Γράφει η Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η σεξουαλική κακοποίηση και η έμφυλη βία συναντάται τόσο κατά την παιδική όσο και κατά την ενήλικη ζωή ενώ δεν γνωρίζει φύλο, θρησκεία και πολιτισμό. 

Στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση οι μορφές ποικίλουν ενώ ανάμεσα σε αυτές είναι η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, τα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, η παρενόχληση και ο βιασμός. Υπό τον φόβο της απειλής που δέχονται τα θύματα δυσκολεύονται να αποκαλύψουν το εγκληματικό γεγονός ενώ στις περιπτώσεις των ενηλίκων η σκιά του στίγματος καταστέλλει την επιθυμία τους να εξομολογηθούν τα όσα βιώνουν. Στις περιπτώσεις των ανηλίκων τα εμφανή σωματικά σημάδια της κακοποίησης είναι σπάνια, καθώς οι θύτες φροντίζουν ώστε να μην αφήνουν «ίχνη».

Ωστόσο η παρατήρηση της συμπεριφοράς των παιδιών μπορεί να οδηγήσει έναν ενήλικα στην υποψία της ύπαρξης κακοποίησης.

Ο φόβος απέναντι σε άγνωστα πρόσωπα, οι εφιάλτες, οι διαταραχές ύπνου, η παλινδρόμηση σε προηγούμενες συμπεριφορές άλλων αναπτυξιακών σταδίων αλλά και η γνώση σεξουαλικών θεμάτων που δεν συνάδει με την ηλικία τους είναι ικανά για να «χτυπήσουν» το καμπανάκι. Στις περιπτώσεις των ενηλίκων η σεξουαλική κακοποίηση έχει συχνότερα σωματικά σημάδια ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο, ανεξαρτήτως ηλικίας, το τραύμα υφίσταται και συχνά τα θύματα νιώθουν αδύναμα να το αντιμετωπίσουν.

Όσο νωρίτερα παρέμβει ένας ειδικός τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες το θύμα να γλιτώσει από τον εφιάλτη του. Το υποστηρικτικό περιβάλλον τόσο του παιδιού όσο και του ενηλίκου μπορεί να βοηθήσει το θύμα να ξεκλειδώσει την πόρτα πίσω από την οποία κρύβει το τραυματικό γεγονός που βίωσε. Κι αν η σεξουαλική κακοποίηση μοιάζει για αρκετούς «μακριά» από τη δική τους ζωή, τα ποσοστά των πρόσφατων ερευνών διαψεύδουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις.

Η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει τόσο στο ενδοοικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική επίθεση δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη σεξουαλική έκφραση. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή πράξη όπου χρησιμοποιείται ο εκφοβισμός, ο εξαναγκασμός ή η βία για την άσκηση εξουσίας. Η σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση μπορεί να προκύψει μόνο μία φορά ή τακτικά στο πλαίσιο ενός μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς. Στην περιπτώσεις των ανηλίκων ωστόσο ακόμα και η σεξουαλική έκφραση ανήκει στα πλαίσια της ασέλγειας και οδηγεί σε βαθύ τραύμα.

 

#########