• Φροντίζω τον εαυτό μου για εμένα!Όταν φροντίζω τον εαυτό μου για εμένα, σημαίνει πως με αγαπώ, άρα μπορείς και εσύ να με αγαπήσεις! Ο εαυτός μου είναι εκείνος με τον οποίο θα διατηρήσω μια ισόβια σχέση για όσα χρόνια ζω. Είναι αυτός με τον οποίο κοιμάμαι κάθε βράδυ, αυτός με τον οποίο ξυπνάω κάθε πρωί, αυτός που με στηρίζει στις δύσκολες στιγμές μου και που μου δίνει χαρά και απόλαυση στις ωραίες και ευχάριστες…
 • Δίνω χρόνο στον εαυτό μου και στις ανάγκες μου: Χρειάζομαι χρόνο για να μπορέσω να «με ακούσω», να αναγνωρίσω τις ανάγκες μου και να τις ικανοποιήσω! Όσο περισσότερο σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου, τόσο πιο ολοκληρωμένη γίνομαι ως άτομο.
 • Απομακρύνω τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μου: Εάν υπάρχουν άνθρωποι που μου ρουφούν όλη την ενέργεια και προκαλούν δυσφορία, απλά τους βγάζω εκτός!
 • Απομακρύνω τις τοξίνες από τη διατροφή μου: Όπως οι τοξικοί άνθρωποι με βλάπτουν, έτσι με βλάπτουν και οι τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα μου! Προσέχω την διατροφή μου.
 • Σταματώ την γκρίνια για το παραμικρό: Η γκρίνια έχει αρνητικά και βαριά συναισθήματα, άσε που μας κάνει και ρυτίδες!
 • Διατηρώ τη σεξουαλική μου ζωή: Το σεξ κάνει καλό. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και του οργασμού, όχι μόνο φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη μας, αλλά μας κάνουν να ανακουφιζόμαστε από το άγχος και τον πόνο, ενισχύουν τη συναισθηματική εγγύτητα με το σύντροφό μας, ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή μας και ως εκ τούτου τη διάθεσή μας.
 • Βγαίνω, διασκεδάζω: Η συναναστροφή με άτομα που επιθυμούμε και νιώθουμε κοντά μας, βοηθάει να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που μας απασχολούν, καθώς θα γελάσουμε, θα μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς, καταλαβαίνοντας πως δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε!
 • Γυμνάζομαι: Ναι, γιατί θέλω να είμαι υγιής σωματικά και ψυχικά, εφόσον οι ορμόνες που εκκρίνονται ανεβάζουν τη διάθεση και καταπολεμούν την καταθλιπτικές τάσεις. Και δεν βάζω εμπόδιο τον χρόνο, ακόμα και μισή ώρα άσκησης την ημέρα φτάνει!
 • Προσέχω την εξωτερική μου εμφάνιση και την σωματική υγεία μου.Το παραπανίσιο βάρος σημαίνει και αύξηση της χοληστερίνης, κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοαγγειακές νόσους, πόνους στη σπονδυλική στήλη, στα πόδια, κλπ.
 • Προσέχω την εξωτερική μου εμφάνιση και την σχέση μου. Στο χώρο μας βλέπουμε ζευγάρια με προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή καθώς έχει πάρει τον κατήφορο, σε αντίθεση με τα κιλά στη ζυγαριά που όλο και ανεβαίνουν. Μια παραμελημένη εικόνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση. Δεν είναι η αγάπη αυτή που θα κλονιστεί από αυτό, όμως υπάρχουν άλλα, εξίσου σημαντικά με την αγάπη κομμάτια, που ενδεχομένως να δεχτούν σημαντική επιρροή από αυτό. Ο άντρας δυστυχώς ή ευτυχώς, έλκεται πολύ από την περιποιημένη εικόνα της γυναίκας του και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ερωτική του επιθυμία για εκείνη. Η ερωτική έλξη, δε δημιουργείται από την αγάπη που νιώθει ο ένας για τον άλλον, αλλά κυρίως τρέφεται από το οπτικό ερέθισμα, από την εικόνα.
 • Φροντίζω επίσης τον ψυχικό και συναισθηματικό μου κόσμο, μαθαίνοντας να «ακούω» τις ανάγκες μου και τις επιθυμίες μου, μαθαίνοντας να τις ικανοποιώ, βρίσκοντας χρόνο για εμένα! Αποτέλεσμα να γεμίζω με δύναμη και ενέργεια, καλή και θετική διάθεση, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στους υπόλοιπους τομείς της ζωής…
 • Φροντίζω το δέρμα μου, την ενυδάτωση και την απολέπιση: Καλή η εσωτερική φροντίδα, χρειάζεται όμως και η εξωτερική για να συμπληρωθεί η λάμψη!

Γυναίκα, θυμήσου! Η προσωπική και ατομική φροντίδα σου, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Ένα δώρο, που θα σε ανταμείψει, προσφέροντάς σου εσωτερική αγαλλίαση, αλλά και αναγνώριση όχι μόνο από το σύντροφό σου ή τους άλλους, αλλά κυρίως από εσένα την ίδια! Μάθε να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου, μην τον παραμελείς, γιατί θα σε …παραμελήσει και εκείνος!

Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια