Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργανώνει ο Ι.Σ.Α. (HELEXPO, Μαρούσι 16 και 17 Απριλίου 2016). Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλά μέλη της ιατρικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου της χώρας, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη από το χώρο της υγείας.

 

Η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της Π.Φ.Υ. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Νομού Λάρισας «Το Ποτάμι», Β. Κοντοζαμάνης υπεύθυνος για την προγραμματική ενότητα της υγείας Ν.Δ.  Ακολούθησε διάλεξη για το Ελληνικό Φάρμακο από τον κ. Β Πενταφράγκα, εντεταλμένο σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

 

Στη συνέχεια ο κ. Α Κατσαλής, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. μίλησε για την «Εξυπηρέτηση του δύσκολου ασθενή». Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το αύριο των νέων γιατρών» και ομιλητές τους κ.κ. Α. Παπανικολάου, εκπρόσωπο ειδικευόμενων Δ.Σ. Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ν. Ρομποτή, ειδικευμένη στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική ESSEN Γερμανίας, Π. Σκανδαλάκη, καθηγητή Ανατομίας – Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ι. Τζάνο ειδικευόμενο ιατρό μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ.

 

Οι εργασίες έκλεισαν με παρουσίαση του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο πατήρ Αδαμάντιος Αυγουστίδης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο δρ. Αντώνιος Αυγερινός Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Ιατρείου: «Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από τέσσερα χρόνια και έγινε το καταφύγιο για εκατοντάδες συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι. Σε αυτούς το Σύστημα Υγείας έκλεισε την πόρτα. Ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας νίπτει τας χείρας του και τους αφήνει ελαφρά τη καρδία, χωρίς φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Παράλληλα παλεύουμε για να στηρίξουμε τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που καταρρέουν από την οικονομική κρίση και τις αποτυχημένες πολιτικές και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια φτάσαμε στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας. Οι εθελοντές του Ιατρείου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αποστολές που προϋπόθεταν πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο».

Σημειώνεται ότι μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει πραγματοποιήσει 40.000 ιατρικές επισκέψεις. Καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε το κατώφλι του ενώ χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα. Περισσότεροι από 69 εθελοντές γιατροί, 23 ειδικοτήτων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, με εβδομαδιαία παρουσία, καθώς και 200 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί και ιδιωτικά εργαστήρια. Το Ιατρείο έχει 20 παραρτήματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα και μέσα στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει 28 οδοιπορικά υγείας, σε ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Στηρίζει 22 Δήμους σε όλη την χώρα, με Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, συνεργάζεται με 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ενώ έχει αποστείλει φάρμακα σε Δημόσια νοσοκομεία, Αγροτικά ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.