Η κολπική χαλάρωση και ατροφία για εκατομμύρια νέες γυναίκες ανά τον κόσμο αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση και πολλές διστάζουν να μοιραστούν το πρόβλημά τους. Αφενός γιατί πρόκειται για ένα θέμα απόλυτα «ιδιωτικό», αφετέρου γιατί πιθανόν να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει θεραπεία.

To γυναικείο σώμα ταλαιπωρείται από τους τοκετούς, τη διαδικασία γήρανσης, ή ακόμη και λόγω κληρονομικότητας, με αποτέλεσμα οι μύες του περινέου να χαλαρώνουν, να έχουν μειωμένο τόνο, ισχύ και έλεγχο. Η εσωτερική και η εξωτερική διάμετρος αυξάνονται και μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο γυναικείος κόλπος χάνει πλέον την ιδανική φυσική του κατάσταση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, αλλά και η σεξουαλική της επαφή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη. Συνεπώς, χάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή της, απομονώνεται, απογοητεύεται και παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ακράτεια ούρων, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί ένα ταμπού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των γυναικών. Συγκεκριμένα, είναι μια πάθηση κατά την οποία  παρατηρείται αθέμιτη απώλεια ούρων στην καθημερινότητα τους, όπως όταν σηκώνουν βάρος, κατά τη γυμναστική, στη σεξουαλική επαφή, ακόμα και όταν βήχουν ή γελάνε. Είναι ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τις γυναίκες στη περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά ιδιαίτερα και εκείνες που έχουν τεκνοποιήσει. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων ή χαλάρωση του περινέου αντίστοιχα.

Μόλις μία στις τέσσερις γυναίκες αναζητά θεραπεία για το πρόβλημα της κολπικής χαλάρωσης, αλλά, άπαξ και το κάνει, βλέπει τη ζωή της να αλλάζει. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες κολπικής σύσφιξης και αναζωογόνησης συζητιούνται τόσο πολύ μετά τον τοκετό. Ωστόσο, ο τοκετός είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που επιβαρύνουν την κολπική χαλάρωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η διάγνωση τίθεται κατά τη γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται ο κόλπος και ελέγχεται η δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 30-40% των γυναικών θα εμφανίσει χαλάρωση κάποια στιγμή στη ζωή τους, και αντίστοιχο ποσοστό ατροφία. Ανάλογα, λοιπόν, τον βαθμό της χαλάρωσης ή της ατροφίας κόλπου προτείνεται κατάλληλη θεραπεία (θεραπεία με PRP ή με βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με Laser ή υπερήχους).

Η αποκατάσταση πλέον αυτών των προβλημάτων είναι εφικτή! Η σύγχρονη ιατρική μπορεί, με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας μεθόδων, να προσφέρει μια σειρά λύσεων συνδυάζοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα, τη σεξουαλική ζωή και κυρίως την αυτοπεποίθησή της γυναίκας!

(από τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ματθαίο Φραϊδάκη MD, PhD)

Ο Ματθαίος Φραϊδάκης είναι Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της ΜΙΥΑ Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης.

 

#########