Στο Mediterraneo Hospital πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ενδαγγειακή αποκατάσταση ευμεγέθους θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος αορτής με νέο ενδομόσχευμα τεσσάρων πλαγίων κλάδων (tailor-made JOTEC E-xtra Design Engineering). Στον ασθενή, ο οποίος αντιμετώπιζε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τοποθετήθηκε ενδομόσχευμα προσχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για τον ίδιο. Σημειώνεται ότι η κλασσική ανοικτή θωρακοκοιλιακή επέμβαση είχε κριθεί απαγορευτική για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Η πολύπλοκη, αλλά ελάχιστα επεμβατική, παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην υβριδική αίθουσα του Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, από εξειδικευμένη και ιδιαίτερα έμπειρη ομάδα ιατρών, υπό την καθοδήγηση του θεράποντα αγγειοχειρουργού, Δρ. Βασίλειου Τζιλαλή. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης ο επεμβατικός ακτινολόγος, Ιωάννης Καντουνάκης και οι αναισθησιολόγοι, Χρήστος Ναστούλης και Ελευθέριος Χουλιάρας. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες καρδιοχειρουργικές επιπλοκές (οι οποίες δεν υπήρξαν), η ιατρική ομάδα βρισκόταν σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με την καρδιοχειρουργική κλινική και τον διευθυντή της, καρδιοχειρουργό, Ματθαίο Παναγιώτου, ο οποίος, με δεδομένη την εξαιρετική του εμπειρία, προσέφερε επιστημονική κάλυψη.

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση των θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων της αορτής (δια μικροτάτων τομών στις μηριαίες και μασχαλιαίες – υποκλείδιες αρτηρίες) αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική επιλογή έναντι της κλασσικής ανοικτής θωρακοκοιλιακής χειρουργικής αποκατάστασης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θνητότητας, νοσηρότητας και σοβαρών επιπλοκών, όπως παραπληγία, νεφρική και σπλαχνική ισχαιμία. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου πολύ γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωσή ο ασθενής πήρε εξιτήριο μόλις την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα. Χρειάζεται δε, δια βίου αναίμακτη παρακολούθηση.

Η ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών είναι εφικτή αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα, που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και οι οποίες είναι στελεχωμένες με πολυάριθμη, έμπειρη και ταυτόχρονα άρτια εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα.

#########