Ψηλά το κεφάλι κανείς δεν συμπαθεί τους μίζερους. Τι κι αν αυτή τη φράση είπε το στέμμα της Αγγλίας προς τους Ουαλούς που επιθυμούσαν την απόσχιση λόγω των δυσμενών συνθηκών συγκατοίκησης κάτω από το στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα αυτή η φράση ταιριάζει σε κάθε δύσκολη κατάσταση που δυστυχώς δεν είναι λίγες και τις ζούμε καθημερινά.

Ψηλά λοιπόν το κεφάλι για όσους νοσούν και απαιτούν αξιοπρέπεια στη νοσηλεία, ψηλά το κεφάλι για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στις σχέσεις ζευγαριών, παιδιών με τους γονείς, πολίτες με την εξουσία.

Όχι, ο κόσμος δεν συμπαθεί τους μίζερους. Όχι αυτούς που δεν έχουν τα μέσα, αλλά αυτούς που πάντα γκρινιάζουν για το παραμικρό, γιατί βλέπουν ότι ξεμένουν από αγαθά ή χρήματα. Γι αυτούς που πάντα είχαν το φόβο της έλλειψης ε γι αυτούς δεν υπάρχει συμπάθεια. Η μιζέρια είναι συνήθεια, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής.

Δεν μας ταιριάζει στους Έλληνες ούτε τους παλιούς ούτε τους νεοέλληνες, η μιζέρια. Ναι δεν ήμασταν ποτέ πλούσιο κράτος, αλλά η μιζέρια δεν μας άρεσε ποτέ. Ακόμα και όταν ζητάγαμε κάτι από τους έξω, δεν θέλαμε να το λέμε ικετευτικά, αλλά ότι είναι για την τιμή μας, την τιμή των όπλων, την τιμή του ότι σταθήκαμε όρθιοι στα δύσκολα.

Κι εμείς δεν ήμασταν οι δυνατοί στο 40, αλλά δεν ήμασταν οι μίζεροι. Δεν ήμασταν οι δυνατοί το 21, αλλά δεν ήμασταν οι μίζεροι. Όχι γιατί δεν συμπαθεί ο κόσμος τους μίζερους, αλλά γιατί δεν μας ταιριάζει.

Σήμερα λοιπόν, που τα πράγματα δεν είναι ταιριαστά στην πορεία μας, ή όπως τα θέλουμε, σήμερα που άλλοι είναι εμβολιασμένοι άλλοι ανεμβολίαστοι από φύσει ή θέση δεν έχει σημασία, ας ξέρουμε ότι δεν θέλουμε μιζέρια. Όχι γιατί ο κόσμος δεν συμπαθεί τους μίζερους, αλλά γιατί δεν μας ταιριάζει. Δεν είναι στο DNA μας η εθνική μιζέρια.

Άννα Σταυράκη δημοσιογράφος