοληθεί στο σπίτι με παιχνίδια όπου θα αναλάβει το ίδιο το ρόλο του Γιατρού, έτσι ώστε να απομυθοποιήσει την εξέταση.

Εάν το μικρό σας πρόκειται να κάνει εμβόλιο και βρίσκεται στην τρυφερή ηλικία των 2-4 ετών, είναι δηλαδή αρκετά μεγάλο για να καταλάβει και αρκετά μικρό για να μπορείτε ακόμα να το… παραπλανήσετε, πλάστε κάποια όμορφη ιστορία με ένα κουνουπάκι που κυκλοφορεί στο Ιατρείο και τσιμπάει τα παιδιά, πάντα με αίσιο τέλος για τον μικρό ασθενή.

Κατά την άφιξή σας στο Ιατρείο, καλό θα ήταν να ενημερώσετε την Παιδίατρο για το τι φοβίζει περισσότερο το παιδί σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, φροντίστε πάνω απ’όλα να είσαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται και να απορροφούν σαν σφουγγάρια τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά συναισθήματά σας

Μείνετε συνεχώς κοντά στο παιδί σας, ώστε να νιώθει τη στήριξή σας. Αρχικά, γδύστε το με αποφασιστικότητα και βοηθήστε τη Γιατρό κατά την εξέταση, ακολουθώντας τις οδηγίες της: κρατήστε το κεφάλι του, ακινητοποιήστε τα χέρια του, γυρίστε το στο πλάι κτλ. Επίσης, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του, μιλώντας του χαμηλόφωνα εάν κλαίει και δυσκολεύει τη Γιατρό, κυρίως κατά την ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Αν συμπεριφερθεί σωστά, μετά την εξέταση, θα ήταν πολύ όμορφο για το ίδιο να λάβει την επιβράβευσή σας. Ιδανικά αποφύγετε τα υλικά αγαθά, αλλά προτείνετε πχ μία ώρα επιπλέον στο πάρκο ή μία ώρα περισσότερο παιχνίδι. Προσοχή όμως! Το παιδί δεν πρέπει να θεωρήσει ότι θα λειτουργεί σωστά μόνο όταν λάβει κάποιο δώρο!

Εν τέλει, είναι καθοριστικής σημασίας η επιλογή της Παιδιάτρου. Δεν αρκεί η εμπιστοσύνη που εσείς της έχετε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία αύρα θετική, ένα δέσιμο και ανάμεσα στην ίδια και στο παιδί σας, καθώς και να απευθύνεται στο μικρό σας με σεβασμό, υπομονή και Αγάπη!

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου  Παιδίατρος – Ομοιοπαθητικός

 

#########