Καινοτόμες θεραπείες για κακοήθειες στο αίμα είναι στη διάθεση των ελλήνων ασθενών κάτι που δεν επιτυγχάνεται σε άλλα προηγμένα οικονομικά κράτη όπως η Σουηδία και αυτό είναι προς τιμήν της ελληνικής πολιτείας και των προσπαθειών της ελληνικής αιματολογικής εταιρείας.

H Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), το Επιστημονικό Σωματείο των Ελλήνων Αιματολόγων, αρωγός του έργου τους και συνεπής στην προσπάθειά της για διαρκή εκπαίδευση τόσο των μελών της όσο και του συνόλου της Ιατρικής Κοινότητας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στις 7-10 Νοεμβρίου 2019. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, στην Αίγλη Ζαππείου, όπου το ΔΣ της ΕΑΕ και η Επιστημονική Επιτροπή ενημέρωσε για τις εργασίες του επικείμενου Συνεδρίου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΑΕ, Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου αναφέρθηκε  στους σκοπούς της ΕΑΕ, το σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο αλλά και τον κοινωνικό της ρόλο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κοινωνικό έργο της Εταιρείας που περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ενημερωτική Εκστρατεία για την Εθελοντική Προσφορά Αίματος και Αιμοποιητικών Κυττάρων.

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία από το 2010, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος σε Δημόσια Τράπεζα, για τους ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, έχει επισκεφθεί περισσότερες από 30 πόλεις και Δήμους της χώρα μας και έχει διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό αλλά και σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, τμήματα του πυροσβεστικού σώματος, και σε αθλητικά και επαγγελματικά σωματεία.

 

  • Η Ε.Α.Ε, ύστερα από τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017, ανέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Γονδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την HLA τυποποίηση δειγμάτων Δοτών Μυελού των Οστών.

Στόχος της Ε.Α.Ε, είναι η ολοκλήρωση, εντός της επόμενης διετίας, της HLA τυποποίησης 20.000 δειγμάτων, με σκοπό τη διεύρυνση της  Ελληνικής Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και βέβαια την ένταξή τους στην Παγκόσμια Δεξαμενή.

 

  • Πρόγραμμα «ΜΙΛΙΑ ΖΩΗΣ»: δωρεάν χορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων σε ασθενείς που πάσχουν από Πολλαπλούν Μυέλωμα και κατοικούν σε νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια (εκτός της Κρήτης) με σκοπό τη διευκόλυνση της μετάβασής τους σε Κέντρα Αριστείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάιο του 2018 και έχουν ενταχθεί ήδη σε αυτό περισσότεροι από δέκα ασθενείς.

 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κυρία Μαρία Παγώνη, Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κύριος Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκαν στην Οργάνωση και το Πρόγραμμα του 30ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου.

Με στόχο να αποτυπώσει τις εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, όπως επίσης και θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής, η Επιστημονική Επιτροπή κατάρτισε ένα πρόγραμμα με επίκαιρη θεματολογία και εξειδικευμένη προσέγγιση, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεταιρικά και διεπιστημονικά εκπαιδευτικά συμπόσια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CART λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Συγκεκριμένα, ο προσκεκλημένος ομιλητής του Προέδρου της Ε.Α.Ε., Vincent S. Rajkumar, Καθηγητής Αιματολογίας στη Mayo Clinic (Rochester, MN, USA), θα αναπτύξει τη σύγχρονη θεραπευτική του Πολλαπλού Μυελώματος, ενώ ο Paul Richardson, Καθηγητής Αιματολογίας στο Harvard (Dana Farber, Boston, USA) θα αναφερθεί στην ανοσοθεραπεία με ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες,  και ο Philippe Moreau, Καθηγητής Αιματολογίας στη Nantes της Γαλλίας στην ανοσοθεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ανοσοθεραπεία με CART λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Οι προκλήσεις στη χορήγησή τους είναι πολλές για τη χώρα μας. Ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ron Ram, Καθηγητής στο Τελ Αβίβ, θα αναπτύξει το ρόλο των CAR-T θεραπειών στα λεμφώματα και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές, ενώ τα νεότερα δεδομένα στην ανοσοθεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας θα αναπτυχθούν από τον Arnon P. Kater, Καθηγητή Αιματολογίας στο Άμστερνταμ.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα της διασποράς Έλλη Παπαεμμανουήλ, Καθηγήτρια Αιματολογίας στο Μemorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, USA) θα μιλήσει για την προγνωστική σημασία των σωματικών μεταλλάξεων στα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα. Επίσης θα αναπτυχθούν οι σύγχρονες στοχευμένες θεραπείες στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία από τον Francesco Buccisano, Καθηγητή Αιματολογίας στη Ρώμη.

Στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Νέα φάρμακα που μειώνουν τα μεσοδιαστήματα λήψης της θεραπείας, από 1-2 φορές την εβδομάδα σε μια φορά το δεκαήμερο, καθώς και μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των αναστολέων παραγόντων της πήξης που χορηγούνται στους ασθενείς, έχουν προκαλέσει επανάσταση στη θεραπευτική του νοσήματος. Αυτά θα αναπτυχθούν σε πέντε επιστημονικές εκδηλώσεις του προγράμματος. Το «φλέγον» θέμα της αντιμετώπισης της θρομβοφιλίας σε έγκυες γυναίκες θα αναπτυχθεί από τον Benjamin Brenner, Καθηγητή Αιματολογίας στη Χάιφα του Ισραήλ.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, κατατέθηκαν περίπου 180 εργασίες στις οποίες αποτυπώνεται το κλινικό και ερευνητικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων και θα παρουσιασθούν στο Συνέδριο, κυρίως από νεότερους συναδέλφους, ως προφορικές (ν=70) και αναρτημένες ανακοινώσεις (ν=70). Θα δοθούν τα βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας» και «Φαίδων Φέσσας» για τις δυο καλύτερες ολοκληρωμένες εργασίες καθώς και βραβεία στις 6 καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και στις 3 καλύτερες αναρτημένες.