Κανένας δεν πρέπει να αγνοεί ή να παραβλέπει τις εκδηλώσεις ενός εμφράγματος γιατί αυτό μπορεί να στοιχίσει στον ίδιο ή σε κάποιον πολύ δικό του, την ίδια τη ζωή, καθώς τα εμφράγματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου με 21.750 περιστατικά το χρόνο και από αυτά χρήζουν άμεσης διακομιδής στο νοσοκομείο τα 11.000 και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα τροχαία και σε τρίτη, όλα τα είδη καρκίνου μαζί. Η μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της Ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. Κεντρικό της σύνθημα είναι το Δράσε τώρα. Σώσε μια ζωή

.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας, τα συμπτώματα είναι γνωστά διαφέρουν από άντρα σε γυναίκα αλλά αμέσως με την εμφάνισή τους η πρώτη κίνηση και εντός 3 έως 5 λεπτών είναι να καλέσουμε το ΕΚΑΒ και ο ασθενής με κανέναν τρόπο να μην οδηγήσει ο ίδιος για το νοσοκομείο ούτε να τον μεταφέρουμε εμείς με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Η αιτία είναι πως αν χάσει τις αισθήσεις του τότε η ανάταξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ασθενοφόρο. Επίσης μόνο το ΕΚΑΒ ξέρει ποιο νοσοκομείο εφημερεύει ώστε αυτό να διαθέτει και την κατάλληλη αιμοδυναμική μονάδα ανεξάρτητα το πού είναι ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή. Το ιδανικό αλλά όχι ανέφικτο είναι μέσα σε δύο ώρες να έχει γίνει και η αγγειοπλαστική επέμβαση. Έτσι μόνο σώνεται μεγάλο μέρος του μυοκαρδίου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα εμφράγματος είναι

-Πόνος στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο ή έντονη πίεση

-Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος όπως το αριστερό χέρι, το λαιμό ή το σαγόνι.

-Δύσπνοια

-Ναυτία

-΄Εμετος

-Αρρυθμίες

-Ιδρώτας

-Ανησυχία

Οι γυναίκες που συνήθως αργούν να προσκομιστούν στο νοσοκομείο παρουσιάζουν δύσπνοια, αδυναμία, δυσπεψία και κόπωση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινάει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ που θα προβάλλεται από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Επιπλέον, ενημερωτικό έντυπο και αφίσα που θα διανεμηθεί σε ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και χώρους υψηλής επισκεψιμότητας του κοινού.

Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και το ευρύ κοινό για τους παράγοντες που το προκαλούν, τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής σε περίπτωση εμφράγματος και τις βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης του. Μέσα από τα μηνύματα που προβάλλονται, εκτός από τον αριθμό του ΕΚΑΒ 166, γίνεται αναφορά και στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στον οποίο μπορεί κάποιος να απευθύνεται για άμεση βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κύριος Ιωάννης Καλλικάζαρος, και κύριος Στέφανος Φούσας, τόνισαν την σοβαρότητα του θέματος που προσεγγίζει η κοινωνική καμπάνια, καθώς το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θνητότητας στην χώρα μας. Ο Υπεύθυνος του προγράμματος Stent for Life για την Ελλάδα και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ, κύριος Ιωάννης Κανακάκης, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή», όπως επίσης και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν την σημασία του παράγοντα χρόνου στην μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

Στο διάστημα 15-23 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση  έρευνας από την οποία προέκυψε ότι η πλειοψηφία του κοινού, 7 στους 10, γνωρίζει ότι η αθηρωματική πλάκα ευθύνεται για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου, ενώ 6 στους 10 θεωρούν λανθασμένα ότι τα συμπτώματα είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες. Όσο αφορά τον τρόπο αντίδρασης, 7 στους 10 θα καλούσαν ασθενοφόρο για την μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, ενώ 1 στους 10 θα οδηγούσε προς το κοντινότερο νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν προτείνεται για την βέλτιστη αντιμετώπιση του περιστατικού. Τέλος, με την διεξαγωγή της έρευνας αυτής καταγράφηκε ότι μόνο το 5% του δείγματος γνωρίζουν την χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 112.

Η έρευνα θα επαναληφθεί μετά το τέλος προβολής της κοινωνικής καμπάνιας ενημέρωσης, για να καταγραφεί η επίδραση της στην αντίληψη του κοινού.

Η εκστρατεία, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Stent for Life η οποία ξεκίνησε από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επεμβατικής Καρδιολογίας (EAPCI), του EuroPCR, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το Acute Cardiac Care και των Καρδιολογικών Εταιρειών των συμμετεχόντων χωρών, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2009 στην Βαρκελώνη. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Τουρκία.

 

#########