Τα οφέλη του κράνμπερι (βάκκινου) για την υγεία, ενός αειθαλή θάμνου του γένους Vaccinium, θεωρείται συνήθως ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλαπλές in vitro μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα βακκίνια μπορεί επίσης να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

In Vitro δεδομένα

Η θεραπεία με ένα πλούσιο σε φλαβονοειδές κλάσμα εκχύλισμα βακκίνιων, συμπεριλαμβανομένων των προανθοκυανιδινών, οδήγησε στην αναστολή της ανάπτυξης για πολλαπλές διαφορετικές κυτταρικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη, του πνεύμονα, του οισοφάγου, των ωοθηκών και της ουροδόχου κύστης, καθώς και των ωοθηκών, του νευροβλαστώματος και του προστάτη καρκινικών κυτταρικών γραμμών.

Η θεραπεία με εκχύλισμα βακκίνιων είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξης για πολλαπλές διαφορετικές κυτταρικές σειρές που συμπεριλάμβαναν καρκίνο του στόματος, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του γαστρικού και του στόματος. Το εκχύλισμα βακκίνιων προκάλεσε επίσης την απόπτωση κυτταρικών σειρών σε μερικές μελέτες.

Οι τριτερπενοειδείς εστέρες που απομονώθηκαν από το βακκίνιο ανέστειλαν την ανάπτυξη των κυτταρικών γραμμών του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του προστάτη.

Ορισμένες μελέτες κατέδειξαν συνεργιστική επίδραση της θεραπείας με εκχύλισμα βακκίνιου ή κλάσματα με χημειοθεραπεία σε καρκινικές κυτταρικές σειρές.

Αρκετές μελέτες προτείνουν πιθανούς μηχανισμούς για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του βακκίνιου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του κυτταρικού κύκλου στη φάση G0 / G1, στο σημείο ελέγχου G1 ή στη φάση G2 / M. Επαγόμενη από TNF ενεργοποίηση του NFκΒ, αναστολή μεταλλοπρωτεϊνασών μειωμένη έκφραση των ΡΙ3Κ και ΑΚΤ, μειωμένη μετατόπιση του NFκΒ στον πυρήνα, μειωμένη έκφραση του VEGF και EGFR, miRNA διαμόρφωση δημιουργίας αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Προκλινικά δεδομένα

Η θεραπεία με ένα πλούσιο σε φλαβονοειδές κλάσμα εκχύλισμα βακκίνιων είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή ανάπτυξης των εκφυτευτικών όγκων των U87, ΗΤ-29 και DU145, καθώς και την υποχώρηση ορισμένων όγκων DU145 σε ποντίκια.

Η ενδοπεριτοναϊκή ένεση ενός εκχυλίσματος βακκίνιων ανέστειλε την ανάπτυξη του λεμφώματος και την αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων κατά του λεμφώματος σε ποντίκια.

Η θεραπεία των ξενομοσχευμάτων των γαστρικών όγκων με τα εκχυλίσματα των βακκίνιων καθυστέρησε την ανάπτυξη του όγκου και οδήγησε σε μικρότερους όγκους σε σύγκριση με τον έλεγχο. Άλλες μελέτες κατέδειξαν την αναστολή ξενομοσχεύματος όγκου σε μοντέλα τρωκτικών του καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του γλοιοβλαστώματος, του λεμφώματος, του προστάτη και του στομάχου.

Μια μελέτη πρόληψης κατέδειξε ότι το συμπύκνωμα χυμού βακκίνιων είχε ως αποτέλεσμα δοσοεξαρτώμενη πρόληψη χημικά προκαλούμενων αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους.

Μελέτες σε ανθρώπους

Μια διπλή τυφλή μελέτη χορήγησε τυχαία 64 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για να λάβουν 1500 mg ξηρής σκόνης φρούτων από βακκίνιο ή εικονικό φάρμακο ημερησίως για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή.

Η ομάδα των ασθενών που τους χορηγήθηκε η ξηρά σκόνη φρούτων από βάκκινο παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 22,5% στο ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο σε σύγκριση με το 0,9% με το εικονικό φάρμακο (P <0,05) αμέσως πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές στους δείκτες στον ιστό του προστάτη.

Συμπεράσματα

Ένας μεγάλος αριθμός in vitro και προκλινικών δεδομένων υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα βακκίνιων και τα απομονωμένα κλάσματα μπορεί να έχουν αντικαρκινική δραστηριότητα. Ωστόσο, η αντικαρκινική του δράση δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι μελέτες σε άνθρωπο είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των βακκίνιων ως θεραπείας του καρκίνου.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης ή υγρού, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλα πρόσθετα έκδοχα. Είναι προϊόντα τα οποία λαμβάνονται παράλληλα με το σύνηθες καθημερινό γεύμα. Ωστόσο, πολύ γνωστά συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να μην είναι η καλύτερη επιλογή επειδή οι εμπορικές μάρκες δεν περιέχουν την κατάλληλη περιεκτικότητα σκόνης εκχυλίσματος /ποσοστό καθημερινής χρήσης. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής, φαρμακεία και φυσικής διατροφής, όπως το CRAN + BERRIES περιέχει όλη την απαραίτητη δοσολογία προανθοκυανιδών (PACs), καθιστώντας το επιλογή για τους ασθενείς.

 

Dr.Σταύρος Π.Δέρδας M.D.,M.Sc.,Ph.D.  Μοριακός Ογκολόγος

#########