ΝΕΛΛΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Γράφει η Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Συχνά παρατηρούμε αδέρφια που έχουν μεγαλώσει στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, μοιάζουν όμως να έχουν πολύ διαφορετικές καταβολές. Σίγουρα ο χαρακτήρας κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, έχετε σκεφτεί όμως ότι ακόμα και η σειρά γέννησης παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο; Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένα παιδί είναι μοναχοπαίδι; Τι ισχύει με το πρωτότοκο; Πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα το μεσαίο και πώς λειτουργεί ο Βενιαμίν της οικογένειας;

Οι ρόλοι που αναλαμβάνουν τα παιδιά της οικογένειας σχετίζονται με τη σειρά γέννησης και την εκάστοτε αλλαγή στο δυναμικό της οικογένειας

Το μοναχοπαίδι

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μια αναφορά στα μοναχοπαίδια. Συνήθως πρόκειται για παιδιά με έντονη αυτοπεποίθηση καθώς τα βλέμματα της οικογένειας ήταν στραμμένα πάνω τους κατ’ αποκλειστικότητα από τη στιγμή της γέννησής τους. Στα μοναχοπαίδια παρατηρείται συχνά η επιμέλεια σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους, από τη συμπεριφορά τους στο σπίτι μέχρι τις σχολικές τους αποδόσεις. Συχνά δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους τους καθώς νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν συναισθήματα και να χτίσουν δυνατές σχέσεις, αφού αυτό είναι που τους λείπει από την καθημερινότητα στο σπίτι.

Το πρωτότοκο παιδί

Παρατηρείται ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι συνήθως αυτά που αναπτύσσουν από μικρή ηλικία το αίσθημα της ευθύνης. Παράλληλα διακατέχονται από μια συναισθηματική ωριμότητα καθώς έχουν κληθεί στη ζωή τους να διαχειριστούν τόσο την έντονη προσοχή όσο και την απόσπαση που έρχεται ως αποτέλεσμα της έλευσης του επόμενου παιδιού στην οικογένεια.

Το μεσαίο παιδί

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα μεσαία παιδιά είναι αυτά που αποζητούν την προσοχή, κι αυτό διότι φαίνεται συχνά μέσα στην οικογένεια το μεγάλο παιδί ως αρχηγός και το μικρότερο ως επαναστάτης. Ως εκ τούτου τα μεσαία παιδιά αναζητούν συχνά τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα ενώ μεγαλώνοντας λειτουργούν ως ειρηνοποιοί της οικογένειας προσπαθώντας να ικανοποιήσουν όλα τα μέλη.

Ο Βενιαμίν της οικογένειας

Το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας είναι συνήθως ο επαναστάτης. Αυτός που αναζητά την περιπέτεια ενώ συχνά γίνεται αποδέκτης πολύ περισσότερων ελευθεριών σε σχέση με τα αδέρφια του. Άλλωστε και οι ίδιοι οι γονείς παραδέχονται συχνά πως τα πρώτα παιδιά στερήθηκαν εμπειρίες που τα μικρότερα απόλαυσαν πολύ πιο άνετα. Αυτό έχει να κάνει με την υπερπροστατευτικότητα των γονιών που με το πέρασμα των χρόνων και την έλευση νέων μελών μειώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα παιδιά μπορεί να γίνονται πιο εξωστρεφή συχνά ωστόσο νιώθουν ότι επισκιάζονται από τα μεγαλύτερα. Οι γονείς έχοντας γνώση των παραπάνω μπορούν να διαχειριστούν ανάλογα τη σειρά γέννησης εξαλείφοντας τις όποιες ανασφάλειες και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους.

#########