Από την αρχαιότητα το σεξ κατείχε ιδιαίτερη θέση, όχι μόνο για λόγους γονιμότητας και αναπαραγωγής αλλά και ως «φάρμακο» σύμφωνα με τον Ιπποκράτη για τη δυσεντερία, τον ίκτερο και τον πόνο από δάγκωμα φιδιού ή σκορπιού, ενώ για τον Αριστοτέλη αποτελούσε πηγή ευχαρίστησης, σημαντική  για την υγεία του νου και του σώματος.

Το σεξ συνδέεται με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης – το σεξ είναι παντού!

Ή σεξουαλική ζωή είναι το «λίπασμα» στο δέντρο της ζωής, που μας δίνει μακροβιότητα. Μία σχέση αμφίδρομη, όπου το σεξ μας δίνει υγεία και η υγεία μας δίνει περισσότερο σεξ!

Γιατί το σεξ θεωρείται το κλειδί της μακροζωίας;

«Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν επειδή γερνάνε… Γερνάνε επειδή σταματούν να …παίζουν!» Πόσο απλοϊκά μας δίνει ο Oliver W. Holmes τη σημαντικότητα του παιχνιδιού στη ζωή μας, πόσο απλά τονίζει τη ζωντάνια… Το σεξ, ένα παιχνίδι αισθήσεων ολοκληρώνεται στον σεξουαλικό κύκλο, ξεκινώντας από την έλξη και την επιθυμία, από το «θέλω να κάνω σεξ», εκφράζοντας την διέγερση μέσω της σεξουαλικής εμπλοκής, ολοκληρώνοντας τη σεξουαλική διαδρομή μέσα από την οργασμική κορύφωση και την ηδονή.

Η προσδοκία της απόλαυσης και της ευχαρίστησης μας οδηγεί στην ψυχική πληρότητα, με βασική προϋπόθεση την ελευθερία του μυαλού μέσω της έκφρασης και του σώματος μέσα από τις αισθήσεις. Πρόκειται για μία εγκεφαλική διαδικασία που μας θέλει «εδώ-παρόντες», μυαλό και σώμα, ώστε να μπορούμε να «παίξουμε» και να χαρούμε ο ένας τον άλλον, προσφέροντάς μας και οφέλη που μας βοηθούν στην απόκτηση καλύτερης ψυχοσωματικής υγείας, όπως θα δούμε παρακάτω.

Θετικές επιδράσεις του σεξ στη σωματική μας υγεία:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Αυξάνεται ο αριθμός των λεμφοκυττάρων (CD3- CD16+ CD56+), που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να επιτίθονται σε μολυσμένα κύτταρα και η ανοσοσφαιρίνη Α (καταπολεμά τους ιούς)

Συμβάλλει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία μειώνοντας την διαστολική αρτηριακή πίεση και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος

Άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου και σταθερή σεξουαλική επαφή, είχαν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

Άνδρες που είχαν πάνω από 2 οργασμούς/εβδομάδα, είχαν μειωμένο κατά 50% τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται μας προφυλάσσουν από κάποιες μορφές καρκίνου

ΑΝΔΡΕΣ: Όσοι εκσπερματώνουν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, ενώ η συχνή εκσπερμάτιση λιπαίνει τον προστάτη.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Σε κλινικές μελέτες φάνηκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή εξωκολπική εκσπερμάτιση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ όσες είχαν συστηματικές ενδοκολπικές εκσπερματίσεις είχαν και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Βελτιώνει τον ύπνο, την φυσική μας κατάσταση (sexercise) και το σωματικό βάρος

Οι ορμόνες που εκκρίνονται βελτιώνουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και ας μην ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντικός εφόσον ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, συμβάλλοντας έτσι στη μακροζωία.

Το σεξ είναι μια ήπια μορφή άσκησης, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό δυναμώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς, ενεργοποιεί και δυναμώνει μυϊκές ομάδες, βοηθάει στην καύση θερμίδων

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες στις μεγαλύτερες ηλικίες

Η συχνή σεξουαλική επαφή, σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με έρευνα, όπου τα ενεργά σεξουαλικά άτομα με επαφές πάνω από 1 φορά/εβδομάδα παρουσίασαν καλύτερη κρίση, λεκτική ευελιξία και οπτική αντίληψη αντικειμένων.

Σεξ το αναλγητικό

  • Ανακουφίζει από τους πόνους (π.χ. ημικρανίες, μυοσκελετικοί πόνοι), εξαιτίας της έκκρισης των ενδορφινών που δρουν ως φυσικά παυσίπονα
  • Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση αμβλύνοντας τον πονοκέφαλο
  • Ο οργασμός μειώνει την αθροιστική κεφαλαλγία μέσω ρύθμισης της υποθαλαμικής λειτουργίας.

Σεξ και πυελικό τοίχωμα στη γυναίκα

Η κολπική διείσδυση προσφέρει ελαστικότητα στον κόλπο, καθώς βελτιώνει την αιματική του ροή δίνοντας καλύτερη οξυγόνωση. Κυρίως για τις γυναίκες με κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση που πάσχουν από ξηρότητα του κόλπου, μπορεί να βοηθήσει και με την χρήση των κολπικών τζελ.

Βοηθάει στην αντιγήρανση

Τα τελομερή (περιοχές στο DNA που προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά), με την πάροδο των ετών μειώνεται το μήκος τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών και μείωση της διάρκειας ζωής. Έρευνες έδειξαν πως γυναίκες με σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον 1 φορά/εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος τελομερών σε σύγκριση με εκείνες που είχαν πιο αραιές επαφές.

Θετικές επιδράσεις του σεξ στη ψυχική μας υγεία:

  • Οι άνθρωποι με σεξουαλική ζωή είναι πιο ευδιάθετοι και αισιόδοξοι και έχουν μικρές πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες.
  • Παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης λόγω ορμονικών εκκρίσεων. Ο κολπικός οργασμός έχει συνδεθεί επίσης με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης νευρωτικών διαταραχών, ενώ το σπέρμα φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
  • Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό. Έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που έκαναν σεξ τρεις φορές την εβδομάδα, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο σεξουαλικές σε σχέση με εκείνες που είχαν αραιή σεξουαλική ζωή.
  • Μεγαλύτερη συναισθηματική επικοινωνία και συντροφικότητα στο ζευγάρι, καθώς ενισχύει τον δεσμό: συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας και εγγύτητας, μέσω της έκκρισης ωκυτοκίνης κατά τον οργασμό.
  • Η ύπαρξη σεξουαλικής ζωής δείχνει την ψυχοσεξουαλική ωρίμανση του ατόμου.
  • Αυξάνει την ικανοποίηση και δίνει ποιότητα ζωής
  • Το σεξ μας ομορφαίνει. Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες με σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 1φορά/εβδομάδα, φαίνονταν 12 χρόνια νεότερες από την πραγματική τους ηλικία.

Το σεξ κάνει καλό, εφόσον τόσες μελέτες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα. Οι ορμόνες που εκκρίνονται στη διάρκειά του και που εμείς δεν καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή, δίνουν τη σκυτάλη στο βιολογικό μας υπόβαθρο, ώστε «να κάνει τη δουλειά του» όσο πιο καλά μπορεί, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας και συντελώντας στην μακροβιότητα που όλοι μας τόσο αναζητούμε! Ναι λοιπόν, το σεξ είναι το κλειδί στη μακροζωία εφόσον μας φροντίζει βιολογικά, μας κρατάει «μαζί» συναισθηματικά, μας δίνει περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής, κάνοντάς μας να αγαπάμε τη ζωή μας περισσότερο…

Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

#########