Tα βλαστοκύτταρα και το PRP είναι ο θεμέλιος λίθος της “Αναγέννητικής Ιατρικής”, της “Reverse Aging Medicine”. Χρησιμοποιούν αυτόλογους ιστούς ή παράγοντες ανάπτυξης προκειμένου να ενυδατώσουν, να κάνουν σύσφιξη και να ενεργοποιήσουν το κολλαγόνο και τους ινοβλάστες. Όταν συνδυάζονται με μη Επεμβατικές θεραπείες Πλαστικής Χειρουργικής, μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα.

Βλαστοκύτταρα

Προέρχονται από τα κύτταρα του σώματος σας και έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται και να αναγεννώνται. Μπορούν να αποκαθιστούν οποιαδήποτε βλάβη ή τραύμα και διεγείρουν την ικανότητα του οργανισμού για “αυτοίαση”.
(Tremolada C, Ricordi C, Caplan AI, Ventura C. Mesenchymal Stem Cells in Lipogems, a Reverse Story: from Clinical Practice to Basic Science. Methods Mol Biol. 2016;1416:109-22)

‘Τί περιέχει η θεραπεία?’

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα που υπάρχουν στο λίπος. Αφαιρούμε μία μικρή ποσότητα λιπώδους ιστού, στην συνέχεια την καλλιεργούμε και την επανεγχύουμε στην περιοχή της θεραπείας. Η επέμβαση γίνεται σε λιγότερο από μία ώρα σε περιβάλλον Ιατρείου/Κλινικής.

Τί χρειάζεται να κάνω για να προετοιμαστώ για την θεραπεία?

Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκτός από μία καρδιολογική εκτίμηση και εξετάσεις αίματος (Γενική Αίματος/Πηκτικός Έλεγχος). Επίσης, πολύ νερό (για να είναι πλήρως ενυδατωμένο το σώμα σας), πλύσιμο με αντισηπτικό και αντιβίωση.

Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα περιλαμβάνει 3 στάδια

Στάδιο ένα- Παρασκευή:  το λίπος αφαιρείται από την έσω επιφάνεια των μηρών ή την κοιλιά. Μέσα σε 30 λεπτά και με τοπική αναισθησία, αφαιρείται το λίπος από τομή μικρότερη από 1cm. Αμέσως μετά, επεξεργαζόμαστε το λίπος.
Στάδιο δύο-Επεξεργασία: τα βλαστοκύτταρα διαχωρίζονται από τον λιπώδη ιστό. Τα κύτταρα αυτά σε καμμιά περίπτωση δεν αλλάζουν ούτε προσθέτουμε ουσίες σε αυτά.
Στάδιο τρία-Χορήγηση: τα βλαστοκύτταρα εγχύονται.

Τί πρέπει να περιμένω μετά?

Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα δεν χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας και μπορείτε να γυρίσετε κατευθείαν στο σπίτι σας. Θα σας δωθούν πριν φύγετε ακριβείς οδηγίες για το τί πρέπει επακριβώς να κάνετε. Καλό θα είναι τις πρώτες 48ώρες κάποιος/α να είναι μαζί σας σε περίπτωση που χρειαστείτε οτιδήποτε. Στην δουλειά σας θα επιστέψετε σε 2-3 ημέρες.

‘Πόσο λίπος αφαιρείται?’

Είναι πολύ λίγο, γύρω στα 50ml, δηλαδή όση η ποσότητα ενός φλυτσιανού καπουτσίνο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές?

Δεν υπάρχουν, ωστόσο μόλυνση μπορεί να συμβεί όπως σε κάθε ένεσιμη θεραπεία, οίδημα και μώλωπες που υποχωρούν.

‘Γιατί παίρνετε βλαστοκύτταρα από το λίπος και όχι από τον μυελό των οστών?’

Η εξαγωγή των βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών είναι επώδυνη και γίνεται με γενική αναισθησία. Ο λιπώδης ιστός είναι καλύτερη πηγή και μάλιστα η ποιότητα των βλαστοκυττάτων στον μυελό μειώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία ιδιαίτερα στις γυναίκες.

‘Τί γίνεται αν δεν είναι κατάλληλος/λη για την θεραπεία με βλαστοκύτταρα?’

Είμαστε ειδικοί στην αναγέννηση/αναζωογόννηση των ιστών του προσώπου και του σώματος και μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε χρειάζεστε. Αν δεν είστε κατάλληλος/λη για θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορούμε να σας προτείνουμε άλλη εναλλακτική θεραπεία.

 Θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma)

Η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma), περιέχει παράγοντες ανάπτυξης/επούλωσης που αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού για αυτοίαση και ενεργοπιεί τα βλαστοκύτταρα (Lee ZH, Sinno S, Poudrier G, Motosko CC, Chiodo M, Saia W, Gothard D, Thomson JE, Hazen A. Platelet rich plasma for photodamaged skin: A pilot study. J Cosmet Dermatol. 2018 May 31). Tο PRP, είναι ένας αυτόλογος βιολογικός παράγοντας, που χρησιμοποιήθηκε την τελευταία 25ετία, σε περιστατικά κυρίως τραυμάτων και καταγμάτων.
Τα αιμοπετάλια, διαθέτουν δύο ομάδες πρωτεϊνών τις κυτοκίνες και τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν βιολογική δράση ανάπλασης των κυττάρων, των ιστών ακόμη και των οργάνων του οργανισμού. Οι κυτοκίνες (ιντερφερόνη, ιντερλευκίνη κ.ά.) είναι πρωτείνες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Οι αυξητικοί παράγοντες ενεργοποιούν τους ινοβλάστες και κυρίως τα βλαστοκύτταρα της περιοχής έγχυσής τους. Με τον τρόπο αυτό αυτό, τα ενεργοποιημένα ενήλικα βλαστοκύτταρα, βοηθούν στην αποκατάσταση των «φυσικών και βιολογικών» φθορών που επηρεάζουν την δομή του δέρματος (γήρανση από κάπνισμα, αφυδάτωση, οξειδωτικό stress, κλπ) και στις μικροανάγλυφες δυσμορφίες.

Πώς γίνεται η θεραπεία με PRP?

Το PRP πραγματοποιείται σε περιβάλλον οργανωμένου Ιατρείου/Κλινικής: παίρνουμε αίμα και το φυγοκεντρούμε. Στην συνέχεια “ενεργοποιούμε” το πλάσμα με χλωριούχο ασβέστιο και εγχύουμε το PRP στην περιοχή της θεραπείας, ούτως ώστε να χορηγήσουμε παράγοντες ανάπτυξης όπως VEGFκαι PDGF. Οι παράγοντες αυτοί διεγείρουν την αγγειογέννεση κάνοντας ενυδάτωση, σύσφιξη και ενεργοπόιηση του κολλαγόνου και των ινοβλαστών. Παράλληλα υπάρχουν ήδη μελέτες που επιβεβαιώνουν την θεραπεία της αλωπεκίας με PRP (Anitua E, Pino A, Jaén P, Navarro MR. Platelet rich plasma for the management of hair loss: Better alone or in combination? J Cosmet Dermatol. 2018 Jun 14). Η θεραπεία με PRP εξασφαλίζει:

— Την αναδόμηση και σύσφιξη του δέρματος, με μείωση των ρυτίδων.
— Την ενυδάτωση της επιδερμίδας.
— Την εξάλειψη των μικροανάγλυφων δυσμορφιών.
— Λάμψη και φρεσκάδα σε όλο το πρόσωπο.

 

(από τον Πλαστικό Χειρουργό Ιωάννη Λιαπάκη)

Ο Ιωάννης  Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Θράκης OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική