Πολλές είναι οι γυναίκες που αναρωτιούνται για το σημείο G ή G-spot στην αναζήτηση μεγαλύτερης και εντονότερης κολπικής διέγερσης και σεξουαλικής ικανοποίησης. Αρκετοί είναι και οι άνδρες επίσης που θέλουν να «μείνουν αξέχαστοι» ως εραστές, διεγείροντας το συγκεκριμένο σημείο, προσφέροντας άπλετη ηδονή στη σύντροφό τους.

Τι είναι όμως το σημείο G;

Ο Γερμανός γυναικολόγος Ernst Gräfenberg μίλησε πρώτη φορά για μία περιοχή στο γυναικείο κόλπο, όπου κάποιες γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη διέγερση μετά από ερεθισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, οδηγώντας σε οργασμό ή πιο έντονη οργασμική κορύφωση και παρομοιάστηκε με την ανδρική εκσπερμάτιση λόγω των ρευστών εκκρίσεων. Από εκείνον μάλιστα πήρε και το όνομά του ως σημείο G – Gräfenberg.

Είναι μύθος ή πραγματικότητα;

Πολλά ειπώθηκαν και πολύ μελάνι χύθηκε γύρω από την ύπαρξή του για αρκετό καιρό έως ότου ερευνητικά διαψεύστηκε. Όχι, το σημείο G τελικά δεν υπάρχει, όπως υποστηρίχθηκε από μελέτη του King’s College στην Αγγλία. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.800 γυναίκες, ζεύγη μονοζυγωτικών ή διζυγωτικών διδύμων. Κατέληξαν ότι τελικά είναι υποκειμενική η αίσθηση του σημείου G, καθώς η μία δίδυμη υποστήριζε ότι δεν υπάρχει, ενώ η άλλη ότι υπάρχει. Η μελέτη έγινε επίτηδες σε δίδυμες αδελφές από το τμήμα Μελέτης Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας.

Επίσης, υποστηρίζεται από άλλους ερευνητές πως το σημείο G δεν προσφέρει από μόνο του μεγαλύτερη ηδονή, δεν είναι κάτι «ξέχωρο» δηλαδή στον γυναικείο κόλπο αλλά πρόκειται για μέρος της κλειτορίδας.

Ναι, το σημείο G υπάρχει, υποστήριξε άλλη μελέτη από το Florida International University και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Sexual Medicine». Σύμφωνα με τον καθηγητή γυναικολογίας A. Ostrzenski μετά από κολπική εξέταση νεκρής γυναίκας, ανακάλυψε ένα σύμπλεγμα στυτικού ιστού στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου.

Μεγάλη η σύγχυση γύρω από το Gspot!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σύγχυση που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο σημείο και την αντιπαράθεση των υποστηρικτών και των αρνητών του. Πιο πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κλειτορίδα είναι αυτή που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην γυναικεία κορύφωση κατά τη διέγερσή της και μάλιστα με ευρύτερη συνεργασία των γεννητικών οργάνων, όπως η ουρήθρα και ο κόλπος. Προφανώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο συγκεκριμένο θέμα εφόσον η γυναικεία οργασμική κορύφωση είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο και περίπλοκο, όπως ανακύπτει και οργανικά. Γνωρίζαμε για την ψυχική συμμετοχή στην σεξουαλική απόλαυση και ηδονή, φαίνεται όμως πως και το σώμα της το ίδιο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Προφανώς ο κόλπος είναι γεμάτος νευρικές απολήξεις που προσφέρουν μέσω του ερεθισμού με το δάχτυλο ή το πέος διέγερση. Με αυτό το σκεπτικό, πράγματι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σημείο στον κόλπο που δείχνει να ερεθίζεται σχετικά ευκολότερα, χωρίς όμως να συνδέεται ή να παραλληλίζεται με την ανδρική εκσπερμάτιση. Άλλωστε δεν υπάρχει γυναικεία εκσπερμάτιση, καθώς ο άνδρας είναι εκείνος που παράγει σπέρμα-η ανατομία των δύο φύλων είναι διαφορετική. Στην γυναικεία οργασμική κορύφωση υπάρχει εκροή υγρών από τους βαρθολίνιους αδένες που δεν έχουν σχέση όμως με το σημείο G, το οποίο τοποθετούσαν στο έσω άνω τριτημόριο του κόλπου. Μάλιστα, κάποιοι γυναικολόγοι επιμένουν ότι με έγχυση ειδικά επεξεργασμένου κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέος, μπορεί να μεγεθυνθεί το συγκεκριμένο σημείο ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος ερεθισμός, όχι όμως γυναικεία εκσπερμάτιση που όπως προανέφερα δεν υπάρχει.

Απολαύστε το σεξ και μην μπαίνετε στο «κυνήγι» ανακάλυψης του σημείου G!

  • Μην ξεχνάμε πως ο γυναικείος οργασμός είναι πολύπλοκος καθώς χρειάζονται να συμμετέχουν αρκετοί παράγοντες και η ίδια η γυναίκα να είναι χαλαρή και συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει την συγκεκριμένη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο που η ανδρική σεξουαλική λειτουργία θεωρείται τόσο απλή σε σχέση με την γυναικεία.
  • Μην ξεχνάμε πως το σεξ είναι παιχνίδι αισθήσεων και μας χρειάζεται εκεί, ψυχή και σώμα! Αν λοιπόν μία γυναίκα αφεθεί στα χάδια του συντρόφου της ή ακόμα και αν νιώθει πως εκείνος «δεν ξέρει» πώς να την διεγείρει, δεν έχει παρά να του δείξει ή να του πει η ίδια τι και πώς θα ήθελε να προχωρήσουν ερωτικά!