Επανάσταση στην αντιμετώπιση μιας από τις πλέον επίμονες και βασανιστικές παθήσεις της εποχής μας, την ατοπική δερματίτιδα, φέρνει ένα νέο θεραπευτικό σχήμα, η προληπτική θεραπεία με αλοιφή. Η ατοπική δερματίτιδα, το γνωστό σε όλους μας έκζεμα, αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες συμπατριώτες μας κι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η χρόνια αυτή φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος, προσβάλλει το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων, και με τις εξάρσεις της ταλαιπωρεί το άτομο υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της ζωής του.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας στο Μόναχο κ. Andreas Wollenberg σε ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υποειδικοτήτων στη Δερματολογία. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 στην Αθήνα και είχε ως επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη δερματολογία και αλλεργιολογία.Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 60% των ασθενών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) εμφανίζουν συμπτώματα πριν κλείσουν πέντε χρόνια ζωής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται με την ενηλικίωση, αν όμως παραμείνουν γίνονται πιο βαριά και επίμονα.

Η πάθηση εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής του δέρματος και έντονου κνησμού και χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης (κατά τη διάρκεια των οποίων το δέρμα εμφανίζει φυσιολογική εικόνα). Το έντονο αίσθημα κνησμού μπορεί να προκαλέσει και δευτεροπαθείς μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες, οι οποίοι μπορεί να «εισβάλλουν» στο τραυματισμένο λόγω του ξυσίματος δέρμα.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά ορισμένες περιοχές προσβάλλονται συχνότερα από άλλες. Στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται ως ένα εξάνθημα στην περιοχή του προσώπου πριν επεκταθεί στα χέρια και τα πόδια. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες είναι πιθανόν αρχικά να παρατηρήσουν ερυθρές, ευαίσθητες περιοχές του δέρματος πίσω από τα γόνατα, στους αγκώνες ή στο λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια. Επίσης μπορεί να προσβληθεί το δέρμα γύρω από τα φρύδια και τα μάτια.

Τα ακριβή αίτια της πάθησης δεν είναι πλήρως κατανοητά, όμως είναι πλέον γνωστό ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ:

Διαταραγμένης λειτουργίας του φραγμού του δέρματος.
Ανοσολογικών παραγόντων.
Περιβαλλοντικών παραγόντων.
Γενετικής προδιάθεσης.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιοι άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση έξαρσης της νόσου, όπως είναι:

Μάλλινα ρούχα από τραχιά υφάσματα
Φυτά και γύρη
Χλωρίνη και άλλοι χημικοί παράγοντες

Τις τελευταίες δεκαετίες, η «κλασσική» αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας ήταν η χορήγηση κορτικοστεροειδών για την ανακούφιση των ασθενών από τις εξάρσεις της νόσου. Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως έχει σημαντικό ποσοστό παρενεργειών, ιδιαίτερα όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις ή όταν χρησιμοποιείται επί μακρόν. Στις παρενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η λέπτυνση του δέρματος και η απευαισθητοποίηση των ασθενών που υπόκεινται σε παρατεταμένη θεραπεία.

Σήμερα, μια νέα, επαναστατική θεραπεία δίνει νέες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα που ταλαιπωρούνται από το έκζεμα, καθώς μπορούν όχι μόνο να ανακουφίσουν αλλά και να προλάβουν τις εξάρσεις της νόσου!
Πρόκειται για την αγωγή με την αλοιφή δύο φορές την εβδομάδα, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να τη χορηγούν για χρήση μεταξύ των εξάρσεων σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εξάρσεις και να παραταθεί το διάστημα ελεύθερο συμπτωμάτων.

Τη νέα θεραπεία ενέκρινε ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), βάσει των αποτελεσμάτων δύο κλινικών μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν σε 475 ενήλικες και παιδιά σε 13 χώρες. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι οι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν αρχικά στη θεραπεία με αλοιφή δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου, εάν συνεχίσουν την αγωγή δύο φορές την εβδομάδα, έχουν σημαντικά μικρότερο αριθμό εξάρσεων σε σχέση με την αγωγή που αφορά μόνο στην αντιμετώπιση των εξάρσεων.

#########