Η αποξήρανση των τροφίμων χρησιμοποιείται από παλαιοτάτων χρόνων, ως ένας τρόπος για τη διατήρηση αυτών και προκύπτει από την αφαίρεση της υγρασίας από το τρόφιμο. Ένα αποξηραμένο φρούτο διατηρεί τη θρεπτική αξία των φρέσκων φρούτων ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξημένη διάρκεια ζωής και σημαντικά μεγαλύτερο περιεχόμενο σε φαινολικά αντιοξειδωτικά συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, το μεγαλύτερο περιεχόμενο των φρέσκων  φρούτων σε νερό μειώνει τη περιεκτικότητά τους σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πυκνά σε θερμίδες, (π.χ. ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 62 θερμίδες ενώ 42γρ. σταφίδες έχουν 129 θερμίδες), δε συνιστάται η μη ελεγχόμενη κατανάλωση αυτών, αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή για να αντικαταστήσουμε κάποιο γλυκό στην προσπάθεια μας για έλεγχο του βάρους μας…

Κατερίνα Πέλκα

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Περιστέρι

#########