Στιγματισμός, ντροπή, προκατάληψη, άγνοια, κοινωνική απομόνωση, μοναξιά. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις καθημερινές εμπειρίες ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση. Η άγνοια για τις αιτίες, τη φύση και τις επιπτώσεις της ψωρίασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, ορισμένα κύτταρα παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα και υπέρ-παράγουν πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα τα δερματικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους του φυσιολογικού ρυθμούς, και συσσωρεύονται στην επιφάνεια χωρίς να έχουν ωριμάσει. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. Πιο συχνά προσβάλλονται τα άκρα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα το πρόσωπο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά αίσθηση καψίματος και κνησμού. Παρότι ξέρουμε αρκετά για τον μηχανισμό της νόσου, λίγα είναι γνωστά για τα αίτια της ψωρίασης. Ωστόσο, σημαντικός θεωρείται ο γενετικός παράγοντας, και άτομα με ψωριασικούς γονείς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι και συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το άγχος, κάποιες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα, που φαίνεται να πυροδοτούν την εκδήλωση της ασθένειας, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Επιδημιολογία

Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα. Παρότι δεν έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς εμφάνισης σε νέους ασθενείς, το γεγονός ότι δεν θεραπεύεται συμβάλλει στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασθενών.

Η νόσος απαντάται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, ενώ η συχνότερη ηλικία εμφάνισής της είναι κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά αλλά και σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Επιπτώσεις ασθένειας

Η ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο. Θα ήταν ωστόσο λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση είναι η απρόβλεπτη φύση της νόσου. Σε κάποιους ασθενείς, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μετά την πρώτη εκδήλωση και να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ. Σε κάποιους άλλους υποχωρούν εντελώς και επανεμφανίζονται περιοδικά, ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών δεν εμφανίζει ποτέ πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε πολλούς ασθενείς, τα συμπτώματα της ασθένειας αναζωπυρώνονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες και αγχώδεις περιόδους της ζωής τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ άγχους και ασθένειας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης. Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα σε εμφανή μέρη του σώματος αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους, ειδικά όταν πρέπει να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν στις κοινωνικές τους σχέσεις, σε αθλητικές δραστηριότητες και στον ελεύθερο χρόνο τους. Παράλληλα οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην φροντίδα της οικογένειάς τους, ενώ συνήθως χρειάζεται να αφιερώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην φροντίδα του δέρματος και στην υγιεινή τους.

Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα προκύπτουν στην σχέση των ασθενών με τον σύντροφό τους, λόγω του έντονου αισθητικού προβλήματος που προκαλεί η νόσος.

Ανάλογα είναι και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η ψωρίαση. Η νόσος αλλοιώνει τον τρόπο που οι ασθενείς βλέπουν τον εαυτό τους και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα κατωτερότητας.

Νέες θεραπείες

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για πλήρη θεραπεία της ψωρίασης, υπάρχουν σήμερα θεραπείες οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε ασθενή, και οι οποίες πράγματι μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά από τη νόσο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες προσφέρουν γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ψωρίαση, επιτυγχάνοντας πολλές φορές πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με επίμονη και έντονη παρουσία της νόσου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για βιολογικά φάρμακα που παρέχουν μια εντελώς νέα αντιμετώπιση της νόσου, καθώς βασίζονται σε πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών που την προκαλούν. Τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τη νόσο με το να εμποδίζουν τη φλεγμονώδη δράση των κυττάρων που προκαλούν την ασθένεια. Παράλληλα, τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν καλύτερη ανεκτικότητα από την πλειοψηφία των ασθενών, και μπορούν να χορηγηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με ασφάλεια.

Νέος σύμμαχος για τα παιδιά που υποφέρουν από ψωρίαση

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά τη χρήση βιολογικού φαρμάκου για τη θεραπεία της χρόνιας σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας βαριάς μορφής σε παιδιά -από 8 ετών- και εφήβους.

#########