Reiki σημαίνει Συμπαντική Ζωτική Ενέργεια.

Είναι η Παγκόσμια Ενέργεια που υπάρχει στη φύση την οποία ο Πυθαγόρας  ονόμαζε “Κεντρικό Πυρ” και είναι διαθέσιμη για όλα τα έμψυχα όντα της γης.

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την ενέργεια ως μέθοδο θεραπείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Η γνώση αυτή ωστόσο χάθηκε για χιλιάδες χρόνια και ήρθε ξανά σε χρήση μετά από πολυετής έρευνες από τον Ιάπωνα Dr. Mikao Usui Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κιότο, όπου και δημιούργησε το Usui Reiki System.

Το Reiki είναι ένα  ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που  θεραπεύει με την μετάδοση της ενέργειας, σε σωματικό ,ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο.

Είναι πολύ  απλό  στην εφαρμογή του και ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματικό.

Μια ολοκληρωμένη θεραπεία Reiki διαρκεί 75 λεπτά.  Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει θεραπεία Reiki από έναν σωστά εκπαιδευμένο θεραπευτή. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και καμία παρενέργεια  από τη θεραπεία. Ο θεραπευόμενος κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ξαπλωμένος ,παραμένει με τα ρούχα του και ο θεραπευτής ακουμπάει απαλά τα χέρια του σε 14 σημεία στο σώμα του από το κεφάλι έως τα πέλματα, μεταδίδοντας τη φυσική ενέργεια. Τα σημεία αυτά σχετίζονται άμεσα με τα 7 ενεργειακά κέντρα από τα οποία αποτελείται η ύπαρξη μας και  λειτουργούν σαν μεταβιβαστές της ενέργειας στο σώμα.

Στα σημεία του σώματος που ο θεραπευτής ακουμπάει απαλά τα χέρια του, ο θεραπευόμενος μπορεί να  αισθανθεί ζέστη, κρύο ή απλά να αισθάνεται καθ’ όλη την διάρκεια υποστήριξη , φροντίδα και ότι φεύγει ένα βάρος από πάνω του.

Reiki για βαθιά χαλάρωση και μείωση του stress

Από τα σημαντικότερα οφέλη μιας θεραπείας Reiki είναι η βαθιά χαλάρωση ,η μείωση του stress και της ανησυχίας. Από τα πρώτα λεπτά της θεραπείας χαλαρώνει το διάφραγμα, βαθαίνει η αναπνοή και οι παλμοί επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο δέκτης αισθάνεται βαθιά χαλάρωση. Το σώμα αρχίζει να κινείται προς την κυριαρχία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και ο δέκτης αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα.

Το να αισθάνεται κανείς καλύτερα είναι η αρχή της κάθε θεραπείας…

Με το να αισθάνεται κανείς καλύτερα ξεκινάει ένα ντόμινο από θεραπευτικά γεγονότα και καταστάσεις. Ο δέκτης έχει καθαρή αντίληψη, διαύγεια στη σκέψη, ζει στο παρόν χωρίς stress και ανησυχία, με συνείδηση και αισιοδοξία. Όταν το νευρικό σύστημα είναι χαλαρό επιτρέπεται να έρθει ισορροπία σε όλο το σώμα. Βελτιώνεται το πεπτικό,το ορμονικό, το κυκλοφορικό σύστημα, ο οργανισμός γεμίζει με δύναμη και ζωτικότητα και ξυπνάνε οι δυνάμεις αυτοθεραπείας του οργανισμού.

Το Reiki στην υποστήριξη και φροντίδα  των ασθενών

Το Reiki έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα πολύτιμο εργαλείο στις ζωές όσων είναι αντιμέτωποι με μια σωματική ή ψυχική ασθένεια. Χιλιάδες νοσοκομεία , ιδιωτικές κλινικές ,ιατρεία πόνου σε όλο τον κόσμο έχουν εντάξει τις θεραπείες Reiki ως συμπληρωματική αγωγή για τη φροντίδα των ασθενών σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Το Reiki μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που νοσούν από ασθένειες όπως ο καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας ,καρδιολογικά νοσήματα, διαβήτη ,υπογονιμότητα, AIDS, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Το Reiki στην υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή

Μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας – Λιγότερες παρενέργειες

Ασθενείς που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας κλασικής ιατρικής και ταυτόχρονα δέχονται και θεραπείες Reiki έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία του καρκίνου. Το Reiki βοηθά  στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας όπως ναυτία, αϋπνία , κόπωση, μούδιασμα στα άκρα, πόνος, πεπτικές διαταραχές .

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην αμερικανική εφημερίδα USA TODAY  τον Σεπτέμβριο του 2012 έρευνα που διεξήχθη στο νοσοκομείο Hartford Hospital του Κονέκτικατ , το Reiki έχει επιφέρει

 • βελτίωση στον ύπνο 86%
 • μείωση του πόνου 78%
 • μείωση της ναυτίας 80%
 • μείωση του άγχους 94%
 • βελτίωση της όρεξης 30%
 • μείωση της απομόνωσης 30%

Το 75% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν πως θα ήθελαν να ξαναδεχτούν θεραπεία Reiki.

 Το Reiki μετά από καρδιακή προσβολή

Το Τμήμα Καρδιολογίας του Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yale διενήργησε μια μελέτη για να διαπιστώσει εάν το Reiki θα βελτιώσει τη μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας (HRV) σε ασθενείς που αναρρώνουν από  οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Δημιουργήθηκαν 3 γκρουπ από 12 ασθενείς. Ασθενείς που δέχθηκαν 20′ θεραπείες reiki , αυτοί που ξεκουράστηκαν χωρίς διακοπή και εκείνοι που άκουγαν διαλογιστική ,κλασική μουσική.

Για τα αποτελέσματα λήφθηκαν συνεχόμενες ηλεκτροκαρδιογραφικές αναγνώσεις.

Η ομάδα που δέχθηκε θεραπείες Reiki , βελτίωσε όλες τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις και μείωσε όλες τις αρνητικές καταστάσεις.

Συγκρίνοντας τις τρεις ομάδες ,η ομάδα Reiki  είχε τις μεγαλύτερες θετικές αλλαγές και έδειξε  βελτίωση στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Reiki και Χειρουργικές Επεμβάσεις

Το Reiki έχει αναγνωριστεί ως πολύ βοηθητικό και για τους ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Μελέτη που διεξήχθη στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Columbia HCA/PORTSMOUTH αναφέρει:

Περισσότεροι από 8000 χειρουργικοί ασθενείς έλαβαν θεραπείες Reiki πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όλοι οι ασθενείς της μελέτης

 • είχαν ανάγκη για λιγότερη αναισθησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • είχαν λιγότερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • χρησιμοποίησαν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο
 • είχαν ταχύτερη ανάρρωση.
 • έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την νοσηλευτική τους εμπειρία από άλλους ασθενείς.

Το γεγονός ότι οι θεραπείες Reiki σε πολλές χώρες του εξωτερικού , αποτελούν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας πολλών ασθενών , έχει δώσει και την δυνατότητα για περισσότερες έρευνες και στοιχεία που αποδεικνύουν την σπουδαιότητα του θεραπευτικού αυτού συστήματος στις ζωές ανθρώπων που νοσούν από διάφορες ασθένειες.

Βεβαίως το Reiki δεν είναι  χρήσιμο μόνο για τους ανθρώπους που νοσούν. Είναι μια βοήθεια και για αυτούς που αναζητούν την χαρά, την αγάπη, τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία στη ζωή τους. Ποιότητες που είναι διαθέσιμες στη ζωή  και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και  που στην εποχή μας ωστόσο  μοιάζουν ίσως με πολυτέλεια . Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει αποκομμένος από τον εαυτό του,τα συναισθήματα του και από τους ανθρώπους γύρω του. Το stress και η αγωνία για το αύριο κατακλύζουν τις ζωές των ανθρώπων με αποτέλεσμα να χάνεται η σύνδεση και η ισορροπία σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Οι  άνθρωποι που δέχονται θεραπείες Reiki μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό τους , μπορούν να εμπιστευτούν τη ζωή ,να  θέτουν  νέες προτεραιότητες στη ζωή τους και να ζουν μέσα από την χαρά , την γαλήνη ,την αρμονία, τη συνείδηση και την αγάπη.

Madhavi Τσατσαμπά Θεραπεύτρια Reiki Ρεφλεξολόγος