Πότε και τι είδους παπούτσι είναι καλυτέρα να φορέσει ένα μωρό όταν ξεκινά να περπατάει;

Η κλινική μου εμπειρία στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία τα τελευταία 15 χρόνια, έχει επιβεβαιώσει με αναρίθμητα παραδείγματα πως, πολύ συχνά το πέλμα, η βάση στήριξης του ανθρώπου,  είναι ένα σημείο κλειδί που θα πρέπει οι γονείς να προσέξουν προκειμένου να μην αποκτήσει ορθοπεδικά προβλήματα το παιδί του στην  ενήλικη ζωή.

Συνήθως τα μωρά περπατούν γύρω στους 12 – 18 μήνες. Είναι πολύ χρήσιμο οι γονείς να αφήνουν τα μωρά να περπατούν χωρίς παπούτσια γιατί τα βοηθάει να ενδυναμώσουν τους μυς και συνδέσμους της ποδοκνημικής περιοχής.

Όταν, ωστόσο, περπατούν σε εξωτερικούς χώρους για αρκετή ώρα, θα ήταν χρήσιμο τα παπούτσια των παιδιών να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μαλακό δέρμα σε όλο το παπούτσι εκτός από τα σφυρά (τη περιοχή γύρω από τον αστράγαλο).
  • Το παπούτσι πρέπει να είναι εύκαμπτο και να λυγίζει η σόλα.
  • Εάν το παπούτσι είναι για το χειμώνα καλό θα ήταν να είναι μποτάκι ή μπασκετικά αθλητικά έτσι ώστε να αγκαλιάζει τον αστράγαλο (Όταν το παπούτσι είναι ψηλό τύπου μποτάκι περιορίζει τα μωρά από το να περπατούν στις μύτες των ποδιών).
  • Εάν το παπούτσι είναι για την άνοιξη ή/ και το καλοκαίρι, καλό είναι να έχει τρύπες – ανοίγματα περιφερειακά (όπως στη φωτογραφία) αλλά όχι στη φτέρνα ή στα δάχτυλα γιατί δεν προσφέρει σταθερότητα στο περπάτημα με αποτέλεσμα το παιδί να πέφτει συχνά.
  • Παπούτσια τύπου all star είναι πολύ όμορφα αλλά δεν προσφέρουν ασφαλή βάδιση στα παιδιά και είναι ακατάλληλα για τα πρώτα χρόνια της ζωής.
  • Σωστό νούμερο – είναι πολύ χρήσιμο όταν πηγαίνετε με το μωρό σας για να αγοράσετε παπούτσια να δοκιμάζετε τα παπούτσια όταν το παιδί είναι σε όρθια θέση. Όταν δοκιμάζετε το νούμερο,  πρέπει να χωράει ο αντίχειρα σας  μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου του ποδιού και του μπροστινού μέρος του παπουτσιού. Το παπούτσι πρέπει να είναι ευρύχωρο για να κινείται το πόδι άνετα, χωρίς να είναι πολύ μεγάλο. Ελέγξτε ότι το παπούτσι αγκαλιάζει τη φτέρνα χωρίς να είναι πολύ σφιχτό ή να βγαίνει η φτέρνα.
  • Καλό θα ήταν να διαλέξετε βέλκρο για να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα τα παπούτσια.
  • Αποφύγετε τα παίρνετε παπούτσια από δεύτερο χέρι, γιατί έχουν πάρει τη φόρμα ποδιού του παιδιού που τα είχε αρχικά και μπορεί να τραυματίσει ή να επηρεάσει την ανάπτυξη του ποδιού του μωρού σας.

Στρατή Καλαμβόκη Φυσικοθεραπεύτρια

Επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο ” Παιδοκίνηση”