Γράφει η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου Παιδίατρος – Ομοιοπαθητικός.

Ασφαλώς και δεν είναι φίλος μας, αλλά μη νομίζετε πως είναι και εχθρός μας! Εχθρός δεν είναι ο πυρετός, αλλά η αιτία που τον προκαλεί. Ο πυρετός αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα στην παιδιατρική πράξη. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που ελέγχεται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, απέναντι σε διάφορους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με την φλεγμονή. Πρωταρχική θέση αιτιολογικού παράγοντα εμφάνισης του εμπυρέτου στον παιδιατρικό πληθυσμό κατέχουν οι λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς αλλά και βακτηριακές.

Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι ο πυρετός είναι επικίνδυνος για αυτό και η εμφάνισή του στα παιδιά γεννά πάντα μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Κάθε φορά που νιώθουν το δέρμα του παιδιού τους ζεστό, η πρώτη τους κίνηση είναι να το θερμομετρήσουν και αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό να χορηγήσουν αντιπυρετικό. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι σημαντικά επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο πυρετός αποτελεί το αντιμικροβιακό όπλο του οργανισμού, από τη στιγμή που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην έκβαση πολλών, αν όχι όλων, των λοιμώξεων. Έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τον παλλαπλασιασμό των μικροβίων και ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό του οργανισμού, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει ο ίδιος καλύτερα στη “μάχη” κατά του εισβολέα. Όλα αυτά αποδεικνύουν το πόσο ωφέλιμο είναι να μη χορηγούμε κατευθείαν αντιπυρετικά, αλλά να αφήνουμε τον οργανισμό να αμυνθεί, όπως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλύτερα.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο. Η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού με αντιπυρετικά δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου, ούτε επιδρά στην εμφάνιση των πυρετικών σπασμών. Η ελάττωση της θερμοκρασίας κυρίως έχει σημασία για την αντιμετώπιση της κακουχίας που συνοδεύει τον πυρετό. Σημειώστε επίσης, ότι δεν ενδείκνυται το ξύπνημα του παιδιού το βράδυ για την χορήγηση αντιπυρετικού, διότι ο ύπνος κατά τις βραδινές ώρες αποτελεί το καλύτερο αντιμικροβιακό όπλο για το μικρό σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο παιδικός οργανισμός επιβραδύνει τους ρυθμούς του και αποταμιεύει ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει γρηγορότερα από τη λοίμωξη που τον ταλαιπωρεί.
Γενικά, όπως προαναφέρθηκε, ο πυρετός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και όταν δεν υποδεικνύει κάποιο σοβαρό νόσημα δεν είναι επικίνδυνος. Οφείλετε, παρόλα αυτά να ενημερώστε άμεσα τον Παιδίατρό σας για την πορεία της νόσου όταν το παιδί σας έχει ηλικία κάτω των 6 μηνών, ξυπνά δύσκολα ή παρουσιάζεται υπνηλικό, κλαίει απαρηγόρητα ή πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις. Εν τέλει, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παιδίατρό σας, όταν παρουσιάζονται καινούργια συμπτώματα και η κλινική εικόνα του παιδιού επιδεινώνεται.
Λάβετε υπόψιν, ότι εκτός από τα συμβατικά αντιπυρετικά φάρμακα, τα οποία επιφέρουν και αυτά τις παρενέργειές τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την ομοιοπαθητική αγωγή για την αντιμετώπιση του εμπυρέτου κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά είναι παρθένοι οργανισμοί και η ανταπόκρισή τους στην ομοιοπαθητική αγωγή είναι άμεση και εντυπωσιακή. Το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά τη διάρκεια του εμπυρέτου τούς δίνει την απαιτούμενη ενέργεια έτσι ώστε να αυξήσουν τις δυνάμεις τους και να μπορέσουν να καταπολεμήσουν μόνα τους τον εισβολέα. Επίσης, χαρακτηριστικό της ομοιοπαθητικής θεραπείας στις οξείες λοιμώξεις δεν είναι μόνο η άμεση αντιμετώπιση της λοίμωξης, αλλά και το μακροχρόνιο όφελος που αυτή επιφέρει. Όταν σε ένα παιδί που αντιμετωπίζει μια οξεία λοίμωξη χορηγηθεί με επιτυχία ομοιοπαθητική αγωγή, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί αυτή η λοίμωξη, από τη στιγμή που η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού παραμένει ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Δηλαδή ο οργανισμός, μετά το πέρας της λοίμωξης, θα ανακάμψει πιο δυνατός και πιο έμπειρος, έτοιμος να αλλάξει στρατηγική για να ανταπεξέλθει καλύτερα… στην επόμενη “μάχη”!

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου Παιδίατρος-Ομοιοπαθητικός

#########