Την κλινική ανάπτυξη και παροχή εξατομικευμένων προηγμένων θεραπειών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλο εύρος ασθενειών στους τομείς της Ογκολογίας, Αιματολογίας Ορθοπεδικής, Νεφρολογίας, Δερματολογίας και Διαβητολογίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας τους, ανακοίνωσαν ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ και η σύμπραξη Theracell – Orgenesis, στο πλαίσιο Επιστημονικής Εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ» του «ΜΗΤΕΡΑ».

Με τη συνεργασία αυτή και μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής των Theracell – Orgenesis, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ καθίσταται η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα στη χώρα που θα διαθέτει στους ασθενείς προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (Cell & Gene Therapies – CGTs), δημιουργώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, δήλωσε: «Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ πιστός στο όραμα του και πρωτοπόρος καθ’ όλη την διάρκεια των σχεδόν 50 χρόνων της ιστορίας του, αλλάζει τα δεδομένα για την υγεία στη χώρα, μέσα από την επιχειρηματική του ανάπτυξη και την υιοθέτηση καινοτόμων και πρωτοπόρων θεραπειών. Με τη συνεργασία μας αυτή παρέχουμε υπηρεσίες Ιατρικής Ακριβείας και προσεγγίζουμε -με ευθύνη για την ζωή-, σοβαρές ασθένειες με τη διάθεση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Στην αιχμή των

 

επιστημονικών εξελίξεων και με σεβασμό στον άνθρωπο, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διατηρεί τη δέσμευσή του να καινοτομεί και να επενδύει στην παροχή υψηλών υπηρεσιών για την υγεία».

Ο κ. Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Theracell Advanced Biotechnology, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και το σκοπό της δραστηριοποίησης της Εταιρείας: «Ευχαριστούμε τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ για την εμπιστοσύνη. Σκοπός των εταιρειών μέσα από τη δραστηριοποίησή τους, είναι να κτίζουν γέφυρες που δημιουργούν οφέλη για τις κοινωνίες και τον άνθρωπο. Η στρατηγική συνεργασία της σύμπραξης Theracell – Orgenesis με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, θα δώσει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες, και μάλιστα, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, αυτές οι καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές αποτελούν μία εκπληκτική ευκαιρία ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, με σημαντικότατα οφέλη για τη Εθνική Οικονομία, καθώς και για την προβολή της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας εξειδικευμένου ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού αιχμής, αναχαιτίζοντας το φαινόμενο brain-drain. Στη Theracell, εργαζόμαστε με προσήλωση και υπευθυνότητα, για να κτίσουμε αυτές τις γέφυρες, που καθιστούν πιο υγιείς τους ανθρώπους και τις κοινωνίες και πιο βιώσιμο το σύστημα υγείας και την οικονομία».

Για την Αναγεννητική Ιατρική

O όρος Αναγεννητική Ιατρική έκανε την εμφάνιση του το 1992, απ’ τον William Haseltine, βιολόγο και ιδρυτή της Human Genome Sciences Inc, με σκοπό να περιγράψει τη διαδικασία αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, ιστών και οργάνων, η οποία μπορεί να έχει χαθεί λόγω συγγενών ανωμαλιών, τραυματισμού, ασθένειας ή γήρανσης. Η αναγέννηση λοιπόν, και η αντικατάσταση των κατεστραμμένων ιστών ή οργάνων, μπορεί να επιτευχθεί:

  • είτε διεγείροντας το μηχανισμό ανάπλασης του οργανισμού,
  • είτε με τη δημιουργία ιστών και οργάνων στο εργαστήριο, με σκοπό την αντικατάσταση τους.

 

Τα τελευταία χρόνια η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, βοήθησε σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών, με σημαντικές προόδους στη βελτίωση των θεραπειών. Η γνώση αυτή, έχει οδηγήσει σήμερα, την ανάπτυξη εξαιρετικά προηγμένων θεραπειών.

 

Οι κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες (Cell & Gene Therapies – CGTs) αποτελούν ένα δυναμικά αναδυόμενο τμήμα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας. Βασίζονται στην αντιμετώπιση της νόσου, μέσω της χορήγησης κυττάρων που έχουν ληφθεί, πολλαπλασιαστεί και ως ένα βαθμό τροποποιηθεί, εκτός του οργανισμού του ασθενή (ex vivo). Αν τα κύτταρα αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή που θεραπεύεται, τότε, ονομάζονται αυτόλογα, ενώ εάν προέρχονται από τρίτο δότη, ονομάζονται αλλογενή. Αυτές οι εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος ασθενειών για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας.

Οι πιθανές εφαρμογές των κυτταρικών & γονιδιακών θεραπειών αφορούν στην αντιμετώπιση καρκίνων, αυτοάνοσων παθήσεων και μολυσματικών ασθενειών, στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου χόνδρου στις αρθρώσεις, στην αποκατάσταση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού, στη βελτίωση ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, και, στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

 

Για την Ιατρική Ακριβείας

 

H Ιατρική Ακριβείας αποτελεί τη διαδικασία ανεύρεσης θεραπευτικών λύσεων, οι οποίες στοχεύουν ειδικούς παθολογικούς μηχανισμούς. Η θεραπεία καθοδηγείται και προωθείται από μοριακές διαγνωστικές προσεγγίσεις που επιτρέπουν να αναγνωριστούν οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Η κ. Vered Caplan, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Orgenesis Inc. δήλωσε για τη στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ: «Επιλέξαμε ως συνεργάτη τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, γνωρίζοντας την αρτιότητα των υποδομών του και την άριστη κατάρτιση των επιστημόνων του. Μέσω της προστιθέμενης αξίας που δίνει η σύμπραξη Theracell – Orgenesis στην τεχνογνωσία και τις θεραπευτικές περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται, προσφέρουμε στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο για την επιχειρησιακή του ανάπτυξη, αλλά κυρίως, για την διάθεση εξατομικευμένων θεραπειών στους ασθενείς, με όφελος τη ζωή».