Η  «κάρτα διαβήτη» ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και ενημερώνει κάνοντας δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες. Η κάρτα διαβήτη αναμένεται να ταξιδέψει σε 18 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρα μας για 36 ημέρες από 4 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας μια σειρά σημαντικών δράσεων με απώτερο στόχο την  έγκαιρη αντιμετώπιση και την αποτελεσματική πρόληψη του διαβήτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη υπολογίζεται όπως τονίστηκε και από τους φορείς για τον διαβήτη, ότι μέχρι το 2050 θα έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι νόσος και γι αυτό πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση

.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, από Σ.Δ. πάσχουν περίπου 700.000 – 900.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 30.000 είναι παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Σ’ αυτούς προστίθενται κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 500 αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 46% εξ’ αυτών δε γνωρίζουν ότι έχουν Σ.Δ.

 

Οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης (σακχάρου αίματος) και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), λιπιδαιμικό έλεγχο, οφθαλμική βυθοσκόπηση και μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τα αποτελέσματα των οποίων θα επεξηγούνται αναλυτικά στον κάθε εξεταζόμενο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, σε κάθε περιοχή θα πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες (ιατρούς, επισκέπτες υγείας, διατροφολόγους) εκπαίδευση διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη, ενημερωτικές ομιλίες γύρω από τη νόσο, εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και εφήβους, προβολές video, διατροφολογικά εργαστήρια κι άλλες εκδηλώσεις.            

 

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος, ο Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας ο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος, η Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κ. Ανδριανή Βαζαίου, η Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων κ. Ευαγγελία Τσαπατσάρη και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Στα χρώματα του διαβήτη» κ. Εύα Ντελιδάκη.  

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Ιατρός Πνευμονολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Παπαναστασίου, η Πρόεδρος της ΜΚΟ «Με Οδηγό το Διαβήτη» (Κάρτα Διαβήτη) κ. Αναστασία Καφούση, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ο.ΔΙ. κ. Δημήτριος Συκιώτης, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΑΧΑ Ασφαλιστική κ. Λένα Πλαΐτη και ο Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Διευθυντής της Eurodiet Med κ. Διονύσιος Βλάχος.

 

 

Αναφερόμενος στο σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.), ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι η νόσος σήμερα λαμβάνει διεθνώς εκρηκτικές διαστάσεις, αφού ο αριθμός των ατόμων με ΣΔ σε όλο τον κόσμο ξεπερνά, πλέον, τα 381 εκατομμύρια.

 

Αλλά και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς, σύμφωνα  με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, τα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 592 εκατομμύρια. Η τεράστια άνοδος των κρουσμάτων του Σ.Δ. αναμένεται να σημειωθεί λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος γίνεται καθημερινά όλο και πιο παχύσαρκος, εξαιτίας, κυρίως, του καθιστικού τρόπου ζωής.

 

Ωστόσο, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι σήμερα το πρόβλημα του Σ.Δ. στην Ελλάδα ολοένα και διογκώνεται, με αποτέλεσμα να απαιτούνται καινούριες επιδημιολογικές μελέτες για να βρεθεί ο πραγματικός αριθμός του διαβητικού πληθυσμού. Για το λόγο αυτόν, η Ε.Δ.Ε. πραγματοποιεί εφέτος μεγάλη πανελλαδική μελέτη για τον επιπολασμό, τον έλεγχο και τις επιπλοκές του Σ.Δ. Θα είναι η πρώτη σχετική πανελλαδική μελέτη και τα αποτελέσματά της αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

 

Η εκρηκτική αύξηση του διαβήτη κατακλύζει και τα διεθνή συστήματα υγείας, επισκιάζοντας τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την I.D.F., για το 2013 το ετήσιο άμεσο και έμμεσο κόστος του ΣΔ παγκοσμίως ήταν 382 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ το κόστος μόνο για την Ευρώπη ανήλθε σε 102 δισεκατομμύρια Ευρώ.

 

Όπως είναι γνωστό, εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

 

Ο Σ.Δ. τύπου 2 εμφανίζεται περίπου στο 90-95% των διαβητικών ατόμων και αφορά, κυρίως, τους ενήλικες και τους υπέρβαρους. Συνήθως εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα και δεν είναι τυχαίο ότι το 30-50% των ατόμων με Σ.Δ. τύπου 2 δε γνωρίζουν ότι πάσχουν. Τα άτομα αυτά δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την ινσουλίνη και χρειάζεται να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με δίαιτα, άσκηση, δισκία ή/και ινσουλίνη.

 

Ενώ μέχρι πρόσφατα ο Σ.Δ. τύπου 2 θεωρείτο ως νόσος των ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών, σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο και εμφανίζεται, επίσης, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά. Η θεαματική αύξησή του στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και τους εφήβους, οφείλεται, κυρίως, στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη και χαμηλές σε φυτικές ίνες, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή και στρέφονται στα προετοιμασμένα φαγητά των ταχυφαγείων (fast food), ή των super market.

             

Από την πλευρά της, η κ. Βαζαίου υπογράμμισε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης που εμφανίζεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία είναι, στην πλειονότητα των περιστατικών, τύπου 1. Αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση, που οφείλεται στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος και, επομένως, στην έλλειψη ινσουλίνης. Η νόσος απαιτεί δια βίου ινσουλινοθεραπεία. Άλλος τύπος διαβήτη, πολύ λιγότερο συχνός, είναι ο μονογονιδιακός τύπος, που οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων.

 

Ο μονογονιδιακός διαβήτης είναι κληρονομικό  νόσημα, γι’ αυτό μπορεί να  εμφανίζεται και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Ανάλογα με το υπεύθυνο γονίδιο, τα άτομα μπορεί να έχουν ήπια υπεγλυκαιμία που δεν απαιτεί καμία θεραπεία, υπεργλυκαιμία που μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα από το στόμα ή, ακόμα, και σοβαρότερη υπεργλυκαιμία που απαιτεί, για την αντιμετώπισή της, ινσουλινοθεραπεία.

 

Η παρουσία του προδιαβήτη δεν είναι αβλαβής, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, μια που συνοδεύεται, συνήθως,και από άλλες παθήσεις, όπως υπέρταση, διαταραχή των λιπιδίων, λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τόσο ο διαβήτης τύπου 1, όσο και ο τύπου 2, εκτός από τον κίνδυνο της μακροαγγειοπάθειας (καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αγγειακή νόσος), μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχή των μικρών αγγείων και προσβολή ζωτικών οργάνων, όπως των νεφρών, των οφθαλμών και των νεύρων (διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια). Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να εμφανισθούν στην πορεία της νόσου, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων. Για το λόγο αυτόν, ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη. 

 

Για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της νόσου έκανε λόγο η κ. Τσαπατσάρη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αθώα, πρόσκαιρη και χωρίς συνέπειες. Ο Σ.Δ. μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια πάθηση που, όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Αποτελεί, λοιπόν, μόνιμη διαταραχή της μεταβολικής ομοιοστασίας του οργανισμού, η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι της οποίας είναι η έγκαιρη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμισή της.