Όταν τον περασμένο Μάιο, η Βασιλική, μαθήτρια στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου, εκπαιδευόταν στις πρώτες βοήθειες από τους εκπαιδευτές του «KIDS SAVE LIVES- Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», ίσως να μην φανταζόταν ότι έναν χρόνο αργότερα θα έπρεπε να επαναφέρει στη μνήμη της, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όλα όσα είχε διδαχθεί για να σώσει τη συμμαθήτριά της Όλγα, από πνιγμονή.

Βλέποντας την Όλγα να πνίγεται από ξένο σώμα, η Βασιλική θυμήθηκε όλα όσα είχε μάθει στο σχολείο της από εκπαιδευτές του προγράμματος αλλά και κατά την πιστοποίησή της, μετέπειτα, στο Σουφλί. Με ψυχραιμία την πλησίασε και με τα δυο της χέρια κατάφερε να πετάξει έξω το ξένο σώμα που έπνιγε τη συμμαθήτριά της, ακολουθώντας τον αλγόριθμο με τα χτυπήματα στην πλάτη και τις κοιλιακές ωθήσεις. Αυτά τα βήματα που ακολούθησε απέβησαν σωτήρια στα επόμενα δευτερόλεπτα, οπότε και η Όλγα κατάφερε και πάλι ν’ αναπνεύσει!

Η Όλγα είναι το 12ο θύμα πνιγμονής από ξένο σώμα που σώζεται από εκπαιδευμένους μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ανθρωπιστικού οργανισμού «KIDS SAVE LIVES- Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», στόχος του οποίου είναι η διάδοση της δωρεάν εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων στις Α’ Βοήθειες και την πρόληψη καθώς και η ανάπτυξη δικτύου απινιδωτών σε σχολεία και δημόσιους χώρους.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, για το ανθρωπιστικό-εκπαιδευτικό του έργο στα ελληνικά σχολεία και τις ελληνικές κοινότητες, το επιστημονικό- ερευνητικό του έργο και για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διάσωση, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- Peter Basket Bursary, 2018.

Επιδίωξη του οργανισμού είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οργανισμού Αναστάσης Στεφανάκης,το KIDS SAVE LIVES και η Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας έχει κάνει τις σχετικές προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να προχωρήσει άμεσα η θεσμοθέτηση και να μπει η εκπαίδευση αυτή στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. «Εκπαιδευτικοί, που θα τους εκπαιδεύσουμε εμείς και θα τους πιστοποιήσουμε κατάλληλα, θα εκπαιδεύουν όλα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία (δέκα ετών και πάνω», εξηγεί ο κ. Στεφανάκης «ξεδιπλώνοντας» το σκεπτικό της όλης δράσης.

Δωρεάν εκπαίδευση για πάνω από 60.000 παιδιά

Το πρόγραμμμα «KIDS SAVE LIVES- Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» έχει εκπαιδεύσει -μέχρι στιγμής- δωρεάν περισσότερους από 60.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπου 600 σχολεία. «Τα παιδιά είναι ενθουσιώδη στο μάθημα γιατί είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο πάνω στις ανάγκες τους. Διασκεδάζουν, συγκινούνται, προβληματίζονται και στο τέλος όταν πηγαίνουν σπίτι τους είναι αυτοί που προτρέπουν τους γονείς τους, σε δεύτερο χρόνο, να εκπαιδευτούν κι αυτοί», τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

«Τα παιδιά είναι μικρά “σφουγγάρια” και χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές τους ώστε να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη και ασφαλέστερη. Ήδη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών γυμνασίου και λυκείου που εκτός του ότι έχουν βοηθήσει σε κάποιες επείγουσες καταστάσεις έχουν καταφέρει να σώσουν και ανθρώπινες ζωές, να επαναφέρουν δηλαδή θύματα καρδιακής ανακοπής στη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

…και εκπαίδευση online εν μέσω πανδημίας

Μάλιστα, η εκπαίδευση δεν σταμάτησε ούτε εν μέσω της πανδημίας Covid-19 αφού, όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, «όταν είδαμε ότι έκλεισαν τα σχολεία από την απειλή του κορονοϊού, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών καταφέραμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία μέσω της σύγχρονης διδασκαλίας από απόσταση».

Καθημερινά, σύμφωνα με τον ίδιο, εκπαιδεύονται δύο σχολεία (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί), μέσα στο σπίτι τους. «Τα παιδιά συνέχιζαν όλο αυτό το διάστημα να μαθαίνουν μέσα στο σπίτι τους τις πρώτες βοήθειες και πώς να βοηθούν ο ένας τον άλλον», επισημαίνει ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος δείχνει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (βλ. Βίντεο) τις νέες οδηγίες για παροχή πρώτων βοηθειών (με μάσκα και γάντια, απαραίτητα «αξεσουάρ» ελέω κορονοϊού). Μάλιστα, πολύτιμος βοηθός του στην όλη διαδικασία είναι ο 5χρονος Αύγουστος, ο «βενιαμίν» του προγράμματος που ακολουθεί πιστά τα βήματα της όλης διαδικασίας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας του και εκπαιδεύτριας του ίδιου προγράμματος Ρένας Θωμαΐδου.

Ο Αναστάσης και η Κατερίνα έγιναν …η αλλαγή που ήθελαν να δουν στον κόσμο

Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο Αναστάσης Στεφανάκης και η Κατερίνα Κακάνη βρέθηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για να βοηθήσουν την τουριστική αυτή περιοχή ως διασώστες- πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Το κακοτράχαλο οδικό δίκτυο στη στενόμακρη χερσόνησο τους έκανε σύντομα να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες στο να φτάσει κανείς έγκαιρα στο περιστατικό και να το σώσει, υπό αυτές τις συνθήκες. Ήταν δυο χρόνια αργότερα, το 2009, που αποφάσισαν να …πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν. Έγιναν εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και ξεκίνησαν άμεσα μαθήματα στις κοινότητες της περιοχής εκπαιδεύοντες ανθρώπους όλων των ηλικιών με σκοπό να βοηθούν ως πρώτοι ανταποκρινόμενοι μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών τους έκανε να στρέψουν σ’ αυτά την προσοχή τους και να τους μάθουν πώς να σώζουν ζωές. Έτσι κάπως πάρθηκε η απόφαση για τη σύσταση του ανθρωπιστικού οργανισμού «KIDS SAVE LIVES- Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», που το 2016, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ξεκίνησε επίσημα μάθημα Α’ βοηθειών στα σχολεία όλης της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#########