Όγκοι δέρματος (θηλώματα, σμηγματορροικές  υπερκαρατώσεις μυρμηγκιές, κονδυλώματα, πυογόνο κοκκίωμα, ξανθελάσματα – συριγγώματα βλεφάρων, αγγειοκεράτωμα, ακτινική χειλίτιδα, ρινόφυμα, αφαίρεση όνυχος Ερυθροπλακία Queyrat).Οι Σπίλοι η ευρέως  γνωστές ως ελιές εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο  σώμα.  Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, σπίλοι Συνδεσμικοί, μικτοί, επιδερμικοί κτλ.Η τακτική παρακολούθηση σε δερματολόγο είναι απαραίτητη διότι οι μικρές αυτές καλοήθειες μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις

 

.

Τα άτομα με αυξημένο αριθμό σπίλων πρέπει να χρησιμοποιούν απαραιτήτως αντηλιακή προστασία κατά την έκθεση τους στον ήλιο και να προβούν σε ψηφιακή χαρτογράφηση (σπίλων) για καλύτερη παρακολούθηση. Τα τελευταία 15 χρόνια, η έντονη ηλιοφάνεια και το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μελανωμάτων.

Η αφαίρεση των δερματικών βλαβών-ογκιδίων γίνεται για θεραπευτικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους. Πριν από την αφαίρεση ενός σπίλου ή μιας δερματικής βλάβης γίνεται κλινική εξέταση και δερματοσκόπιση για να διαπιστωθεί αν ο σπίλος ή το ογκίδιο είναι καλοήθης και μπορεί να αφαιρεθεί με CO2 Laser ή αν χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά και να γίνει ιστολογική εξέταση (βιοψία). Σε περιπτώσεις καλοήθειας, πραγματοποιούνται 1-3 ανώδυνες συνεδρίες με θεαματικά αποτελέσματα. Αν επιλέξουμε χειρουργική αφαίρεση η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Μετά την αφαίρεση τοποθετούνται κάποια ράμματα ανάλογα του μεγέθους του τραύματος, τα οποία αφαιρούνται σε 7-14 ημέρες αναλόγως της ανατομικής θέσης.

 

 

 

 

Ιωάννης Πέρος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών , Διδάκτωρ Πανεπιστημίου MARBURG

Ειδικεύμενος στη Δερματολογική Κλινική Πανεπιστημιου Μονάχου


#########