Πώς θα διερευνήσουμε και θα στείλουμε για επεμβατική αντιμετώπιση έναν ασθενή με ταχυκαρδία ασυμπτωματικό κατά τα άλλα με αρρυθμίες ή κολπική μαρμαρυγή? Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της διαδικτυακής ενημέρωσης που διοργάνωση η Ελληνική καρδιολογική εταιρεία για ενημέρωση τόσο των γιατρών όσο και του κοινού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λέτσας από τον Ευαγγελισμό, ανέφερε ότι οι έκτακτες κοιλιακές συστολές απαιτούν πολλά τεστ για την ύπαρξη ηλεκτρικών νοσημάτων στην καρδιά. Πολλές φορές είναι εκτεταμένες οι περιοχές ίνωσης στο μυοκάρδιο.

Φυσικά σε μια τέτοια κατάσταση η μαγνητική τομογραφία βοηθάει πολύ την απεικόνιση της καρδιάς.Η  αρρυθμία έχει καλή πρόγνωση ενώ τα ηλεκτρικά νοσήματα δηλώνουν κακή πρόγνωση. Ο στόχος είναι να βρούμε ποιο είναι το υπόστρωμα στην κοιλιακή μαρμαρυγή και την αρρυθμία.

Ομως μπορούμε να θεραπεύσουμε έναν συμπτωματικό ασθενή όχι εύκολα κάποιον ασυμπτωματικό ειδικά στην μυοκαρδιοπάθεια. Στην ασυμπτωματικούς μόνο οι μεγάλες αρρυθμίες οδηγούν στην διάγνωση και τη θεραπεία.

Ο ασθενής μπαίνει σε κάποιο ανταγωνιστή ασβεστίου και δίνεται προσοχή στην διατατική μυοκαρδιοπάθεια Κανένας ασθενής δεν θα δεχθεί φαρμακευτική  αγωγή αλλά να δεχθεί την κατάλυση. Η κατάλυση δίνει καλά αποτελέσματα στις αρρυθμίες. Το πλέον τέλειο εργαλείο είναι ένα ειδικό γιλέκο με 252 σημεία καταγραφής σε ηλεκτρομαγνητικό επίπεδο που καταγράφει την κοιλιακή συστολή την αρρυθμία και την ταχυκαρδία. Αυτό σε περίπτωση που η στεφανιαία πτυχή είναι χωρίς αποτέλεσμα. Οι νέοι καθετήρες με μικρές βελόνες μπαίνουν στο μυοκάρδιο. Στο 20% των ασθενών εφαρμόζεται η μέθοδος σε συνήθως νέους που ανακάλυψαν την πάθηση τυχαία ή όταν πήγαν να κάνουν κάποιες εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει φυσιολογικό υπέρηχο καρδιογράφημα δεξιάς κοιλίας και ίσως κάποιες τυχαίες αρρυθμίες. Το υπερηχογράφημα ορίζει τις συστολές της καρδιάς.

Για την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία μίλησε ο κ. Στυλιανός Τζέης ηλεκτροφυσιολόγος στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. Ο ομιλητής ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ταξινόμηση των υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών ειδικά όταν υπάρχουν ασθενείς 20 ετών. Η διάρκεια των υποτροπών η κομβική ταχυκαρδία σε μικρό χρονικό διάστημα και το καρδιογράφημα μπορεί να δώσουν ψευδείς ροές.

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία αντιμετωπίζεται είτε με φάρμακα είτε με επέμβαση. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Στην φαρμακευτική αγωγή όλα τα φάρμακα είναι β αναστολείς και αντιμετωπίζουν τις αρρυθμίες. Όταν δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα τότε η επέμβαση είναι μονόδρομος. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση να κοπούν τα αντιπηκτικά φάρμακα. Η επιδιόρθωση της μητροειδούς τεκμηριώνει τη διάγνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2% των παιδιών με ταχυκαρδία είναι κάτω των 20 ετών.

Ο κ. Μιχάλης Εφραιμίδης,  αναφερόμενος στην κολπική μαρμαρυγή τόνισε ότι είναι συνεχές ζητούμενο η μόνιμη μείωση βάρους ακόμα και χειρουργικά. Ένα πρόβλημα αυτών των ασθενών είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γι αυτό απαιτείται ρύθμιση του ερεθισμού του οισοφάγου. Τα άτομα που πάσχουν έχουν διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής είτε υπάρχει είτε όχι ιστορικό στον ασθενή. Η κολπική μυοπάθεια είναι ένα άλλο πρόβλημα προς επίλυση. Εϊναι και ασθενείς με ύψηλό φορτίο ίνωσης στου αριστερού κόλπου. Από την κολπική μαρμαρυγή οδηγούμεθα στην κολπική ταχυκαρδία. Ένας καρδιολόγος πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση. Γι αυτό υπάρχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στα επεισόδια.

Τέλος ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης, αναφερόμενος στην καναλοπάθεια, τόνισε ότι το ηλεκτροκαρδιογράφημη είναι το καλύτερο μέσο για τις αρρυθμίες. Απαιτείται ορθή μέτρηση και καλή διάγνωση.

#########