Αρχική Συνέδρια - Ημερίδες - Εκδηλώσεις ΣΥΝΕΔΡΙΟ CANCER & PERSONALIZED MEDICINE

ΣΥΝΕΔΡΙΟ CANCER & PERSONALIZED MEDICINE

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, Δ/ΝΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Οι παλιότερες θεραπείες δεν χτυπούσαν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα νέας γενιάς είναι εξειδικευμένα και στοχεύουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα και έτσι έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημαντικό ρόλο σήμερα παίζει η πρόληψη του καρκίνου, που συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας. Οι δε σύλλογοι ασθενών δεν πρέπει να λειτουργούν ως «μεγάφωνα» των φαρμακευτικών εταιρειών.
«Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναμόρφωση των ιατρικών σχολών» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος. «Επίσης πρέπει να εξετάσουμε το σημαντικό και δυσβάσταχτο κόστος των ογκολογικών φαρμάκων. Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων δεν προκύπτει από τα έξοδα παραγωγής, διάθεσης συν ένα λελογισμένο όφελος» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος ο οποίος τόνισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι παρότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό σκοπό. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου. Η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μόνο φάρμακα.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΩΡΑΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΓΝΗ

«Κάθε άνθρωπος έχει ιδιαιτερότητες ζωής και αυτές αποτυπώνονται στο γονιδίωμά του. Σε αυτή τη λογική έχουν μελετηθεί και κυκλοφορήσει εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες έχουν αυξήσει την επιβίωση των ασθενών. Η εξατομικευμένη ιατρική εξελίσσεται και έχει κάνει μεγάλα βήματα σε διάγνωση και τη θεραπεία. Μία σημαντική τάση σήμερα είναι η προφυλακτική χειρουργική που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου» ανέφερε ο κ. Ζώρας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ, Δ/ΝΤΗΣ Γ’ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «METROPOLITAN»

Ο καρκίνος ετησίως αφορά 15 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θα πληρώνουν το κόστος της νόσου μαζί με τις οικογένειές τους. Το κόστος στις ΗΠΑ ήταν 125 δις το 2010 και αναμένεται να φθάσει τα 175 δις το 2020. Σε μελέτη του Ηλία Μόσιαλου και της ομάδας του στο JAMA, η οποία εξέτασε το συνολικό ποσοστό επιβίωσης ασθενών με καρκίνο σε σχέση με το κόστος των θεραπειών, βρέθηκε ότι κατά μέσο ότι η συνολική επιβίωση των ασθενών τα τελευταία χρόνια και με την παρουσία πολλών νέων θεραπειών, αυξήθηκε κατά 3 μήνες. Είναι σημαντικό δε ότι από τα νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, ένα ποσοστό 30% δεν συνδέθηκε με καμιά αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. «Δεδομένου λοιπόν του μεγάλου κόστους των νέων θεραπειών, τίθεται ένα ερώτημα σχετικό με την αξία των θεραπειών, και τη συνάρτηση κόστους /αποτελεσματικότητας, που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικότερα» ανέφερε ο κ. Μπαρμπούνης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΖΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Δ/ΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Ζούμε περισσότερο, αλλά ο χρόνος που κερδίσαμε θα συνδέεται με επιβάρυνση της υγείας μας.Καπνίζουμε ακόμα πολύ με αυξητική τάση στις γυναίκες καπνίστριες. Πίνουμε περισσότερο αλκοόλ και αυξάνεται το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν εμφανίζεται μόνο στο δυτικό κόσμο, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Άρα θα αυξηθεί θεαματικά ο πληθυσμός που θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντική η ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων. Για παράδειγμα υπάρχουν 631 μοναδικά μόρια βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης ως υποψήφιες θεραπείες κατά του καρκίνου» ανέφερε ο κ. Βοζίκης. Στην Ευρώπη περιμένουμε μία μεγάλη είσοδο νέων και καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων. Από χώρα σε χώρα διαφέρουν τα μοντέλα αποζημίωσης των ογκολογικών φαρμάκων, ενώ διαφέρει και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και παράλληλα οι προϋπολογισμοί υγείας μειώνονται. «Όσο καλά και cost effective και αν είναι τα νέα ογκολογικά φάρμακα, το ερώτημα για τον ασθενή στο μέλλον θα είναι: μπορώ να τα πληρώσω αυτά τα φάρμακα;» υπογράμμισε ο κ. Βοζίκης. Υπάρχουν τρόποι υιοθέτησης νέων πολιτικών για τα συστήματα υγείας, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν μέρος του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΦΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Health Daily για τις Πολιτικές του Καρκίνου δήλωσε τα εξής: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».
Επιπλέον τόνισε ότι οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς, 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους. Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

ΚΑΙΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΟΚ

«Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά πράγματα μέσα στα νοσοκομεία, που θα βοηθήσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών» επεσήμανε η κυρία Αποστολίδου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ CANCER & PERSONALIZED MEDICINE
Rate it