Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό  (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό παραμένει και συμπυκνώνετε στην χοληδόχο κύστη και ελευθερώνεται με σύσπαση αυτής μετά το φαγητό βοηθώντας στην πέψη.  Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο, όπου συμμετέχει στην πέψη.

 

 

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως  δεν σχετίζεται με καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς. Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολόλιθων : μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά  άλατα που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη  ή στον χοληδόχο πόρο.

 

 

Λιθίαση των χοληφόρων

Είναι συχνότερη σε ασθενείς στην 7η – 8η 10ετία και σε γυναίκες

(Οι ποιό επικίνδυνες πέτρες είναι αυτές με μικρή διάμετρο γιατί μπορούν ποιό εύκολα να περάσουν από τον κυστικό πόρο και να φράξουν το σημείο στο οποιο εκβάλει και ο παγκρεατικός πόρος έτσι ώστε να να έχουμε ίκτερο ,παγρεατίτιδα που είναι μείζονες επιπλοκες.Ενώ οι ποιό μεγάλες προκαλούν συνήθως χολοκυστίτιδα)

Δεν έχει ακόμη διευκρινησθεί  ο μηχανισμός δημιουργίας των λίθων στην χοληδόχο κύστη. Παράγοντες όμως που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Χρόνιες παθήσεις του λεπτού εντέρου
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Κίρρωση του ήπατος
  • Αυξημένη πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνών
  • Αιμόλυση

 

Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι  ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολόλιθων.

 

Τώρα όσον αφορά την πρόληψη, για την δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη ,θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν τρόπο ζωής προσπαθόντας να αποφύγουμε την παχυσαρκία ,το δυτικό διαιτολόγιο και να επανέλθουμε στην μεσογειακή διατροφή με ελλατωμένη πρόσληψη λιπαρών και πρωτεινών. Και όλα αυτά για να ‘ελλατώσουμε’ τις πιθανότητες δημιουργίας λίθων στην χοληδόχο κύστη και όχι να τις εξαλήψουμε Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχισθούν μέχρι  να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη

 

Η δημιουργία των χολόλιθων είναι αποτέλεσμα 3 διαταραχών

Υπερκορεσμός της χολής με χοληστερόλη

Εμπυρήνωση. Ο χρόνος που απαιτείται για το σχηματισμό μικροκρυστάλλων χοληστερόλης.

Στάση της χολής. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με διαταραχές της κινητικότητας της χοληδόχου κύστεως εμφανίζουν συχνότερα χολολιθίαση. Αίτια της στάσης της χολής μπορεί να είναι η :

Κύηση

Ολική παρεντερική διατροφή

Σωματοστατινώματα

Χρόνια χορήγηση οκτρεοτίδης

Υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού

Βαγοτομή

Γαστρεκτομή

Παχυσαρκία

Απότομη απώλεια βάρους

 

Τύποι χολολίθων

Τύπος Ι: μικτοί χολόλιθοι από χοληστερόλη και χολοχρωστικές

Τύπος ΙΙ: από χοληστερόλη

Τύπος ΙΙΙ: έμμεση χολερυθρίνη, ασβέστιο και οργανικές ουσίες

 

 

Οι χολόλιθοι μπορεί επίσης να ταξινομηθούν όπως παρακάτω

 

Μαύροι χολόλιθοι (black pigment stones): έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χολερυθρίνη, οφείλονται κυρίως στην αιμόλυση ή σε κίρρωση

Καφέ χολόλιθοι (brown pigment stones): είναι πιο συχνοί στη  Άπω Ανατολή.

Χοληστερινικοί χολόλιθοι (cholesterol gallstones): είναι πιο συχνοί στη Δύση και αποτελούνται από χοληστερόλη

 

 

Χολολιθίαση

  • 60%-40% ασυμπτωματική
  • Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται (με εξετάσεις αίματος και υπέρηχο)

Συμπτώματα

  • Άλγος στο δεξιό υποχόνδριο (επέκταση στο επιγάστριο, αντανακλά στη δεξιά οσφυϊκή χώρα ή το δεξιό ώμο)
  • Το άλγος εισβάλλει μετά το γεύμα (ιδίως λιπαρά γεύματα), διατηρείται για μερικές ώρες και έπειτα υποχωρεί
  • Ναυτία, έμετος, δυσπεπτικά ενοχλήματα

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής αναρρώνει και τα συμπτώματα επανεμφανίζονται ή εμφανίζονται επιπλοκές όπως η Οξεία χολοκυστίτιδα και η Χρόνια χολοκυστίτιδα

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν την ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη προκαλώντας την διόγκωσή της με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό.
  • Ύδρωπας διάταση της χοληδόχου κύστεως .
  • Εμπύημα επιμόλυνση του περιεχομένου της χοληδόχου κύστεως.
  • Διάτρηση
  • Γάγγραινα. Συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση της χοληδόχου κύστεως.

Εμφυσηματώδης χολοκυστίτιδα. Χαρακτηρίζεται από παρουσία αέρα στο τοίχωμα ή στον αυλό της χοληδόχου κύστεως.

Είναι πιο συχνή σε διαβητικούς άνδρες

  • Χρόνια χολοκυστίτιδα

Ασθενείς με υποτροπιάζοντα ενοχλήματα από το δεξιό υποχόνδριο

  • Εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί  ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος).
  • Κακοήθη εξαλλαγή

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χολολιθίαση όταν είναι ασυμπτωματική μπορεί όπως αναφέρεται προηγουμένος να παρακολουθείτε, με το ‘ρισκο’ να χρειαστεί έκτακτη αντιμετώπιση κάποιας επιπλοκής με απρόβλεπτες συνέπειες.

Την οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση ,όπου στην εποχή μας το golden standard  είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά.

  • Αντί για μία τομή πέντε με επτά εκατοστά, η επέμβαση απαιτεί 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα των 5 mm.

 

  • Ο ασθενής συνήθως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

 

  • Ο ασθενής συνήθως έχει γρηγορότερη ανάρρωση απ’ ότι στην κλασσική χειρουργική. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

 

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ  Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

  • Υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να είναι κοιμισμένος καθ’όλη την διάρκεια του χειρουργείου.
  • Χρησιμοποιώντας ένα λεπτό εργαλείο (trocar), ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά από τον ομφαλό.
  • Ενα λαπαροσκόπιο (ένα  μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο σε μία ειδική κάμερα εισάγεται διαμέσου του trocar, δίνοντας στον χειρουργό μία μεγενθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη του T.V. monitor.
  • Τα άλλα trocar εισάγονται στην κοιλιακή χώρα  και επιτρέπουν στον χειρουργό να  χωρίσει, απαλά, την χοληδόχο κύστη από αυτά που την συγκρατούν και να την αφαιρέσει μέσω μίας από τις οπές.
  • Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, ο χειρουργός κλείνει τις μικρές οπές με ένα ή δύο ράμματα ή με ειδική χειρουργική ταινία.

 


ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ;

 

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξέρχονται από το νοσοκομείο την επόμενη της επεμβάσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν να φύγουν και την ίδια ημέρα.

 

 

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ;

 

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός επτά ημερών από την ημέρα της επέμβασης. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την φύση της δουλειάς τους. Ασθενείς, οι οποίοι εργάζονται σε γραφείο συνήθως επιστρέφουν σε λίγες ημέρες ενώ, ασθενείς, οι  οποίοι κάνουν χειρονακτική εργασία ή σηκώνουν βάρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται στην κλασσική επέμβαση συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πριν από τέσσερις ή έξη εβδομάδες.

 

 

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΑΔΙ ;

 

Φυσικά, όχι. Χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός αποφεύγει μεγάλες τομές αφήνοντας τον ασθενή με τέσσερα μόνο μικρά σημάδια.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός επιπλοκών από μία λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής όταν, βέβαια, αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό,  είναι ανάλογος με τον βαθμό επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασσική μέθοδο.

 

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ;

 

Παρόλο ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος επέμβασης, η ευρεία πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές και είναι ικανοί να επιστρέψουν σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες

 

Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ;

Παρά των πολλών πλεονεκτημάτων της λαπαροσκόπησης, η διαδικασία αυτή μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιους ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις άνω κοιλίας ή οι οποίοι έχουν προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα. Μία εκτενής ιατρική αξιολόγηση από τον προσωπικό σας ιατρό σε συνεργασία με έναν γενικό χειρουργό ειδικευμένο στην λαπαροσκόπηση, μπορεί να προσδιορίσει εάν η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η σωστή μέθοδος για την περίπτωσή σας.


 

 

 

 

Διαμαντής Ε. Θωμάς MD Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στην λαπαροσκοπική ρομποτική ογκολογική χειρουργική παχυσαρκίας μαστού ενδοκρινών αδένων .
Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας , της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Λαπαροσκοπικής  Χειρουργικής και μέλος EAES (European Association for Edoscopic Surgery).Eχει συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα, υπό την αιγίδα του «INTERNATIONAL INSTITUTE OF ANTICANCER RESEARCH»,και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά.

www.laparoboticsurgery.gr

#########