Αν το πρόσωπό σας εμφανίζει θαμπή και ταλαιπωρημένη όψη, η εικόνα αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί με την εφαρμογή της θεραπείας ecopeel (δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους). Οι μικροκρύσταλλοι έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας.

Το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει λίγο μετά από την εφαρμογή, γεγονός που διαρκεί για λιγότερο από 24 ώρες. Μετά την εφαρμογή και αφού έχουμε αλείψει την περιοχή με την κατάλληλη ενυδατική κρέμα το δέρμα μας φαίνεται πιο λαμπερό και φωτεινό.

Επίσης είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε αντηλιακό στο πρόσωπό μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε ν’ αποφεύγουμε την εμφάνιση σημαδιών φωτογήρανσης, όπως είναι οι πανάδες. Η θεραπεία με τους μικροκρυστάλλους μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε περιοχές που εμφανίζονται ουλές. Σκοπός της θεραπείας είναι η διέγερση των σημείων όπου υπάρχουν οι ουλές αυτές και η παραγωγή κολλαγόνου για να βελτιωθεί η εμφάνιση της περιοχής.

Αν τώρα αυτό που σας απασχολεί είναι η συνοφρυωμένη και ταυτόχρονα κάπως «λυπημένη» εικόνα του προσώπου μας, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τα μάτια και ανάμεσα στα φρύδια. Τότε μπορεί να εφαρμοστεί βοτουλινική τοξίνη (botox) ώστε να λειανθούν οι ρυτίδες. Οι γραμμές έκφρασης γύρω από τα μάτια, ή αλλιώς «το πόδι της χήνας».

Με λεπτή βελόνα, το δημοφιλές ενέσιμο προϊόν εγχύεται στα σημεία και ακινητοποιεί  τους μυς που προκαλούν τις ρυτίδες. Ένας μικρός ερεθισμός υποχωρεί 30 λεπτά μετά την εφαρμογή, ενώ επιστρέφετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μέσα σε 7-15 μέρες φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα. Σε 6 μήνες περίπου μετά η βοτουλινική τοξίνη αρχίζει να «φεύγει» από τους μυς, ενώ αν δεν επαναληφθεί η διαδικασία, το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Αν εμφανίζονται στο πρόσωπο ή και το σώμα σας σημάδια από ακμή ή ουλές τότε αυτά μπορούν να βελτιωθούν είτε με την εφαρμογή μικροκρυστάλλων, είτε με την εφαρμογή του λέιζερ ανάπλασης pixel.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας και απαραίτητη η χρήση αντηλιακού κατά τις εμφανίσεις σας τις επόμενες μέρες. Αμέσως μετά εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα και συνιστάται να επαναλάβουμε την θεραπεία για να πετύχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Συνήθως, συνιστώνται 2-3 συνεδρίες. Η θεραπεία ανάπλασης δέρματος με το λέιζερ pixel δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται το καλοκαίρι λόγω της έντονης ηλιοφάνειας.

Επίσης άμεση ενυδάτωση στο πρόσωπο προσφέρει η εφαρμογή με υαλουρονικό οξύ.

Σε ειδική αραιωμένη μορφή που βοηθά στην τόνωση του δέρματος και διαρκεί 3-4 μήνες. Το υαλουρονικό οξύ κατέχει έναν σημαντικό ρόλο στο δέρμα, και λειτουργεί με την προσέλκυση και τη δέσμευση του νερού. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει την ελαστικότητα και μπορεί να προσφέρει ένα πιο φρέσκο, νεανικό και λαμπερό πρόσωπο. Η δυνατότητα του δέρματος να διατηρήσει την υγρασία του μπορεί να βελτιωθεί με την τοποθέτηση μικρής ποσότητας του ενέσιμου υλικού αραιωμένου, με την μορφή μεσοθεραπείας, στα πιο επιφανειακά δερμικά στρώματα όπου υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση.

Άλλωστε η χρήση του υαλουρονικού στο πρόσωπο είναι αρκετά διαδεδομένη για να διορθώσουμε τις ρινοπαρειακές αύλακες, δηλ. τις βαθιές γραμμές οι οποίες ξεκινούν από την μύτη και πηγαίνουν προς το στόμα.

Επίσης εφαρμόζεται για να τονιστούν τα ζυγωματικά στο πρόσωπο εκείνο που λόγω απώλειας βάρους ή λόγω της διαδικασίας της γήρανσης έχει χάσει τον όγκο του στην περιοχή.

Ακόμη και μικρή ποσότητα υλικού μπορεί να προσφέρει στο πρόσωπο μια πιο λαμπερή και πιο νεανική όψη. Η εφαρμογή του υαλουρονικού πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη μέρα. Υπάρχει περίπτωση μετά την εφαρμογή να εμφανιστεί κάποια μικρή εκχύμωση ή μελανιά, τα οποία όμως σταδιακά υποχωρούν.

Απόστολος Γαϊτάνης πλαστικός χειρουργός  MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

anthropi-pou-agapithikan

#########