Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, για ακόμα μια φορά βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουν στους έλληνες ασφαλισμένους ότι τα περισσότερα από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχουν σταματήσει τις πληρωμές τους προς αυτούς.Προφασιζόμενοι διάφορες ανακυκλώσιμες προφάσεις μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία όπως κυρίως ο ΟΠΑΔ, οι Δικηγόροι Αθηνών, το ΤΣΑΥ, η ΔΕΗ, η Εμπορική Τράπεζα, ο ΗΣΑΠ, ο ΗΛΠΑΠ κ.α., σταμάτησαν εδώ και καιρό να εξοφλούν έστω και μέρος των οφειλών τους προς τα μέλη μας

.

 

 

Βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου και τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά, άνω των 200 εκ. Ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλονται από τον περασμένο Απρίλιο. Αντίθετα τα φαρμακεία εξοφλούν τους προμηθευτές τους εντός το πολύ 45 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα των ασφαλισμένων των παραπάνω ταμείων πληρώνουν πέρα από κάθε έννοια δικαίου σχεδόν αποκλειστικά οι φαρμακοποιοί!

Και όμως πάλι εμείς υποχρεωθήκαμε να χορηγούμε ακόμα και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία μας χωρίς να τα πληρωνόμαστε (και με μείωση του ποσοστού κέρδους μας κατά το ήμισυ), άμεσα όπως ορίζει ο νόμος. Υποχρεούμαστε από τις εταιρείες να πληρώνουμε τοις μετρητοίς το κόστος των φαρμάκων αυτών, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν επ’ αόριστο πίστωση με τις ευλογίες του κράτους.

Το οικονομικό κόστος της παραπάνω κατάστασης είναι πλέον δυσβάσταχτο. Κάθε φαρμακοποιός, έχει φτάσει στο σημείο να πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα που χορηγεί στους ασθενείς του! Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία «κοινωνικής πολιτικής με τα λεφτά των άλλων» έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η υπομονή μας έχει όρια και τα οικονομικά μας αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Η προσφυγή πολλών μελών μας στις τράπεζες για δανεισμό έχει δημιουργήσει τελικά περισσότερα οικονομικά προβλήματα. Όσοι μας υποσχέθηκαν αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τέλος του έτους, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Θεωρούν φαίνεται ότι τα φαρμακεία διαθέτουν ανεξάντλητα αποθέματα (!) και ότι μπορούν επ’ άπειρον να αντικαθιστούν το κράτος στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Όμως σίγουρα δεν είναι έτσι. Πηγαίνουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων με τεράστιες υποχρεώσεις και οικονομικά ανοίγματα. Πολλά φαρμακεία μας έχουν καταντήσει προβληματικά και έτοιμα για λουκέτο.

Αν πραγματικά οι αρμόδιοι επεδίωκαν τη μείωση φαρμακευτικών δαπανών ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να δύνανται να μας πληρώνουν, εξασφαλίζοντας πόρους, γιατί δεν κάνουν αυτό που γίνεται και στην Ε.Ε.; Γιατί δεν υιοθετούν την πρότασή για συνταγογράφηση με την δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι με την εμπορική ονομασία του; Γιατί επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη τιμολόγηση νέων συσκευασιών φαρμάκων;

Αναγκαζόμαστε τελικά να προσφύγουμε στην Ε.Ε., να ενημερώσουμε τους εκεί αρμόδιους ότι οι εδώ υπεύθυνοι παρόλο που γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν δεσμευτεί για την έγκαιρη τακτοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους, συνεχίζουν την ίδια τακτική. Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής για τα ασφαλιστικά ταμεία Δικηγόρων Επαρχιών και ΗΣΑΠ και προχωρούμε για όλους όσους αναφέρουμε στην αρχή.

 

Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι καταθέσαμε εξώδικο προς τον ΕΟΦ,  το οποίο αφορά τις ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων από την Ελληνική αγορά.

Στο εν λόγω εξώδικο αναφέρουμε πως οι ελλείψεις που παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες, οφείλονται στη μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων η οποία είχε ως αποτέλεσμα, αφενός μεν τις παράλληλες εξαγωγές από χονδρεμπόρους και εξαγωγείς, αφετέρου δε την ανεπαρκή εκ μέρους των εταιρειών τροφοδοσία με φάρμακα των ελληνικών φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Οι φαρμακοποιοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φαινόμενο να παραπέμπονται από τη φαρμακαποθήκη στη φαρμακευτική εταιρεία και το αντίστροφο, χωρίς να μπορούν να βρουν τελικά το φάρμακο που ο ασθενής χρειάζεται και αν τελικά βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις εκβιάζονται με την άμεση καταβολή του αντίτιμού τους τοις μετρητοίς.

Έχοντας ήδη ενημερώσει επανειλημμένα τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και βλέποντας τον άμεσο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, καλέσαμε με το εν λόγω εξώδικο τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα για την εξομάλυνση της τροφοδοσίας των ελληνικών φαρμακείων με την εξασφάλιση επαρκούς κυκλοφορίας φαρμάκων, αφού οι μέχρι τώρα προσπάθειές του δεν έχουν αποδώσει. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβούμε σε όλα τα νόμιμα για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Θα στηρίξουμε επίσης κάθε νομική ενέργεια μέλους μας που στρέφεται κατά ενεργειών ή παραλείψεων οποιουδήποτε υπεύθυνου για την κατάσταση αυτή.

Τέλος παρά τις διαβεβαιώσεις για το επαγγελματικό μας μέλλον, αφού μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ζούμε στην αβεβαιότητα, όταν στελέχη της κυβέρνησης που δεν είναι αρμόδια, αναφέρονται στον τύπο με εντελώς αντίθετες θέσεις από τις διαβεβαιώσεις και τα συμφωνηθέντα που εμείς έχουμε από τους πραγματικά αρμοδίους.

Μη έχοντας άλλη λύση οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις, σύντομα θα οδηγηθούν σε κινητοποιήσεις, γεγονός που δεν θα ήθελαν.

#########