Η ανακοίνωση του ΣΕΚ έχει ως εξής:

Η σημερινή απόφαση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για άνω του 40% claw back έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για 20% αναγκαστικό rebate στις οφειλές του το 2013 προς τις Ιδιωτικές Κλινικές.

Εντελώς αυθαίρετα, μονομερώς και αυταρχικά, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια, τις Ιδιωτικές Κλινικές στην πλήρη οικονομική καταστροφή.

Είναι δυνατόν σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο προσφοράς υπηρεσιών, ένας πάροχος να προσφέρει τις υπηρεσίες του με τους κανόνες και τις τιμές που επιβάλλει ο αγοραστής και εκ των υστέρων να αναγκάζεται από τον αγοραστή σε περικοπή της τάξης του 60% για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί; Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μήπως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θεωρεί ότι οι πάροχοι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την περικοπή 60% στις ΔΕΚΟ, στα τοκοχρεολύσια, στους προμηθευτές, την εφορία ή τους εργαζόμενους;

Πρόκειται για σαφή εντολή εξόντωσης των ιδιωτικών παρόχων Υγείας.

Και το σημερινό claw back ισχύει μόνο για τις οφειλές του πρώτου εξαμήνου του 2013, άραγε τι μέλλει γενέσθαι για τις οφειλές του δεύτερου εξαμήνου;
Τις συνέπειες βέβαια, θα επωμιστούν οι έλληνες ασφαλισμένοι, που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της εγκληματικής ανικανότητας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και οι περισσότεροι από τους 25.000 εργαζoμένους μας, που κινδυνεύουν να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη, στον εφιάλτη της ανεργίας, εξαιτίας αδίκων και παράλογων αποφάσεων τρίτων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή και θλιβερή πραγματικότητα, με αξιοπρέπεια και αίσθημα βαθιάς ευθύνης, είναι αναγκασμένος για μια ακόμη φορά να καταγγείλει τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι αποφάσεις της, έχουν ονοματεπώνυμο.

Οδηγούν τις επιχειρήσεις μας στην χρεοκοπία και τους εργαζόμενούς μας στην ανεργία. Πριν παραδώσουμε τα «κλειδιά» των Κλινικών μας – ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για αφανισμό της ιδιωτικής υγείας – είμαστε υποχρεωμένοι, να αναζητήσουμε τις νομικές ευθύνες που προκύπτουν, αφ’ ενός από την έγκριση του έξω από κάθε λογική προϋπολογισμού του 2013 και αφ’ ετέρου από την αδυναμία των διοικούντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να διορθώσουν το χάος που οι ίδιοι δημιουργούν σε βάρος της ιδιωτικής Υγείας στη χώρα.

Η εφαρμογή του rebate αρχικά και του claw back σήμερα, βυθίζει τις ιδιωτικές κλινικές σε ένα δίχως τέλος οικονομικό τέλμα. Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και θα πλήξουν την ίδια την κοινωνία. Οφείλουν αυτήν την παράμετρο να την εξετάσουν πολύ σοβαρά, οι ιθύνοντες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πριν να είναι πολύ αργά.
Τουλάχιστον μας έχει απομείνει η εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και αναμένουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ στις 26/11 για την αίτηση ακύρωσης του claw back θα επιβεβαιώσει το δίκαιο των αιτημάτων μας.”

#########