Αρχική iygeia Η Τέχνη του Θεάτρου , ενα φυσικό αναλγητικό! Διέξοδος απο την μίζερη...

Η Τέχνη του Θεάτρου , ενα φυσικό αναλγητικό! Διέξοδος απο την μίζερη ζωή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Κάρολος Κουν

Οι μεγάλες τραγωδίες και η στη συνέχεια η γέννηση της κωμωδίας είχαν ένα βαθιά πολιτικό και δημοκρατικό χαρακτήρα, με στόχο εκπαίδευση πολίτη. Όλα ξεκίνησαν από θρησκευτική λατρεία του Διονύσου μέσω των διθυράμβων. Μετά το έλεος και τον φόβο των ηρώων που υποδύονταν οι ηθοποιοί συμπάσχοντας με τους φόβους τους  και τα προβλήματά τους  μέσω της ελεύθερης αναπαράστασης της θεατρικής πράξης επερχόταν και επέρχεται η κάθαρση, που αφορά στην ψυχική λύτρωση και ανακούφιση των θεατών.

Σήμερα μια καλή παράσταση υψηλού επιπέδου με την δημιουργική ενέργεια της αλλά και την ψυχαναλυτική και φιλοσοφική της υπόσταση είναι ικανή να θεραπεύσει το θεατή.

Μέσα από την παρακολούθησή της ανοίγουν δρόμοι για την πνευματικότητα του θεατή καθώς κατά την διάρκεια της παράστασής της καλλιεργεί τη διαίσθηση,  την σύμπνοια,  την ηρεμία, την συγκέντρωση αλλά και την έμπνευση και τον αυθορμητισμό στοιχεία που καταπιέζονται καθημερινά  λόγω του άγχους και των συγχύσεων.

Ο θεατής μέσα από την διαδικασία της παρακολούθησης και της ταύτισης ανακαλύπτει «ανεξιχνίαστες» πτυχές του εαυτού, ανασυγκροτείται και αυτοβελτιώνεται με τρόπο αποβάλλοντας ότι τραυματίζει την ψυχή του. Ως εκ τούτου ο θεατής επιστρέφει στην αυθεντική ανθρώπινη υπόστασή του ανακτώντας έτσι την ψυχική του ευεξία και ισορροπία.

Η θεατρική μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά καθώς οξύνει την φαντασία η οποία είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την μεταβολή της σκέψης μας και την δυνατότητα διεξόδου από την και τις αρνητικές σκέψεις.

Η σκέψη αναδομείται και το μυαλό παύει να είναι έρμαιο της αντίξοης καθημερινότητας ενώ αρχίζει ένα ταξίδι μέσω της παράστασης που ωθεί τον εσώτερο εαυτό του θεατή εμπλουτίζοντας τον με γνώση και καινούργιες σκέψεις όπλα σημαντικά για την δημιουργία μιας μοίρας εκστατικής γεμάτη ευλογία και ψυχική υγεία!

Αλεξία Πετροπούλου  ηθοποιός – θεατρική συγγραφέας