Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο « British Journal of Clinical Pharmacology» έδειξε ότι στο 2% των περιπτώσεων η αλληλεπίδραση των παραπάνω προϊόντων με κάποιο φάρμακο οδήγησε τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και διαφόρων προϊόντων φυτοθεραπείας εμφανίζει συνεχή αύξηση στις χώρες της Ευρώπης.

Εντούτοις, η χρήση των προϊόντων αυτών δεν είναι εντελώς ακίνδυνη αφού μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό όταν αλληλεπιδρούν με διάφορα φάρμακα.

Για να κατανοήσουν καλύτερα το παραπάνω πρόβλημα, μια ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε μια έρευνα σε 947 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία σχετικά με τη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων φυτοθεραπείας, σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ταυτόχρονη χρήση τους.

 

Σύμφωνα, λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 49% των ασθενών παραδέχτηκε ότι είχαν πάρει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή προϊόν φυτοθεραπείας τον τελευταίο χρόνο.

Στις απαντήσεις τους εντοπίστηκαν 89 διαφορετικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων μερικά πολύ συνηθισμένα, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη B12, η βιταμίνη C, οι πολυβιταμίνες, τα Ωμέγα 3 που προέρχονται από ιχθυέλαιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, το φασκόμηλο και η μέντα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές ήταν γυναίκες (67% των περιπτώσεων) και η μέση ηλικία τους άγγιζε τα 61 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι στο 4% των περιπτώσεων, οι χρήστες είχαν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες πιθανότατα συνδέονταν με την αλληλεπίδραση των παραπάνω διαφορετικών σκευασμάτων.

Στο 1,8% των περιπτώσεων, ο ασθενής χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Στην έρευνα καταγράφηκαν 25 διαφορετικές περιπτώσεις αλληλεπίδρασης, ενώ οι ειδικοί κατέγραψαν ως «πιθανή» αλληλεπίδραση στις 14 περιπτώσεις και ως «δυνατή» την αλληλεπίδραση σε 11 περιπτώσεις.

Οι Διαφορετικές Περιπτώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο σοβαρή αρνητική επίδραση παρατηρήθηκε σε έναν ασθενή ο οποίος χρειάστηκε να διασωληνωθεί για αναπνευστική καταστολή και υπερκαπνία, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται σε μια αλληλεπίδραση μεταξύ μεθαδόνης και φασκόμηλου.

Η αλήθεια είναι ότι το φασκόμηλο αναστέλλει τον μεταβολισμό της μεθαδόνης, με αποτέλεσμα να αυξάνει τα επίπεδα της στο αίμα, καθώς και τις παρενέργειες, ειδικά στο αναπνευστικό.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας ασθενής που έκανε θεραπεία με βαρφαρίνη για μια υποτροπιάζουσα φλεβική θρομβοεμβολή, πήγε στο νοσοκομείο με γαστρεντερική αιμορραγία και ανεξέλεκτο INR.

Ο ασθενής αυτός χρησιμοποιούσε την ίδια στιγμή 5 διαφορετικά είδη από συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά φάρμακα, εκ των οποίων τα τέσσερα (πιο συγκεκριμένα ο λιναρόσπορος, τα ωμέγα 3 από ιχθυέλαιο, το χαμομήλι και το φασκόμηλο), μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τη βαρφαρίνη και να αναστείλουν τον μεταβολισμό, προκαλώντας αιμορραγία και αυξημένο INR.

Κάποιες άλλες αλληλεπιδράσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα είναι οι παρακάτω:

Το πράσινο τσάι με διγοξίνη, προκαλεί μείωση των επιπέδων της διγοξίνης.
Το ασβέστιο ή ο σίδηρος με λεβοθυροξίνη προκαλεί απώλεια ελέγχου του υποθυρεοειδισμού.

Το βαλσαμόχορτο με την ασπιρίνη προκαλεί αναιμία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μια στις 55 νοσηλείες (ποσοστό 1,8%) θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την αλληλεπίδραση των διαφορετικών σκευασμάτων (φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, φυτικά προϊόντα) η οποία αφορά περισσότερο τους ηλικιωμένους ασθενείς με συνοδά νοσήματα, καταλήγουν οι ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ιατρούς στα νοσοκομεία να ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής ή τα φυτά φάρμακα που κατανάλωσαν και να τα αναφέρουν στα ιατρικά αρχεία.

Το ίδιο και οι Φαρμακοποιοί θα πρέπει αν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής σε ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες.

Πηγή: lequotidiendupharmacien.fr

#########