Ποιό ναι πιο πάνω απο τα λόγια ; Η πράξη! Ποιό ναι πιο πάνω απο την πράξη; Η σιωπή! Καζαντζάκης

Τι είναι η Σιωπή; Σιωπή είναι η απουσία του θορύβου. Είναι ένα σημάδι και η γλώσσα της τελειότητας. Η Σιωπή είναι συχνά περισσότερο εύγλωττη από τα λόγια.

Η φιλία γεννιέται μέσα από το διάλογο αλλά η αγάπη διατηρείται και ωριμάζει στη σιωπή από τα λόγια.

Οι καλύτεροι φίλοι κρατάνε ισόποσες σιωπές. Η Ομιλία είναι του καιρού, αλλά η σιωπή είναι της αιωνιότητας. Ο θόρυβος είναι μια έκφραση της ζωής, αλλά όχι όμως η υψηλότερου επιπέδου έκφρασή της. Όταν μια μηχανή ή μηχάνημα οποιουδήποτε είδους αρχίζει να καταρρέει, κάνει όλα τα είδη των θορύβων. Παρόμοια με το σώμα μας. Είναι μια προειδοποίηση της ασθένειας. Τα όργανα του σώματος είναι σιωπηλά ενώ συγχρόνως εκφράζονται γιατί είναι ζωντανά όμως εκφράζονται χωρίς θόρυβο.

Τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Ντιουκ, γίνονται πειράματα από τα οποία προέκυψαν πως τόσο σε νεογέννητα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους δύο λεπτά απόλυτης ησυχίας, μπορούν να επιδράσουν στον εγκέφαλο μας το ίδιο χαλαρωτικά όσο αν κοιμόμασταν ένα 15’ της ώρας ή αν ακούγαμε την αγαπημένη μας μουσική για 5 λεπτά.

Έτσι, οι επιστήμονες επιμένουν πως η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και δεν τον αναγκάζει να παράγει υψηλά επίπεδα ορμονών, όπως όταν ακούει πολλές ομιλίες και θορύβους. Τα κύματα ήχου επιδρούν στον εγκέφαλο, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται ακόμη και όταν κοιμόμαστε, οπότε με έναν τρόπο αποσυμπιέζεται η ένταση και ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά.

Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σιωπή στον σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι έκφρασης και εκδήλωσης των συναισθημάτων και των απόψεών μας, συμπεριλαμβανομένων των blogs και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιάσουμε την σιωπή περιστασιακά, καθώς έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως περιγράφονται πιο κάτω:

Βοηθά στην Αναγέννηση του Εγκεφάλου και σας κάνει πιο Δημιουργικούς.

Μια μελέτη του 2013 αποκάλυψε ότι δύο ώρες σιωπής ανά ημέρα σε ποντικούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, το συναίσθημα, και τις ικανότητες μάθησης.

«Οι καλύτερες ιδέες ακροβατούν στην πρώτη γραμμή των περιόδων σιωπής, όταν η υποχώρηση της παλίρροιας των ταραχωδών σκέψεων τις επιτρέπει να υλοποιηθούν με συνοχή. Σε αυτόν τον κόσμο του αμείλικτου θορύβου, η σιωπή είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που σπάνια ανακαλύπτετε. »

Αποσυμφορίζει την Ένταση

Ο στιγμιαίος θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση των ορμονών του στρες. Αντίθετα, η σιωπή ανακουφίζει από την ένταση το σώμα μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, δύο λεπτά σιγής ανά ημέρα είναι πιο ευεργετικά από την χαλάρωση μέσω οποιουδήποτε είδους μουσικής.

Αναπληρώνει τους Ψυχικούς Πόρους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα παιδιά που ζουν ή πηγαίνουν σχολείο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους σημειώνουν χαμηλότερους βαθμούς σε σύγκριση με όσα ζουν σε ήσυχες περιοχές. Ο θόρυβος ελαχιστοποιεί το κίνητρο και την προσοχή. Αυξάνει την ποσότητα των λαθών που κάνουμε.

Αντίθετα, η σιωπή προσφέρει την ευκαιρία να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε τα φορτία των εξωτερικών ερεθισμάτων.

Αλεξία Πετροπούλου Ηθοποιός και Θεατρικός συγγραφέας