Με αφορμή τον θόρυβο για δήθεν αντιπαράθεση ιατρών – φαρμακοποιών πάνω στο θέμα των εμβολιασμών θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι από την πλευρά των ιατρών δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους φίλους φαρμακοποιούς, τους οποίους άλλωστε τους θεωρούμε βοηθούς και συνεργάτες μας όπως αναφέρει ο . Δρ. Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός
Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Όταν όμως τίθεται θέμα δημόσιας υγείας ο ιατρικός κόσμος ως θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των φίλων φαρμακοποιών να θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των φαρμακείων τους, αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνεται εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Ένα εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ασφαλείας. Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο ο εμβολιασμός να γίνεται κάτω από ιατρική επίβλεψη καθώς οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών δεν είναι αμελητέες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θανάτους αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΗ ιατρική φροντίδα.

Η επίκληση της ευρωπαϊκής πρακτικής από τους φαρμακοποιούς είναι ορθή, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένους όρους και με ΠΛΗΡΗ εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και της Ελληνικής νομοθεσίας που επιβάλλουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις και απαγόρευση χορήγησης ΟΛΩΝ των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Η “πιστοποίηση” μέσω διαδικτύου που οδηγεί σε ποσοστά επιτυχίας στις “εξετάσεις” άνω του 96% μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η έλλειψη εκπαιδεύσεως δεν μπορεί να υποκατασταθεί με online σεμινάριο.

Καλώ των Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να ακυρώσει των απόφαση του τέως Υπουργού Α. Ξανθό και να προασπίσει τη δημόσια υγείας και τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει σοβαρή ευθύνη για πιθανές επιπλοκές στους εμβολιαζόμενους πολίτες