ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!

Υ –   Γ –    Ε  Ι –  Α

Η πεντάλφα πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στους Βαβυλώνιους κάθε άκρη της ήταν και μία από τις κατευθύνσεις «πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπροστά». Αυτές τις κατευθύνσεις συνέδεαν με τους πέντε πλανήτες:

Δία, Κρόνο, Αφροδίτη, Άρη, Ερμή . Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο. Ακολουθώντας δε τον συμβολισμό του, το ονόμαζαν Υγίεια. Στο σύμβολο αυτό έβλεπαν, λόγω των γεωμετρικών του ιδιοτήτων, μια μαθηματική τελειότητα όπως την εκδήλωση της ‘Χρυσής Τομής’ και το ότι το πεντάγωνο αποτελεί μία των πλευρών του τέλειου Δωδεκάεδρου που αποτελούσε γι’ αυτούς το σύμβολο του Αιθέρα.

Οι Νεοπυθαγόρειοι συμβόλιζαν τις άκρες του με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την πέμπτη με το θείο:

Ύδωρ
Γαία
Ιδέα ή Ιερόν
Ειλή (θερμότητα του ήλιου)
Αήρ
Τα αρχικά των λέξεων αυτών σχηματίζουν τη λέξη «Υ-Γ-Ι-ΕΙ-Α».

 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ …..

 

Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ στηρίζεται σε αυτό που είπε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης πριν 2500 χρόνια:
« ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ» & «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ »

Η Ιπποκράτεια Διατροφή είναι ένα τμήμα της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ η οποία εφαρμόζεται σε 28 χώρες με την ονομασία UNANI =ΓΙΟΥΝΑΝΙ

Είναι ένα πλήρες Ιατρικό σύστημα που εφαρμόζεται η αυτόνομο η παράλληλα με την Αγιουρβέρδα. Στηρίζεται στα 4 στοιχεία και τους 4 χυμούς .

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα στοιχεία αυτά στο σύστημα της Γιουνάνι αναφέρονται στα στοιχεία της φύσης (γη – αέρας – φωτιά – νερό), τα οποία έχουν 4 ιδιότητες, ήτοι ζεστό, ψυχρό, υγρό, ξηρό. Καθένα από τα στοιχεία αυτά αντιστοιχεί σε ένα χυμό και ένα άρωμα στο σώμα.

Τα στοιχεία αυτά υπόκεινται διαρκείς αλλαγές, τις οποίες παρακολουθούν οι θεραπευτές της Γιουνάνι, ώστε να προσδιορίζουν τις δυσλειτουργίες του οργανισμού.

 

 Η θεωρία της Ιπποκράτειας Γιουνάνι  υποδιαιρείται σε τρία μέρη:

 1. Θεωρία φυσικής κατάστασης (βασικές νόρμες που διέπουν το σώμα). Όταν υπάρξει απόκλιση από τις νόρμες, εκδηλώνεται ασθένεια.
 2. Θεωρία των αιτιών: αναγνωρίζει και εξηγεί τους λόγους των αποκλίσεων από τις νόρμες, έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι νόρμες να διορθωθούν
 3. Θεωρία των ενδείξεων: παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διάγνωσης, για να μπορούμε ν’ αναγνωρίζουμε τη συγκεκριμένη απόκλιση που προκαλεί ανισορροπία (ασθένεια).

Στην Ιπποκράτεια ( Γιουνάνι), αξιολογούνται και αναλύονται σε βάθος έξι παράγοντες για τη διάκριση των αιτιών της ασθένειας:

 1. ο αέρας του περιβάλλοντος του ατόμου
 2. τροφή και ποτά
 3. κίνηση και χαλάρωση
 4. ύπνος  και αγρυπνία
 5. εκκένωση και κατανάλωση τροφής
 6. συναισθήματα

Για να αποκατασταθεί η υγεία  επεμβαίνουμε σε όλους αυτούς τους 6 παράγοντες αποκαθιστώντας την ανισορροπία των χυμών.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 • Οι νόμοι της Κίνησης, της Ζωής και της Ενέργειας χαρακτηρίζονται ως ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ της Φύσης και συνιστούν την Ιερή τριάδα των Πυθαγορείων, γιατί αποτελούν την αφετηρία και προϋπόθεση (δηλαδή τα θεμέλια) της εκδήλωσης όλων των άλλων νόμων και εκδηλώσεων του Σύμπαντος.
 • Διότι τίποτε δεν υπάρχει στον κόσμο χωρίς αιτία. Καθετί παράγεται από κάποια αιτία παραγωγής άλλου αποτελέσματος. Κι έτσι υπάρχει μια άλυσος αιτίων και αποτελεσμάτων. Ο Νόμος αυτός είναι τόσο αμετάβλητος ώστε εκείνος ο οποίος γνωρίζει τις αιτίες και τον τρόπο της λειτουργίας τους μπορεί να προλέγει γεγονότα, την πορεία αυτών καθώς και συμπεράσματα γεγονότων που υπόκεινται σε μεταβολή λόγω παρεμβαινόντων αιτίων. Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος έλεγε «Η Γνώση διαφέρει από την αντίληψη, γιατί η αντίληψη είναι για τα πράγματα που την περιβάλλουν, αλλά η Γνώση είναι το τέλος της αντίληψης.»

ΤΟ ΙΣΟΠΛΕΥΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟ της Ιερής Τριάδας των Πυθαγορείων

Ο Πατήρ (ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ), η Μήτηρ (ΝΟΜΟΣ Της ΖΩΗΣ) και ο Υιός ( ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ της Μονάδας) κατά την δράση τους ως συνεργα­ζόμενοι νόμοι αντίστοιχα της Κινήσεως, της Ζωής και της Ενέργειας συνιστούν ένα ΙΣΟΠΛΕΥΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟ το οποίο περιέχει τους νόμους της Κινήσεως (1), Ζωής (2) και Ενέργειας (3)

Το τρίγωνο αυτό (που είναι η απεικόνιση της Ιερής Τριάδας των Πυθαγορείων) είναι το θεμελιω­τικό τρίγωνο των Κόσμων και το αενάως μεταμορφω­τικό τρίγωνο των Κόσμων. Πράγματι είναι:

ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟ τρίγωνο, γιατί δείχνει την συ­νάντηση και συνεργα­σία της ΔΥΑ­ΔΑΣ, η οποία έχει δυο ενεργητικούς παράγοντες, τους νόμους της Κινή­σεως (1) και της Ζωής(2) και της ΜΟΝΑΔΟΣ, η οποία έχει έναν ενεργητικό παράγοντα τον νόμο της Ενέρ­γειας (3). Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένα νέο γεγονός η σύ­σταση της Μορφής ή Νόμος της Μορφής ή Μονάδα τέσσαρα (4) των Πυθαγορείων.

Η μονάδα Δύο έχει δύο ενεργητικούς παράγοντες ή νόμους,

 • τον νόμο της Κι­νήσεως(Συμπαθητικό – άξονας στρες)
 • και τον νόμο της Ζωής(Παρασυμπαθητικό-άξονας ζωής).

 Οι Νόμοι της Κινήσεως

«Το Παν είναι ο Λόγος. Το σύμπαν είναι Νοητικό». (Πρώτη Αρχή)
«Όπως είναι πάνω, είναι και κάτω. Όπως είναι κάτω, είναι και πάνω».(Δεύτερη Αρχή)

«Τίποτε δεν είναι ακίνητο, όλα δονούνται». (Τρίτη Αρχή)

«Όλα είναι δυαδικά, όλα έχουν δύο πόλους. Όλα είναι ένα ζεύγος αντιθέτων, τα άκρα αγγίζονται».(Τέταρτη Αρχή)

«Όλα ρέουν και πάλι ρέουν. Όλα έχουν περιόδους ακμής και παρακμής, ανόδου και καθόδου. Όλα κινούνται σαν εκκρεμές. Το μέτρο της κίνησης προς τα δεξιά είναι όμοιο με αυτό της κίνησης προς τα αριστερά. Ο ρυθμός είναι η εξίσωση τους». (Πέμπτη Αρχή)

«Κάθε αιτία έχει το αποτέλεσμα της. Κάθε αποτέλεσμα έχει μια αιτία, όλα γίνονται σύμφωνα με τον Νόμο».(Έκτη αρχή)

«Η γέννηση υπάρχει παντού. Όλα έχουν μια αρσενική και μια θηλυκή αρχή. Η γέννηση εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο».(Έβδομη Αρχή)

Βάσει της ιεράς τριάδας των Πυθαγορείων και της Πυθαγόρειας αριθμοσοφίας ανευρίσκετε η ιδιοσυγκρασία των ατόμων η οποία θα καθορίσει το είδος της διατροφής, η οποία  θα επαναφέρει το άτομο στην υγεία του.

Συνεχίστε

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι η συνέχεια – εξέλιξη της Ιπποκράτειου διατροφής στην σημερινή εποχή.

Τα μόνα συστατικά, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθεί και να λειτουργεί σωστά, είναι τα «ορθά» Αυτά μόνο αναγνωρίζει σαν δομικά υλικά των κυττάρων του, η δε κλινική εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση των διάφορων παθήσεων ονομάζεται «ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ»

Από όλους τους οργανισμούς ο άνθρωπος είναι ο μόνος που, μέσω της δυνατότητας της ελεύθερης βούλησης, μπορεί να αλλάξει τη βιοχημική του Υπόσταση, λόγω των επιλογών που κάνει στη διατροφή και στον τρόπο ζωής του. Στην προσπάθειά μας να παράγουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφής με όλο και μικρότερο κόστος αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε εντατικές καλλιέργειες με χημικά λιπάσματα, που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά τοξικά για το σώμα.

Παράλληλα, το έδαφος άρχισε να εξαντλείται σε αποθέματα από διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία λόγω της εντατικής καλλιέργειας, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα της τροφής σε αυτά τα ζωτικά ορθά μόρια.

Η ανάγκη επίσης να διατηρούμε την τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να μπει στο σύστημα διανομής και κατανάλωσης οδήγησε στη βιομηχανοποίηση και συντήρησή της, που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ποιότητάς της. Επιπλέον, οι τροφές της βιομηχανοποίησης δεν είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά κρέας, κορεσμένο λίπος, γαλακτοκομικά και σιτηρά, που έχουν καταντήσει είδη καθημερινής κατανάλωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων λόγω της ιδιομορφίας τους.

Η περιβαλλοντική ρύπανση επιβαρύνει το σώμα ακόμα πιο πολύ με τα διάφορα συνθετικά χημικά που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο περιτύλιγμα των τροφών. Τέτοια χημικά, όπως οι διοξίνες, έχουν βρεθεί σχεδόν παντού στο περιβάλλον, στο χώμα, στο νερό, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Χημικά χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, φάρμακα, συντηρητικά, χρώματα τροφών και ποτών, σαπούνια, οδοντόκρεμες και αλλού.

Οι πληθυσμοί, ειδικά στις προηγμένες χώρες, αρχίζουν να εξαντλούνται διατροφικά, ενώ η τοξικότητα του σώματος αυξάνεται. Όλη αυτή η τοξική χημική θύελλα για να αποτοξινωθεί από το σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ορθών μορίων, τα οποία βρίσκονται όμως σε όλο και μικρότερη ποσότητα στη χαμηλής ποιότητας σημερινή τροφή. Σταδιακά, η ποσότητα των ορθών μορίων που το σώμα έχει στη διάθεσή του όλο και μειώνεται και κάποια στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά ορθά μόρια για τις αναγκαίες κυτταρικές λειτουργίες!

Όλες λοιπόν αυτές οι επεξεργασμένες τροφές πού δεν είναι σωστές, δηλ ορθά μόρια, ο οργανισμός δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί «Αντιτροφές»

Παραδείγματα Αντιτροφών

 • Οι πρωτεΐνες και το κορεσμένο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών
 • Στο ψωμί, η βιομηχανική επεξεργασία των σιτηρών αυξάνει την γλουτένη, δημιουργώντας έτσι επιπλέον όγκο στο ψωμί και τα ανάλογα κέρδη στους παραγωγούς, αλλά συγχρόνως αυξάνει και τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα διότι έχει αποδειχτεί ότι διαβρώνει σημαντικά τη γαστρεντερική μεμβράνη
 • Ψωμί, γάλα και κρέας, φορτωμένα με πολλά από τοξικά χημικά (βελτιωτικά, συντηρητικά, σταθεροποιητές, χρώματα), είτε με τη φυσική τους μορφή είτε με «μοντέρνα» μορφή (μπισκότα, γλυκά, κονσέρβες, fast food)
 • Η ζάχαρη- κρύβεται σε όλες τις αντιτροφές
 • Το αλκοόλ («απογυμνώνει» το σώμα από πολλά ορθά μόρια),
 • Ο καφές και το τσάι εμπορίου (ενώ το πράσινο τσάι και του βουνού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες)

Ο μύθος της πρωτεΐνης στις δίαιτες

Ο κίνδυνος της υπερβολικής Πρωτεΐνης

 • Υπερβολική κατανάλωση λάθος πρωτεΐνης (ζωική) δημιουργεί τοξικά παράγωγα (ενδοτοξίνες, πολυαμίνες), με αποτέλεσμα προβλήματα (ψωρίαση, δερματοπάθειες, κτλ)
 • Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών στον οργανισμό παράγει οξέα, που αν δεν ουδετεροποιηθούν (με τη βοήθεια αλκαλικών αλάτων, λ.χ Ca, Mg, κα) προκαλούν νεφροπάθεια. Επομένως, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών δεν μπορεί να καλυφθεί από τα αλκαλικά άλατα, προς ουδετεροποίηση
 • Υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης «μπλοκάρει» κυτταρικές μεμβράνες, κι έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση  των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα και η αποβολή των τοξικών παραγώγων του μεταβολισμού τους. Συνέπεια η αυξημένη τοξικότητα του σώματος
 • Αμινοξέα που δεν χρησιμοποιούνται μετατρέπονται σε λίπος και αποθηκεύονται!!!

Ο μύθος της  χοληστερίνης

   Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για:

 • Τη μυελίνη του νευρικού συστήματος. Χωρίς αυτήν δε μπορεί να λειτουργήσει το νευρικό σύστημα του οργανισμού
 • Τις εγκεφαλικές μεμβράνες (τις σταθεροποιεί)
 • Τη σύνθεση ζωτικών στεροειδών ορμονών (DHA, οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, κα)

Ο μύθος των υδατανθράκων

Υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι και όχι απαγορευτικοί αλλά ποιοί;

Ωφέλιμοι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες γιατί            

 • Προκαλούν βαθμιαία απελευθέρωση ενέργειας
 • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορθά μόρια (βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία) που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα

Καθόλου ωφέλιμοι είναι οι απλοί υδατάνθρακες πχ ζάχαρη 

Η  ΖΑΧΑΡΗ  έχει  πολύ υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφάται πολύ γρήγορα στην αιματική κυκλοφορία και να ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η ΓΛΥΚΟΖΗ που περιέχει η ζάχαρη είναι εξαιρετικά οξειδωτική ουσία και τα επίπεδά της πρέπει να ισορροπούνται ομοιοστατικά στον οργανισμό. Γίνεται έτσι έκρηξη ενέργειας από πάγκρεας, θυρεοειδή, συκώτι, επινεφρίδια, για να την ισορροπήσουν! ΔΕΝ έχει τα ορθά μόρια για να γίνει ενέργεια κι έτσι είναι «άδειες  θερμίδες»!!!

Γι’ αυτό το λόγο, δανείζεται τα αποθηκευμένα στον οργανισμό ορθά μόρια, με  συνέπεια την εξάντλησή τους από τον οργανισμό

ΑΡΑ, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι, ενώ οι επεξεργασμένοι, είναι  οξειδωτικοί δηλ βλαβεροί για τον οργανισμό.

Πάνω στην Ορθομοριακή διατροφή στηρίζεται το υγιεινό αδυνάτισμα.

Όταν έστω και ένα ορθό μόριο είναι ελλιπές στον οργανισμό και ειδικά μακροχρόνια και όταν έστω και ένα οργανικό σύστημα αρχίσει να πάσχει, επηρεάζεται όλος ο οργανισμός και όλα τα συστήματα αργά ή γρήγορα

 Αναπληρώνοντας τις ελλείψεις του ατόμου σε ορθά μόρια προλαμβάνουμε και θεραπεύουμε τις παθήσεις και ελέγχουμε την παχυσαρκία.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Παχυσαρκία – μία Σύγχρονη Πολιτισμική Νόσος

Η μανία με το αδυνάτισμα είναι καθαρά κοινωνικό και σύγχρονο δυτικό πολιτισμικό φαινόμενο. Χιλιάδες άτομα, ιδίως γυναίκες, καταφεύγουν σε επώδυνες και επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ο δε φόβος της παχυσαρκίας οδηγεί πολλά νεαρά άτομα να αναπτύξουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα  όπως νευρική ανορεξία η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για την ζωή των ατόμων αυτών.

Άρα:

Η Παχυσαρκία είναι η εκτός ελέγχου συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Το παχύσαρκο άτομο κινδυνεύει από ποικίλες παθήσεις (π.χ. κατάθλιψη, χρόνια κούραση, πονοκέφαλοι, μυοσκελετικά προβλήματα, διαβήτης, νεφροπάθεια, αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιοκυκλοφοριακά προβλήματα, κά).

Έχει επίσης υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής (π.χ. κοινωνικός και επαγγελματικός εξοστρακισμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φθαρμένες κοινωνικές σχέσεις, δυσκινησία κα).

Κάνοντας δε λόγο για Ολιστική Παχυσαρκία, δεν εννοούμε μονάχα τη συσσώρευση λίπους, μα και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε αυτή τη συσσώρευση.

Η μανία όμως στις σύγχρονες δίαιτες στην καταμέτρηση των θερμίδων, έχει ως αποτέλεσμα να εστιαστεί η προσοχή του ανθρώπου στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους είναι αυτές οι θερμίδες και το πώς τις καίει ο οργανισμός. Μάλιστα, οι δίαιτες των πολύ χαμηλών θερμίδων εξασθενούν διατροφικά τον οργανισμό και προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Ο οργανισμός αρχίζει να νοσεί  όταν έχει διατροφικές ελλείψεις «ορθών μορίων» τα οποία χρειάζεται για τις λειτουργίες του. Πάνω σε αυτό στηρίζεται το υγιεινό αδυνάτισμα με ορθομοριακή διατροφή και όχι στέρηση του οργανισμού με καταμέτρηση θερμίδων. Οι στερητικές δίαιτες αυτές μόλις σταματήσουν, γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να μετρά μια ζωή τις θερμίδες, επαναποκτούνται αμέσως τα κιλά που έχουν χαθεί με πολύ κόπο, και καμιά φορά παχαίνουν περισσότερο.

#########