Μια νέα μέθοδος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στους πόνους που προκαλούνται από μυοσκελετικά προβλήματα και μάλιστα , χωρίς φάρμακα και χωρίς επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις
Συνήθη περιστατικά που ταλαιπωρούν  χιλιάδες άνδρες και γυναίκες , όπως οσφυαλγία,  κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενικό σύνδρομο, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, πόνοι πλάτης, ωμαλγία, γοναλγία, πόνοι στο ισχίο και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα , μετεγχειρητικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης και άκρων, καθώς και αθλητικές κακώσεις, αντιμετωπίζονται πλέον χάρη σε μηχάνημα που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της NASA.

Έτσι η διαστημική τεχνολογία γίνεται σύμμαχος της καθημερινότητας μέσα από την δράση ενός πρωτοποριακού μηχανήματος του Fysiotek , το οποίο αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά και προβάλλει τα αποτελέσματα της ανάλυσης και θεραπείας σε μια οθόνη .  Αυτά τα αποτελέσματα  μπορούν να αναλυθούν και να εκτυπωθούν ξεχωριστά για κάθε ασθενή, ενώ ο πόνος εξαλείφεται μέσω αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του πόνου, μείωση του οιδήματος και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

 

Όπως μας εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής Γ. Κακαβάς ο οποίος χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα το σύστημα fysiotek στην Ελλάδα «το fysiotek  έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά και να καταρτίζει ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ανάγκη. Επίσης  έχει την ικανότητα να αξιολογεί τους μυς του ανθρώπινου σώματος, να εντοπίζει και να θεραπεύει επώδυνα σημεία σε αυτούς (trigger points) όπως και να ερεθίζει σημεία βελονισμού.

Τα αποτελέσματα  που προκύπτουν από  κλινικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ , είναι άκρως ικανοποιητικά κι  έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα αμερικάνικα ιατρικά περιοδικά. Οι  ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα αντιδρούν αμέσως στη θεραπεία με το Fysiotek. Ειδικά αυτοί που έχουν πόνο στον αυχένα ή στην οσφυική μοίρα της σ.σ. Η έρευνα έδειξε ότι η βελτίωση σε επιλεγμένα γκρουπ ασθενών είναι πάνω από 50% μετά από τις πέντε πρώτες θεραπείες.

«Εγώ το ονομάζω ως η φυσικοθεραπεία του 21ου αιώνα. Η φυσικοθεραπεία μέχρι σήμερα ασχολούνταν με τα συμπτώματα του ανθρώπου, κατευνάζοντας τον πόνο. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας μηχανήματα από την Αμερική που δεν εστιάζουν στο σύμπτωμα αλλά στην αιτία. Εκεί βρίσκεται και η διαφορά. Διορθώνουμε το αίτιο» , μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Κακαβάς .

Έρευνες δείχνουν ότι οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα πονέσουν από τη μέση τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στην Αμερική, είναι η δεύτερη αιτία που μπαίνει κανείς χειρουργείο γι’ αυτό και το ονομάζουν ως “το πρόβλημα των πενήντα δισεκατομμυρίων δολαρίων”. Αυτός είναι ο λόγος που διαρκώς οι επιστήμονες  αναζητούν νέους τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα καθώς το χειρουργείο δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε φυσικά τα πολλά φάρμακα.

Δυστυχώς , στην Ευρώπη προτιμάται να δίνονται φάρμακα για τα μυοσκελετικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ καθώς το νομοθετικό της σύστημα, όσον αφορά τον τομέα των φαρμάκων, είναι πολύ αυστηρό. Αν τα φάρμακα που θα χορηγήσει ο γιατρός, παρουσιάσουν κάποια παρενέργεια, τότε ο ίδιος οδηγείται κατευθείαν στο δικαστήριο. «Στην Ελλάδα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ο ασθενής πηγαίνει αμέσως στο γιατρό. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική και από τη μεριά μας, δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς. Σκοπός μας είναι να υπάρχει και μια μέση οδός, ανάμεσα στο φάρμακο και το χειρουργείο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα (π.χ υπερτασικοί) ή που δεν αντιδρούν θετικά σε αυτά» , τονίζει ο κ. Κακαβάς .

Το fysiotek δεν έχει παρενέργειες  γιατί δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας.
Υπάρχουν όμως και  περιπτώσεις ασθενών που η νέα τεχνολογία αδυνατεί να βοηθήσει κι αυτοί είναι οι  καρκινοπαθείς, με όγκο στην σπονδυλική στήλη. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς με κατάγματα, πάσχοντες από οστεοπόρωση μεγαλύτερη του 45%, αιμορραγίες και σε κάποιες περιπτώσεις οι έγκυες γυναίκες.

Πάντως ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με το νέο μηχάνημα μιλούν για επιστημονικό θαύμα , αφού οι πόνοι τους εξαλείφθηκαν όταν οι κοινές ιατρικές μέθοδοι αδυνατούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν .

 

 

 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

http://www.fysiotek.gr/

#########