Όχι μόνο το τσιγάρο αλλά και τα καπνικά προϊόντα που τα τελευταία 15 χρόνια μας ήρθαν και αυτά από την Κίνα όπως η πρόσφατη πανδημία ευθύνονται για πολλές βλάβες στο σώμα και σίγουρα υπερπολλαπλάσιους θανάτους σε ημερήσια βάση απ όσους άφησε πίσω του ο Κορωνιός.

Μία από τις πλέον επιτυχημένες ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά αυτή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έριξε άπλετο φως όχι μόνο στα δεινά που φέρνει το τσιγάρο αλλά και τι κακό μπορεί να προκαλέσει αν και νωρίς για τις κλινικές μελέτες, το ατμικό κάπνισμα ή άλλα υποπροϊόντα που αυτή την εποχή κατακλύζουν την ελληνική αγορά με κύριο στόχο καταναλωτή την νεολαία.

Όπως ανέφερε η κα Γιαννακοπούλου πάνω στις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, η πίσσα αναγκάζει τον πνεύμονα να παράγει έξτρα βλέννα για να αυτοκαθαρίζεται αλλά αυτό κουράζει τον πνεύμονα και τα γύρω όργανα. Το 80% της ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα αλλά το ίδιο σοβαρά επηρεάζει άτομα που νοσούν από SARS ή Η!Ν! ή και COVID 19.Επίσης έχει τεράστια επίδραση στη στεφανιαία νόσο.Εϊναι η κύρια αιτία θανάτου και στα δύο φύλλα και ένας στους 4 θανάτους οφείλεται λόγω του καπνίσματος σε περιφερική αγγειοπάθεια. Επίσης το κάπνισμα διπλασιάζει την αιτία θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο φεύγουν από τη ζωή 800.000 άτομα από αυτή την αιτία. Είναι τόσο τοξικό το κάπνισμα που αυξάνει όχι μόνο τη θρόμβωση αλλά και την ακαμψία του μυ της καρδιάς.Ευθύνεται για ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο σε άτομα κάτω των 50 ετών. Δημιουργεί αθηροσκήρωση σε άτομα 25-35 ετών κυρίως άντρες. Όμως και το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί το ίδιο βλαβερές αλλοιώσεις και ευθύνεται για 46.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Το μόνο αμάρτημα αυτών των ανθρώπων ήταν ότι ζούσαν δίπλα σε καπνιστές.

Δεν είναι μόνο τα καρδιολογικά προβλήματα που δημιουργεί. Σχετίζεται άμεσα και με τον καρκίνο και όχι μόνο των πνευμόνων αλλά και του οισοφάγου και του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Και στις γυναίκας με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Αυξάνει την οστεοπόρωση και κατ επέκταση τα κατάγματα. Έχει μεγάλη επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά προκαλεί ρυτίδες ακόμα και σε νεαρά άτομα κυρίως κορίτσια. Ένα 40% ευθύνεται για την επιτάχυνση του καταρράκτη και τη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που σχετίζεται το κάπνισμα με αμφιβληστοειροπάθεια και ουλίτιδα.

Από τις πλέον σημαντικές βλάβες είναι στο αναπαραγωγικό σύστημα. Στους άντρες έχει σχέση με την ποιότητα του σπέρματος και στις γυναίκες με την πρόωρη εμμηνόπαυση ΄’η την κακή ποιότητα ωαρίων άρα αδύνατη η σύλληψη ενός υγιούς εμβρύου. Έχει σχέση με πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή μωρά. Είναι όμως γεγονός ότι αυξάνει το διαβήτη κατά 40% και ευθύνεται για επιτάχυνση των ακρωτηριασμών.

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα αυτές τις μέρες το έστειλε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ λέγοντας ότι οι έλληνες κατάφεραν το πλέον δύσκολο να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το κάπνισμα οι άντρες κατά 37% και οι γυναίκες κατά 30%.Όμως παραμένει μεγάλο το ερώτημα χωρίς σοβαρές ακόμα απαντήσεις για την επίδραση των καπνικών προϊόντων ακόμα και τα θερμικά τσιγάρα.

Δεν γίνεται πιστευτό σήμερα αλλά είναι αλήθεια. Η πρώτη απαγόρευση για το κάπνισμα στο ελληνικό κράτος έγινε το 1856 για τους δημόσιους χώρους ειδικά στη βουλή. Φτάσαμε το 2019 για να το κάνουμε πράξη. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι όλες οι καύσεις προκαλούν καρκίνο. Από την άλλη το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται σαν συσκευή από πολλά κομμάτια που απαιτούν έρευνα αλλά τα πιο σημαντικά είναι η μπαταρία και η δύναμή της εξαρτάται από το πόσο τοξική είναι. Και κατά δεύτερον τα χημικά υγρά που χρησιμοποιούνται. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι όταν ένα καπνικό προιόν έχει γεύση τσιχλόφουσκα, σε ποιά κατηγορία καταναλωτών απευθύνεται. Τα δε χημικά υγρά με ενισχυμένη βιταμίνη Ε ΄ταν άκρως βλαβερά. Η βιταμίνη είναι πόσιμη όχι εισπνεόμενη. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει το ίδιο την αθηρωματική νόσο. Η καρκινογεννής γεύση απορροφάται από το ανώτερο αναπνευστικό. Είναι αλήθεια ότι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαμε περισσότερες βρογχοπνευμονίες απ ότι με το κλασικό τσιγάρο. Ωστόσο οι ελεύθερες ρίζες είναι αισθητά λιγότερες απ ότι το κοινό τσιγάρο. Η τοξικότητα σε ορισμένα υγρά είναι ίδια με το τσιγάρο. Αυξάνει την διασολική πίεση άρα θα πρέπει να ξέρουμε σε ποιούς απευθύνεται. 1 στα 4 παιδιά με πατέρα καπνιστή και 1 στα 5 παιδιά με μητέρα καπνίστρια θεωρούν ότι το κάπνισμα δεν είναι πολύ κακό και το έχουν δοκιμάσει.

Ο κ. Γκουμάς αναφερόμενος στα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ανέφερε ότι ποτέ δεν είναι αργά για την ωφέλεια του οργανισμού από την διακοπή του καπνίσματος.

Ο κίνδυνος στον καπνιστή δεν αθροίζεται αλλά πολλαπλασιάζεται. Όποιος έχει διαβήτη ή υπέρταση οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα άμεσα. Το κόψιμο του καπνίσματος ωφελεί πάρα πολύ κυρίως τους γύρω μας συνεργάτες συναδέλφους παιδιά συντρόφους γονείς. Αν κάποιος το σταματήσει για 10 χρόνια, μειώνει τον κίνδυνος εμφράγματος και καρκίνου έως και 50%.Αν μειωθεί στον γενικό πληθυσμό κατά 35% τότε είναι 4πλάσια η μείωση των θανάτων. Από την άλλη είναι τραγικό το ότι οι καπνιστές γιατροί υποτιμούν τη σοβαρότητα του καπνίσματος και δεν ωθούν τους καπνιστές να το κόψουν. Και όπως ανέφερε η κα Αντωνίου πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το ΚΆΠΝΙΣΜΑ ΕΊΝΑΙ ΝΟΣΟΣ.

Το κάπνισμα έχει επίδραση στον καρκινοπαθή ακόμα και στην αφομοίωση της χημειοθεραπείας. Επίσης επιδρά άσχημα στο άσθμα και τη φυματίωση με κακή εξέλιξη στην αφομοίωση των φαρμάκων. Στα δε παιδιά αυξάνει την βραγχιολίτιδα.

Τέλος η κα Κουρέα από το ιατρείο διακοπής καπνίσματος στο ΑΤΤΙΚΌΝ νοσοκομείο τόνισε ότι ελάχιστοι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια και για πάντα. Οι περισσότεροι δυστυχώς υποτροπιάζουν. Μόνη βοήθεια η ψυχολογική υποστήριξη και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Και όλα αυτά γιατί ξέρουμε ότι το 60-70% των ατόμων που το σταμάτησαν αρχικά το ξανάρχισαν με μεγάλη ευκολία. Ακόμα και μία ρουφηξιά από το τσιγάρο αρκεί για να ξαναγυρίσει ο οργανισμός στην παλιά συνήθεια.