Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικού Διαλόγου της Ρουμανίας κ. Liviu Pop- Marian και με μέλη της Ρουμανικής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εργασίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Στόχος της συνάντησης ήταν η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής από κοινού σε προγράμματα της Ε.Ε., μέσω προγραμμάτων διασύνδεσης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε την ανάγκη διασφάλισης βασικών παροχών περίθαλψης μέσω της Κάρτας Υγείας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

“Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή πολίτικη και να διασφαλίσουμε ότι στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση δεν θα πληγεί η υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν μέσα στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης να υπάρχουν ασθενείς δυο ταχυτήτων”, τόνισε ο Γ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου παρουσίασε διεξοδικά την υγειονομική κατάσταση της χώρας του και παρέθεσε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο εξάμηνο από την εξοικονόμηση πόρων του ενιαίου πλέον ασφαλιστικού φορέα της Ρουμανίας. Στη συνάντηση δόθηκαν στοιχεία σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και τα ποσοστά αύξησης μισθών ιατρών.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης τόνισε πως αν και η πολιτική κατάσταση της Ρουμανίας παρουσιάζεται ρευστή, σημαντικά στοιχεία σταθερότητας είναι εμφανή. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία το επιστημονικό δυναμικό που παράγεται, διοχετεύεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί αιμοδότη όλων των συστημάτων υγείας». Μέσω της συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο και την ΚΕΔΕ είναι δυνατή η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κάρτας υγείας που θα περιέχει ολοκληρωμένο το προφίλ του ασθενούς, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα.

Ο κ. Liviu Pop-Marian πρότεινε τη συνεργασία για το κοινωνικό φαρμακείο καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για ζητήματα καίριας σημασίας.

#########