Την 17η Μαΐου 1999 τέθηκε σε ισχύ ο θεμελιώδης Νόμος 2716 περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο οποίος συνιστά το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα. Βασική του αρχή αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που έχουν σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, καθώς και τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

 

Ο ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που πρόσφατα αποχαιρετήσαμε με μεγάλη θλίψη, προώθησε καθοριστικά τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 άνοιξε το δρόμο σε πολλές από τις πρακτικές που σήμερα θεωρούνται αυτονόητες για τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων, όπως οι κινητές μονάδες ή η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλα. Κατάφερε να εμπνεύσει επαγγελματίες ψυχικής υγείας και να καταδείξει στην πράξη ότι οι ψυχικά πάσχοντες μπορούν να θεραπεύονται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όπου ζουν, στην κοινότητα. Κομβικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην υποστήριξη των δικαιωμάτων τους. Υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η οποία εργάζεται με αυτό το όραμα και αυτή τη φιλοσοφία του.

 

Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της εδραίωσης και εξέλιξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς και συνοδοιπόρος και σύμμαχος της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» σε όλους τους αγώνες της.

 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να διερευνηθεί η πορεία και η εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, να αξιολογηθεί η εμπειρία και να παρουσιαστούν δράσεις των φορέων – μελών της Ομοσπονδίας. Επίσης, θα συναντηθούν, θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους και θα συζητήσουν εργαζόμενοι και ωφελούμενοι από κινητές μονάδες, στεγαστικές δομές, κέντρα ημέρας, που εξυπηρετούν ενήλικες, παιδιά και εφήβους με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, με αναπτυξιακές διαταραχές καθώς και άτομα με άνοια.

 

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Πειραιώς 211, Ταύρος.