Αθήνα, 1η Μαρτίου 2010. Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) διοργανώνει τον «Mήνα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», με αφορμή την έναρξη του Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2010), θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δράση αυτή απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα στα κέντρα του Ομίλου της ΒιοΙατρικής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης

.

 

Η καίρια αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 31 Μαρτίου 2010. Σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Βιοιατρικής με παρουσία επιστημονικών φορέων, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΔΔΥ, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ο κ. Πατούλης δήλωσε επίσης ότι «αυτή η ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας σε συνεργασία με τον μεγάλο και γνωστό Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και την επιστημονική αιγίδα της ΕΕΟΠ, αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καλύτερος θεσμικός φορέας στήριξης προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών» και ότι «η Πολιτεία οφείλει να δει με προσοχή τέτοια προγράμματα και να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό τους σε όλη την χώρα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555, να ενημερωθούν για τη δωρεάν εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα που γίνεται  με την προσκόμιση δείγματος κοπράνων σε αποστειρωμένο δοχείο.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον τρίτο συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο και προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου.

 

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κ. Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, η αξία της προληπτικής αυτής εξέτασης είναι μεγάλη:  «Όλα τα ασυμπτωματικά (φαινομενικά υγιή) άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν σε αυτή την δωρεάν προληπτική εξέταση (ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα). Εν συνεχεία, στα άτομα με θετικό αποτέλεσμα, η μέθοδος περαιτέρω εξέτασης που επιλέγουμε είναι η κολονοσκόπηση. Στη σημερινή εποχή, η κολονοσκόπηση είναι μία ασφαλής, ανώδυνη και λίαν αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Τέλος, η Κα Τζένη Κρεμαστινού, Διευθύντρια του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου της Βιοιατρικής και Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στην σημασία που προσδίδει η Βιοιατρική στην πρόληψη μέσα από τέτοιες κοινωνικές δράσεις, καθώς είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που θέτει όλο το δίκτυο του Ομίλου (Βιοιατρική- Ευρωδιάγνωση-Βιοκλινικές) στη διάθεση των ενδιαφερομένων για την δωρεάν εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα. Τόνισε δε ότι «πρόκειται για μία σύγχρονη εξέταση που βασίζεται στην μέθοδο των μονοκλωνικών αντισωμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου (νηστεία ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών)».

#########